Obavijesti

Native sadržaj

Komentari 21

Kako reagirati kada vaše dijete postane (pre)izbirljivo?

Powered by Lidl

Kako reagirati kada vaše dijete postane (pre)izbirljivo?
1

Mnoga djeca jedu samo određene namirnice i odbijaju sve ostale. Budući da bi svako dijete trebalo imati normalnu i uravnoteženu prehranu, donosimo vam savjete kako promijeniti takve navike

Ne morate biti roditelj da biste znali koliko djeca mogu biti izbirljiva oko hrane. Riječ je o problemu s kojim se suočavaju mnogi roditelji čija su djeca u razdoblju od 2. do 5. godine. Napravite djetetu juhu, ali u nju slučajno dospiju tri komadića mrkve? Pišite kući propalo. Štoviše, djeca znaju biti toliko izbirljiva da čak odbijaju jesti namirnice koje su došle u bilo kakav kontakt s hranom koju ne vole. No, pravi problem nastaje kad se opredijele za određene vrste namirnica, a sve druge počnu odbacivati.

Ponekad je teško s tim izaći na kraj

Monika S. (28) mama je koja ima iskustva s izbirljivim djetetom s obzirom na to da njezin sin David (5) često ima određene zahtjeve kad je riječ o pripremi hrane.

- Pravljenje doručka ponekad se zna pretvoriti u kaos. Jednom sam ispekla jaja i hrenovke zasebno te ih naknadno pomiješala, što je mog sina toliko naljutilo da je počeo plakati i derati se. Naravno da sam onda morala svaku hrenovku vaditi i stavljati sa strane - kaže naša sugovornica te dodaje da joj je ponekad teško ostati smirenom, ali da s druge strane zna kako vika neće učiniti situaciju boljom. Mama Martina B. A. (40) također ima problema s pripremanjem obroka svom sinu jer određeno povrće odbija jesti.

- U obitelji imam primjer da jabuka zbilja ne pada daleko od stabla. Moj sin Tristan (14) od malena nije na "ti" s hranom, a takav je bio i njegov otac kad je bio mali. On nije ljubitelj jela u kojima "ne vidi što jede", što znači da gulaši i umaci u kojima ima svega, od mrkvice do kelja, ne dolaze u obzir jer njemu ne možete podvaliti nešto što ne želi jesti - kaže naša sugovornica i dodaje da se s godinama pomirila s tim da postoji mali broj namirnica koje njezin sin jednostavno ne voli.

Možda je riječ o neofobiji

Iako znamo reći da su takva djeca samo preizbirljiva, u nekim je slučajevima zapravo riječ o neofobiji - strahu od novih stvari, pa tako i namirnica, koja je sasvim normalna u ranoj dječjoj dobi. Nažalost, to može rezultirati tim da djeca koja ne jedu raznovrsnu prehranu izgledaju zdravo, ali njihov organizam može patiti od nedostatka vitamina. Primjerice, odbacivanje mlijeka moglo bi značiti nedobivanje dovoljno kalcija za izgradnju kostiju, a preskakanje voća i povrća bogatih vitaminima i vlaknima može dovesti do opstipacije. Dodaci prehrani u tom slučaju mogu pomoći djetetu, ali ne mogu u potpunosti zamijeniti vrijednost cjelovite hrane.

Ovako ćete pristupiti problemu

Kako biste ovaj problem riješili, za početak trebate znati da bilo kakvo nagovaranje ili tjeranje djeteta da jede određenu vrstu hrane neće rezultirati plodom. Takvi postupci djetetu mogu samo još više zgaditi tu hranu. Kako onda potaknuti dijete na raznovrsnu prehranu.

1. Uključite maštu

Studija objavljena u publikaciji ''Acta Pediatrica'' pokazala je da djeca preferiraju 7 različitih namirnica i 6 različitih boja na svom tanjuru, dok je kod odraslih taj broj tri naspram tri. To znači da djetetov tanjur trebate učiniti što šarenijim, a ponekad vam inspiracija mogu biti razni likovi iz crtića čije oblike možete rekreirati.

Još jedan trik kojim se možete poslužiti jest korištenje šarenih Stikeez figurica koje predstavljaju namirnice koje se nalaze na stolu i tanjuru. Tako postoji mlijeko zvano Mili, Jaje pod imenom Jan i gljiva imena Gogo! Izbor figurica je ogroman, a svakom od njih možete na zabavan način djetetu prikazati namirnice koje se nalaze na njegovu tanjuru i tako ih učiniti primamljivima.

2. Budite strpljivi

Ne možemo djetetu ponuditi neko novo jelo i očekivati da ga sa zadovoljstvom pojede. Zato uvijek treba početi s malim porcijama nove hrane ili ju pokušati suptilno izmiksati i ubaciti u obroke koje inače voli jesti (poput krem juhe). Postoji šansa da će dijete isprva i to odbijati, ali strpljenje i upornost u ovoj su priči ključni faktori.

3. Postavite primjer

Jedan od najboljih načina kako dijete naviknuti na raznovrsnu prehranu jest taj da je i roditelji jedu. Znate i sami da ste upravo vi uzori svojoj djeci te da često oponašaju sve što vi radite. Zato, ako želite da vaše dijete jede određene namirnice, prvo ih vi počnite jesti, a ono će kasnije slijediti vaš primjer.

Ako u ranoj dobi ne reagirate na problem selektivnog jedenja, postoji mogućnost da će vaš sin ili kći u odrasloj dobi prakticirati ovakav način prehrane.

Stikeez figurice od 19. kolovoza možete pronaći u bilo kojoj Lidlovoj trgovini gdje se na svakih potrošenih 90 kuna dobiva jedna figurica. Popularna šarena ekipa ove godine broji čak 24 člana, a album i vrećicu možete kupiti zasebno.

Powered by Lidl

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 21
VIDEO

Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'
SKENDERICA 1912

Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'

Od samog otvaranja, u restoran Skenderica dolaze gosti željni jednostavne, domaće hrane. Sir i vrhnje koje nabavljaju na Kvatriću ide u najfinije štrukle

Svi su ludi za Renatom! Sada je i Alan želi: 'Mijenjao bih Danijelu za nju. S Filipom me provocira'
'BRAK NA PRVU'

Svi su ludi za Renatom! Sada je i Alan želi: 'Mijenjao bih Danijelu za nju. S Filipom me provocira'

Novi je tjedan i novi zanimljivi zadaci u showu 'Brak na prvu' su pred parovima, a neke od njih posjetila je i stručnjakinja Iva…
Filipu je žao zbog svega što je rekao na vjenčanju s Tamarom: 'Uvijek sam za iskrenost, ali...'
'BRAK NA PRVU'

Filipu je žao zbog svega što je rekao na vjenčanju s Tamarom: 'Uvijek sam za iskrenost, ali...'

Filip i Tamara prvo su gledali kako on govori da se ne bi okrenuo za djevojkom kao što je Tamara jer nije njegov rang