Obavijesti

Native sadržaj

Komentari 13

Liga prvaka: Nogometna groznica koja trese svijet već 7 desetljeća

POWERED BY A1 Hrvatska

Liga prvaka: Nogometna groznica koja trese svijet već 7 desetljeća
1

Dinamo dijeli samo jedna utakmica od ulaska u natjecanje u kojem snage odmjeravaju najbolji europski klubovi. UEFA Liga prvaka održava se pune 64 godine, a mi vam otkrivamo sve o ovom prestižnom sportskom turniru

Dok se Svjetsko nogometno prvenstvo smatra vrhuncem cijelog nogometa, UEFA Liga prvaka dom je najboljih utakmica u kojem europski klubovi svake godine iznova odmjeravaju svoje snage. No, kako je uopće započela priča ovog planetarno popularnog natjecanja? Inicijalna ideja osnivača turnira, francuskog novinara i urednika L'Équipea Gabriela Hanota, bila je organizirati kontinentalno natjecanje za nogometne klubove pobjednike liga iz kojih dolaze.

Prva utakmica odigrana je davne 1955. godine, a turnir je nosio naziv Europski kup klubova prvaka sve do sezone 1992./93., kada je dobio ime koje nosi i danas. Najuspješniji je klub u povijesti natjecanja Real Madrid, a finale ovog natjecanja najgledaniji je sportski događaj godine, koji prati vrtoglavih 300 milijuna televizijskih gledatelja. Trenutnu titulu europskog prvaka nosi engleski nogometni klub Liverpool, koji je prošle godine slavio u dvoboju s Tottenhamom rezultatom 2-0.

Dok čekamo ovogodišnji zaplet, pronašli smo najzanimljivije podatke o jednom od najboljih sportskih turnira u Europi, ali i svijetu.

Dinamo u Ligi prvaka

Dinamo je 1998./99. pod nazivom Croatia osvojio drugo mjesto u skupini s Ajaxom, Olympiakosom i Portom, no, nažalost, taj plasman nije bio dovoljan za prolazak u četvrtfinale. Sezonu kasnije Dinamo je osvojio 5 bodova. Tada je u skupini odmjerio snage s europskim prvakom Manchester Unitedom, Marseilleom i Sturm Grazom, no bez neke veće sreće. U sezonama 2011/12. i 2012./13. upisani su nastupi koji se neće pamtiti jer je Dinamo poražen u 11 od 12 utakmica.

Modri su prošle sezone pokazali dobru igru u Europskoj ligi te se s pravom mogu nadati da će napokon zasjati u pravom ruhu. Kvalifikacije ove sezone odrađuju bolje nego prošle te su se dobrom igrom profilirali kao jaka momčad. Dinamo je u posljednjem susretu razbudio i svoje navijače, koji su bili velika podrška s tribina te je rezultat završio 2-0 za Dinamo. Ako si ne možete priuštiti put u Norvešku, Modre možete podržati i iz udobnosti svoga doma sutra od 21 sat na kanalu PlanetSport Promo, kada igraju uzvratnu utakmicu.

Klub koji je osvojio trinaest naslova

Najuspješniji je klub u povijesti turnira Real Madrid, koji je osigurao svoju 13. titulu pobijedivši Liverpool rezultatom 3-1 u finalu 2018. godine. Real je postao prva momčad u eri Lige prvaka koja je u tri uzastopne godine osvojila naslov. Veliki doprinos Realu dao je i Luka Modrić, koji je u dresu ''Kraljevskog kluba'' osvojio četiri puta Ligu prvaka. Ovom brojkom drži apsolutni hrvatski rekord, dok iza njega slijede Mateo Kovačić, također u Real Madridu, te Dario Šimić u dresu Milana.

Ostali hrvatski nogometaši koji su osvojili Ligu prvaka u velikim europskim klubovima jesu: Alen Bokšić (Marseille), Zvonimir Boban (Milan), Davor Šuker (Real Madrid), Igor Bišćan (Liverpool), Dario Šimić (Milan), Mario Mandžukić (Bayern), Ivan Rakitić (Barcelona) i Dejan Lovren (Liverpool). 

 

Natjecanje puno iznenađenja

Prošlogodišnja sezona u knockout fazi bila je prepuna preokreta, gdje je u čak sedam navrata ekipa koja je bila u prednosti nakon prve utakmice izbačena iz natjecanja. U prvoj utakmici Liverpoola i Barcelone Redsi su izgubili 3-0 i činilo se kako će ubrzo biti otpisani iz natjecanja.

Međutim, engleski su velikani na Anfieldu kreirali jedan od najvećih preokreta u povijesti Lige prvaka. Pogocima Origija i Wijnalduma pobijedili su s 4-0 te s ukupnih 4-3 ponovili istanbulsko čudo iz 2005. godine.

 

Najbolji strijelac u povijesti Lige

Cristiano Ronaldo postao je prvi igrač koji je postigao gol u tri finala Lige prvaka - 2008. za Manchester United, a 2014. i 2017. za Real Madrid. Ujedno je i jedini igrač koji je u dva finala Lige zabio igrajući u različitim timovima te je prema ljestvici trenutno najbolji strijelac u povijesti Lige prvaka.

via GIPHY

I ove godine PlanetSport Promo utorkom i srijedom donosi izravne prijenose UEFA Lige prvaka, najgledanijeg klupskog nogometnog natjecanja na svijetu. Pomoću A1 optičke mreže uživo će biti dostupno 120 utakmica u HD kvaliteti. Svi korisnici A1 TV i XPLORE TV usluga moći će gledati potpuno besplatno u okviru Osnovnog paketa TV programa na PlanetSport Promo kanalu.

POWERED BY A1 Hrvatska

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 13
VIDEO

Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'
SKENDERICA 1912

Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'

Od samog otvaranja, u restoran Skenderica dolaze gosti željni jednostavne, domaće hrane. Sir i vrhnje koje nabavljaju na Kvatriću ide u najfinije štrukle

Da nije stranih sudaca, imali bismo pakao, a želim zaigrati za Rijeku, ali mi Sopić neće dati!
DAMIR MIŠKOVIĆ ZA 24SATA

Da nije stranih sudaca, imali bismo pakao, a želim zaigrati za Rijeku, ali mi Sopić neće dati!

Plus+ Naslov iz 2017. nas je financijski unazadio dvije godine, a vjerojatno će i ovaj. Ali ovaj put imamo puno ponuda za sve naše igrače, ali najviše za jednog. Uvjeren sam da će Rijeka biti prvak, kaže Damir Mišković
Filipu je žao zbog svega što je rekao na vjenčanju s Tamarom: 'Uvijek sam za iskrenost, ali...'
'BRAK NA PRVU'

Filipu je žao zbog svega što je rekao na vjenčanju s Tamarom: 'Uvijek sam za iskrenost, ali...'

Filip i Tamara prvo su gledali kako on govori da se ne bi okrenuo za djevojkom kao što je Tamara jer nije njegov rang