Obavijesti

Native sadržaj

Komentari 1

Može se: Pogledajte svijetle primjere hrvatskog školstva

Powered by Profil Klett

Može se: Pogledajte svijetle primjere hrvatskog školstva

Obrazovni sustav nisu pravilnici, ocjene i reforme, obrazovni sustav su profesori i učenici. Upoznajte neke od najboljih koji su svojim trudom uljepšali školovanje našoj djeci i ovaj svijet učinili boljim mjestom za odrastanje

Nastavnici imaju veliku ulogu u životima naše djece i nas samih, i nerijetko su baš oni ti koji nas usmjere na određeni kolosjek i odrede nam život. Zastarjeli kurikulum koji ne prati trendove razvoja tehnologije godinama im otežava posao, unatoč tomu neki se ne predaju i svojom energijom inspiriraju učenike i otvaraju im nove horizonte. U nastavku donosimo svjetle primjere učitelja i profesora koji su svojim originalnim načinom rada osvojili srca učenika i roditelja diljem Hrvatske.

Učenje uživo sa svih kontinenata

Pozitivan primjer boljeg obrazovanja svakako je nastavnik i humanitarac Dejan Nemčić iz Osnovne škole Ivo Andrić u novozagrebačkom kvartu Sopot. Osim što je posvećen humanitarnom radu u Africi, Dejan je novo otkriće i u školskim klupama. Zahvaljujući njegovom projektu povezivanje Skypeom učenika s ostatkom svijeta, djeca s lakoćom upijaju nimalo lagane pojmove iz geografije. Tako putem javljanja uživo učenici virtualno razgledavaju gradove i države koji im pokazuju iseljenici i profesori geografije. Također, Dejan je pokrenuo i humanitarni projekt u kojem učenici 6.b razreda crtaju geografske karte za učenike iz Afrike iz kojih oni imaju priliku učiti.

Hrvatski Freddie Mercury

Ponekad je slušanje prijedloga djece najbolja moguća odluka koju nastavnik može donijeti. Upravo je to učinio Tomislav Cvrtila, profesor Glazbene škole u Varaždinu. Na inicijativu učenice Lucije Pavlović (13) odlučio je sa zborom glazbene škole izvesti kultnu pjesmu grupe "Bohemian Rhapsody" Queen na ovogodišnjem fašniku u varaždinskom HNK. Osim što su se zabavili, učenici su imali priliku obogatiti znanje opće kulture i otpjevati hit jednog od najvećeg pjevača u povijesti glazbe. Djeca nas često iznenade svojom originalnošću i domišljatošću, stoga nam je drago da postoje nastavnici koji su spremni na sve izazove u ovom poslu.

Digitalna učiteljica heroina

Već smo spomenuli koliko je teško zadržati koncentraciju i pažnju djece rođenih u digitalnom dobu. Učenici su svakodnevno okruženi mobitelima, laptopima i ostalim tehnologijama zbog kojih ih gube interes za klasične knjige, a način učenja od prije desetak godina za njih ne funkcionira. Ovaj problem uspješno je riješila učiteljica Patricija Burazin iz Osnovne škole Blage Zadre u Vukovaru. Patricija je uključila digitalnu tehnologiju u provođenju nastave i tako motivirala učenike da postižu što bolje rezultate. U njezinoj učionici smiju se koristiti internet za ,,guglanje'' i mobilne aplikacije kao što su PhotoMath za pripomoć u matematici. Patricija je obogatila nastavu isključivo zahvaljujući vlastitom trudu i radu, a zbog toga je i nagrađena priznanjem Digitalni učitelji heroji - arhitekti boljeg svijeta.

Profesor kojeg učenici obožavaju

Ako ste bili te sreće u periodu školovanja upoznali ste nastavnika čija je ljubav i entuzijazam prema određenom predmetu prenesena na vas što vas je usmjerilo u struku kojom se danas bavite (nadamo se da niste požalili). Upravo tu sreću imao je Mate Rimac čiji je rad i talent prepoznao njegov nastavnik koji ga je motivirao i "gurnuo" u svijet elektrotehnike poslavši ga na učeničko natjecanje. Mate je tada pobijedio na tom natjecanju. Ivan Vlainić, profesor u Srednjoj strukovnoj školi Samobor, jedan je od onih profesora koji ostave trag i kojeg svi učenici obožavaju. Svojim znanjem Ivan bi mogao raditi u inozemstvu za mnogo veću plaću, no on je zbog strasti prema svom poslu odlučio ostati u Hrvatskoj. Ivan je kroz razne projekte, nagrade i poznanstva izgradio jedan od najopremljenijih laboratorija za vježbe u Hrvatskoj. Nastava u ovoj srednjoj školi pretvorena je u najzabavniju igru koja ne prestaje ni nakon završetka školskog dana. Kada vidimo koliko je truda uloženo u obrazovanje učenika, voljeli bi da sva naša djeca imaju priliku imati ovakvog entuzijastičnog nastavnika.

Mali Šarengrad kao primjer svima

Predvodnica digitalne tehnologije u hrvatskim školama dolazi iz Osnovne škole dr. Franje Tuđmana u Šarengradu. Iako ovaj slavonski gradić broji nešto manje od tisuću stanovnika u njemu živi učiteljica koja svojim učenicima uvelike olakšava učenje. Adrijana Leko kaže da može držati nastavu bez tehnologije, no ona to ne želi jer je svjesna da uz igru djeca brže i bolje usvajaju nastavne sadržaje. Kroz svojih je devetnaest godina rada prikupila iskustvo koje joj je pomoglo da spozna probleme obrazovnog sustava i prepozna koje tehnike učenja učenici bolje prihvaćaju. Općenito govoreći, sve angažirane nastavnike i motivirane učenike trebaju pratiti metode koje idu u korak s vremenom. Formula uspjeha u današnjem obrazovnom sustavu svakako je korištenje kombinacije tiskanih udžbenika i digitalnih obrazovnih sadržaja. Kroz knjigu se uče glavni pojmovi, a u raznim videima, pitalicama ili provjerama utvrđuje znanje. Osim što je primijenila ovu metodu učenja, Adrijaninim učenicima torbe su postale lakše, a učenici su dobili priliku učiti na zabavan i zanimljiv način.

Powered by Profil Klett

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 1
VIDEO

Euro 2024., raspored i satnica svih utakmica: Poznati su svi sudionici, kako kupiti ulaznice?
VODIČ ZA PRVENSTVO

Euro 2024., raspored i satnica svih utakmica: Poznati su svi sudionici, kako kupiti ulaznice?

Cijene ulaznica se kreću od 30 eura za najjeftinija mjesta do 1000 eura za najskuplje. Za sve utakmice u skupini hrvatski su navijači dobili po 10.000 ulaznica

VIDEO Dragana Mirković: 'Sve sam riskirala. Nije me sramota sad reći da nemam novca...'
EKSKLUZIVNO: ISPOVIJEST IZ DVORCA

VIDEO Dragana Mirković: 'Sve sam riskirala. Nije me sramota sad reći da nemam novca...'

Cijela estrada zna koliko sam radila u braku, ali to sam i htjela. Mogla sam se udati za bogataša da ne radim ništa, ali to me nije privlačilo. Ja sam bila ta 'lokomotiva', rekla nam je Dragana Mirković u svom dvorcu
Luka Modrić koristi drevnu metodu liječenja - hidžamu: Evo za što se sve ona primjenjuje
Terapija vakuumskim čašicama

Luka Modrić koristi drevnu metodu liječenja - hidžamu: Evo za što se sve ona primjenjuje

Cupping blagotvorno djeluje na bolove koštano-mišićnog sustava. Vlastite obrambene snage koje tijelo izlučuje u pripremi za ozljedu djeluju lokalno na posljedicu bolesti tako da se tegobe smanje