Obavijesti

Native sadržaj

Komentari 24
Foto: PR
SVE RAŠIRENIJI STIL ŽIVOTA?

Ne 'prže' se kraj štednjaka nego traže i konzumiraju hranu iz smeća. Jeste li čuli za 'frigane'?

Jeste li svjesni da trećina svjetske hrane završi u smeću? Prema danskoj stranici TheWorldCounts, to je ukupno 1,3 milijarde tona bačene hrane. To je zaista porazna statistika, koju možemo promijeniti na nekoliko načina

Powered by EFSA & HAPIH

Dok na jednom kraju svijeta ljudi umiru od gladi, na drugom ta ista hrana završava u smeću. Stari kruh, dozrelo voće i povrće, konzervirana hrana koja predugo "stoji" često, umjesto u trbuhu, završe na deponiju.

Da to ne može i ne smije biti tako, smatraju frigani - ljudi koji se protive prekomjernom kupovanju, koji se okreću razmjeni dobara, uzgajaju vlastito povrće i voće, a često posežu i za hranom iz otpada. Kažu kako se u kontejnerima velikih supermarketa može pronaći štošta - od voća i povrća bačenog jer ima poneko udubljenje i nije zadovoljilo visoke standarde "ljepote" do proizvoda s oznakom "Najbolje upotrijebiti do", koji su sigurni za jelo i nakon isteka datuma navedenog na ambalaži. 

Ovi ljudi novog doba smatraju da je praksa konstantnoga kupovanja namirnica i bacanja starih loša, pa tako kupuju samo ono što im je neophodno, dijele s drugima ono što im je viška te recikliraju i trude se reducirati vlastitu potrošnju energije. 

Food,Loss,At,The,Farm,Or,Market.,Spoiled,Unsold,Rotten

Svojevrsni trend u Americi?

Nažalost, ne baca se nepotrebno samo hrana nego i kozmetika, elektronika, odjeća, igračke, zapravo sve ono što koristi prosječno kućanstvo. Ovakve životne navike samo pridonose povećanju globalnog problema prekomjernog nakupljanja otpada, ali i rastu korporativnih divova, koji potiču svakodnevni konzumerizam. To zna i Tiffany She'ree, majka četvero djece iz SAD-a, koja se prije pet godina okrenula friganizmu i okupila veliku zajednicu istomišljenika na profilima društvenih mreža pod nazivom @dumpsterdivingmama.

Na Instagramu ima više od 35.000 pratitelja, a na TikToku, gdje bilježi svoje gotovo svakodnevno "ronjenje po smeću", njezine videosnimke prati nevjerojatnih 2,5 milijuna ljudi. Od ovog hobija stvorila je čak i posao, pa tako svoj ulov prodaje na web shopu i kaže da od toga može zaraditi i do 1000 dolara tjedno

Tiffany nije jedina Amerikanka koja je posegnula za ovakvim načinom života. Društvene mreže vrve objavama o "dumpster divingu" i ljudima koji "spašavaju" neiskorištene predmete, poput odjeće, namještaja i sličnih predmeta iz kontejnera. Jedni to rade iz nužde, drugi kako bi zaradili, a treći, poput frigana, iz ideoloških razloga.

Čini se da je friganizam, koji se proširio početkom 2000-ih, značajno utjecao na ljude, pa tako mnogi smatraju da je to hvalevrijedna navika kojom se istodobno može uštedjeti i smanjiti štetan utjecaj čovjeka na okoliš. Iako se,  prema posljednjim podacima Statiste iz 2017. godine, 66% Amerikanaca izjasnilo da to ipak nikad ne bi mogli raditi, zanimljivo je da ih 13% često kopa po smeću, a isto toliko zainteresirano je za to da počne s tom praksom. Zbog globalnih događaja koji su posljednje tri godine pokrenuli značajnu inflaciju moguće je i da se ova statistika povećala u korist frigana. 

A što je s Hrvatima?

Znate li da je prošle godine u Hrvatskoj svaki stanovnik prosječno bacio 71 kg hrane, a od toga čak 53% otpada na kućanstva? Pored toga, više od pola hrvatskih građana miješa oznake na hrani "Upotrijebiti do“ i "Najbolje upotrijebiti do“, kažu nam iz Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu (HAPIH). Nisu Hrvati jedini. Europska komisija procjenjuje da se gotovo 10% od 88 milijuna tona hrane, koliko se ukupno u Europskoj uniji baci svake godine, može povezati s nerazumijevanjem oznaka datuma na hrani.

Close-up,Of,A,Person,Throwing,Pepperoni,Pizza,On,Plate,In

Riješimo to onda jednom zauvijek: "Upotrijebiti do" odnosi se na sigurnost hrane, a "Najbolje upotrijebiti do“ na kvalitetu hrane. U skladu sa zakonima Europske unije, sva pretpakirana hrana mora sadržavati oznake s ovim informacijama.

Drugim riječima, prva oznaka podrazumijeva da se određeni proizvod mora pojesti do označenog datuma jer u suprotnome može izazvati zdravstvene tegobe. Riječ je najčešće o svježoj i lako kvarljivoj hrani, poput ribe, mesa i mliječnih proizvoda. Oznaka "Najbolje upotrijebiti do" upućuje na datum do kojeg će određena hrana biti najbolje kvalitete, a nakon tog datuma može izgubiti okus ili teksturu, ali to neće imati neugodne zdravstvene posljedice. Upravo takvu hranu ne bi trebalo tako lakomisleno bacati. 

S ciljem edukacije potrošača o temama vezanim uz sigurnost hrane, među kojima je i tema bacanja hrane, Europska agencija za sigurnost hrane (EFSA) pokrenula je kampanju „EU bira sigurnu hranu“. Potrošač u Europskoj uniji, pa tako i u Hrvatskoj, može biti uvjeren da je hrana koja se konzumira sigurna jer iza nje stoje znanstvenici, odnosno EU sustav sigurnosti hrane, koji je jedan od najsigurnijih u svijetu.

Cropped,Image,Of,Woman,Comparing,Products,In,Shop

Evo kako još smanjiti bacanje hrane

Treba istaknuti da se bacanjem hrane ne troši samo novac, a prema UN-u, riječ je o gotovo 750 milijardi dolara godišnje, nego i svjetski prirodni resursi. Prema podacima sa stranice TheWorldCounts, svake se godine potroši 250 četvornih kilometara slatke vode kako bi se proizvela hrana koja završi u otpadu. Točnije, četvrtina svjetske slatke vode koristi se za uzgoj hrane koja se nikad neće pojesti, a istodobno broj ljudi bez pristupa pitkoj vodi raste i očekuje se da će dosegnuti gotovo četiri milijarde do 2050. godine. Ne treba zanemariti ni utjecaj na klimatske promjene - globalni prehrambeni sustav stvara gotovo 30% emisija stakleničkih plinova.

Donosimo još nekoliko savjeta o tome kako možete smanjiti nepotrebno rasipanje hrane:

  1. Planirajte kupnju i napravite popis prije odlaska u trgovinu. Također, nemojte ići u kupnju gladni.
  2. Rotirajte, to jest novokupljene namirnice stavite na stražnji dio hladnjaka ili polica, a proizvode koji su tamo već neko vrijeme premjestite sprijeda.
  3. Provjerite brtve i temperaturu hladnjaka. Da bi hrana dugo ostala svježa, treba je pohraniti na temperaturi od 1 do 5°C.
  4. Pametno iskoristite ostatke hrane. Od omekšalog voća možete napraviti kompote ili pite, a manje svježe povrće možete upotrijebiti za pripremu juhe.
  5. Zamrznite višak ili ostatke hrane - to može odlično poslužiti u danima kad vi i vaši ukućani jednostavno nemate volje za kuhanjem.
  6. Budući da bacanje hrane nije uvijek moguće izbjeći, zašto ostatke voća i povrća ne biste odvajali? Tako ćete nakon nekoliko mjeseci imati bogat i dragocjen kompost za svoje biljke.
Saznajte kako vam kampanja #EUChooseSafeFood može pomoći u donošenju informiranih odluka o svakodnevnom odabiru hrane i objasniti znanost koja stoji iza sigurnosti hrane u EU.

Powered by EFSA & HAPIH

Komentari 24
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
VIDEO

Umirovljenici Branko, Đurđica i Vera kontroliraju dijabetes svake minute
POMAŽE IM NOVA TEHNOLOGIJA

Umirovljenici Branko, Đurđica i Vera kontroliraju dijabetes svake minute

Prehrana, tjelovježba i edukacija najvažniji su u borbi s dijabetesom, a kontroliranje razine šećera u krvi ključno je za dug i kvalitetan život. Branko, Đurđica i Vera ispričali su nam kako je dijabetes promijenio njihov život

Tko je Ivana Habazin? Izgubila je oca kao beba i prošla pakao, bila u samostanu. Sad je u vrhu
TEŠKA ŽIVOTNA PRIČA

Tko je Ivana Habazin? Izgubila je oca kao beba i prošla pakao, bila u samostanu. Sad je u vrhu

Najbolja hrvatska boksačica Ivana Habazin (34) prošla je trnovit put do svjetskih pojaseva, a 'odustala' je samo jednom u životu...
Petković otkrio: Nikad neću odjenuti dres Hajduka! Mog oca tražili su novac za poguranac
VATRENI AS OTVORENO

Petković otkrio: Nikad neću odjenuti dres Hajduka! Mog oca tražili su novac za poguranac

Nikad nisam stigao zahvaliti Mariju Budimiru za prvi gol u Dinamu, pet puta kaznili su me zbog kašnjenja, a u Dinamu je minuta kašnjenja 100 eura! Stotine Brazilaca prijetile su mi smrću nakon gola na SP-u...