Obavijesti

Native sadržaj

Komentari 37

Od 100 domaćih sorti jabuka ova je najbolja za štrudlu

Powered by Tommy

Od 100 domaćih sorti jabuka ova je najbolja za štrudlu

Jeste li znali da su jabuku u drevnom Rimu smatrali luksuznim voćem? Danas je ona dostupna svima, na svijetu postoji oko 100.000 sorti jabuka, a u našim krajevima možete naći više od 100

Sorte jabuka razlikuju se po sočnosti, konzistenciji, kiselosti, slatkoći, okusu i boji. One obiluju vitaminima A, B i C, vlaknima koja sprečavaju srčana oboljenja, potiču probavu i osiguravaju miran san. Osim dobrobiti za zdravlje, naši okusni pupoljci ne mogu im odoljeti, pa se tako od njih mogu napraviti razne slastice, poput pekmeza, kolača ili sokova.

U našim kontinentalnim krajevima klimatski uvjeti  i tlo vrlo su pogodni za uzgoj jabuka stoga ne čudi što je upravo ovo voće najvažnije i najraširenije kod nas. U Ministarstvu poljoprivrede, kažu kako je najviše površina koje su korištene u 2017. godini za proizvodnju voća, iskorišteno za proizvodnju jabuka (17,2%).

Malo manje poznate sorte...

Za zlatni delišes, idared ili galu sigurno ste čuli, ali postoje još starije sorte hrvatskih jabuka koje su ime dobile po mjestima na kojima su nađene ili po vlasniku.

Jabuka adamčica ima deblju koru i kiselkast okus, a posebno je dobra za pravljenje kompota. Legenda kaže da je Adam uzeo ovu jabuku u ruku i da su njegovi prsti oblikovali plod kakav je danas. U zimsko vrijeme ovo stablo prikaz je božićne idile jer lišće otpadne sa stabla, mraz zabijeli grane, a plod postojano ostaje na njemu pa izgleda kao da je ukrašeno.

Jabuka austrougarka uspijeva u Međimurju i gotovo je pred izumiranjem, a često je bila glavna delikatesa na mađarskim i austrijskim dvorovima. Za sortu bobovac i njen „nestanak“ ne moramo se brinuti jer je jedna od najraširenijih u Hrvatskoj.

Zamislite da dobijete jabuku kao božićni dar. Upravo jednu takvu vrstu stavljali su pod bor, a zbog toga je i dobila ime božićnica. Ovo je zimska sorta jabuke čija je unutrašnjost čvrsta, sočna i slatka. Dok su božićnicu poklanjali kao dar, rajsku jabuku su ušećerenu stavljali kao ukras na božićno drvce, a okusom je osvježavajuća te blago kisela.

Habjanovečka je prava ljepotica među jabukama koja dugo u jesen plijeni pažnju svojom prekrasnom ljubičasto crvenom bojom i izgledom. Nije previše krupna, unutrašnjost joj je čvrsta i veoma je slatka s vrlo malim udjelom kiselosti. Veoma je postojana i dugo se drži. Prve jabuke beru se početkom 10. mjeseca, a možemo ih pronaći na području Daruvara.

U Koprivničko- križevačkoj županiji  uzgaja se srednje krupna jabuka ružica koja je vjerojatno dobila ime po svom vlasniku. Kako sazrijeva, dobiva žutu nijansu isprekidanu širokim linijama. Meso jabuke je bijelo, čvrsto, sočno, a kad odstoji, ono omekša.

Stablo jabuke srčike doneseno je iz Slavonije. Ova okrugla, plosnata i slatka sorta, kod skladištenja stvara voštanu presvlaku koja ju štiti od vanjskih utjecaja.

Koje su najbolje za štrudlu?

Usprkos bogatoj ponudi izvorno hrvatskih sorti jabuka, neke od njih su poprilično rijetke vrste ili su pred izumiranjem. Međutim, u hrvatskim voćnjacima možete pronaći i jabuke koje nisu izvorno hrvatske, ali se neke od njih klasificiraju kao domaće. 

Granny Smith nije izvorno hrvatska sorta, već je uvezena iz Australije 60-ih godina, ali je rasprostranjena i uzgaja se uspješno u Hrvatskoj, rekla je chefica u hotelu Esplanade.

- Jabuka Granny Smith idealna je za pripremu štrudli jer predstavlja dobar spoj teksture, hrskavosti, tvrdoće i kiselkastog okusa, a i inače se smatra najboljom sortom za kuhanje i pečenje kolača te slastica. Inače, izvorne hrvatske sorte nalazimo uglavnom u privatnim voćnjacima, navodno ih ima više od pet tisuća, no nema proizvodnje u velikim količinama, pa nam trenutno najviše odgovara Granny Smith sorta - otkrila nam je chefica koju to vrstu jabuke koriste u pripremi štrudli u hotelu Esplanade

Jeste li znali da prva tri broja bar koda označavaju tvrtke registrirane u Hrvatskoj? Kupujte u Tommyju, odaberite proizvod s hrvatskim bar kodom 385 i možete osvojiti mnoge nagrade i godišnje spize od 38.500 kn.

Powered by Tommy

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 37
VIDEO

Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'
SKENDERICA 1912

Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'

Od samog otvaranja, u restoran Skenderica dolaze gosti željni jednostavne, domaće hrane. Sir i vrhnje koje nabavljaju na Kvatriću ide u najfinije štrukle

Da nije stranih sudaca, imali bismo pakao, a želim zaigrati za Rijeku, ali mi Sopić neće dati!
DAMIR MIŠKOVIĆ ZA 24SATA

Da nije stranih sudaca, imali bismo pakao, a želim zaigrati za Rijeku, ali mi Sopić neće dati!

Plus+ Naslov iz 2017. nas je financijski unazadio dvije godine, a vjerojatno će i ovaj. Ali ovaj put imamo puno ponuda za sve naše igrače, ali najviše za jednog. Uvjeren sam da će Rijeka biti prvak, kaže Damir Mišković
Filipu je žao zbog svega što je rekao na vjenčanju s Tamarom: 'Uvijek sam za iskrenost, ali...'
'BRAK NA PRVU'

Filipu je žao zbog svega što je rekao na vjenčanju s Tamarom: 'Uvijek sam za iskrenost, ali...'

Filip i Tamara prvo su gledali kako on govori da se ne bi okrenuo za djevojkom kao što je Tamara jer nije njegov rang