Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Powered by ZABA

Ovo je 10 najboljih ovogodišnjih poduzetničkih ideja u Hrvatskoj

Dobra ideja zlata vrijedi, a to najbolje znaju poduzetnici koji su se ove godine istaknuli s domišljatim projektima. Donosimo vam 10 zanimljivih poduzetničkih ideja s domaćeg tržišta

Foto: ZABA
2 komentara

Pitanje zaštite okoliša u posljednje je vrijeme popularizirano u svim sferama društva, pa tako i u poduzetništvu, koje se sve više okreće održivim i ekološki prihvatljivim idejama. Takve ideje imaju i tri projekta koja su se okupila oko mandarina, obuće i leptira. Osim njih, tu su i projekt koji može spasiti život motociklistima te aplikacije za pomoć u učenju.

Sve su to projekti koji su dio natječaja Moj Zaba Start za dodjelu financijskih potpora najboljim poduzetničkim i društveno korisnim idejama i projektima. U ovogodišnjem natječaju finalisti u kategorijama poduzetništva, kulture i znanosti te društva imaju priliku realizirati ideje uz financijske potpore, čiji fond iznosi 330 000,00 kuna. Predstavljamo vam 10 ovogodišnjih finalista u kategoriji poduzetništva.

Foto: Guliver/Shutterstock

Ideje koje čuvaju okoliš 

  • Sušeni slatkiši od mandarine

Cilj je projekta "Mandarinet" izrada minipogona za proizvodnju novog proizvoda na tržištu – Mandarin Sweet Treat – slatkiša od mandarine. Projekt se zasniva na konceptu „minimal waste“, a izrada minipogona dodatno bi pomogla afirmaciji doline Neretve i Hrvatske u agronomskom, gastronomskom i turističkom smislu.

  • Ekološki napredne tenisice

MIRET je linija ekološki naprednih tenisica koje zbog primjene materijala prirodnog podrijetla imaju nizak negativan utjecaj na okoliš jer svakim prodanim parom tenisica zamjenjuje se 0,8 kg neekoloških materijala održivim, prirodnim i biobaziranim materijalima. Cilj je osvijestiti javnost o štetnosti obuće za okoliš.

  • Začini za putovanja

Spice bags praktične su putne torbice za začine koje na putovanjima omogućuju pripremu hrane sa začinima iz vlastite kuhinje. Sprječavaju nošenje začina u plastičnim vrećicama i smanjuju potrebu za kupnjom novih, često prevelikih pakiranja.

  • Farma leptira za puštanje na proslavama

Unikatna priča dolazi sa zagrebačke farme Apolon. Riječ je o jedinoj farmi leptira na ovim prostorima, a projekt ima za cilj uzgoj, pakiranje i dostavu leptira za puštanje na vjenčanjima ili drugim privatnim i poslovnim proslavama, gdje će osigurati i lijepe fotografije.

Foto: Guliver/Shutterstock

Inovativni načini edukacije

  • Aplikacija za osobe s disleksijom

OmoReader aplikacija je koja olakšava, poboljšava i potiče čitanje kod osoba s disleksijom. Rastavljanjem riječi na slogove te animacijom pozadinske linije poboljšava se fokus i brzina čitanja. Dostupne su i stotine besplatnih e-knjiga, a moguće je i uvesti tekstove iz tiskanih publikacija pomoću tehnologije prepoznavanja teksta.

  • Pametna društvena igra

Mundus učenicima omogućuje učenje uz igru, a cilj je približiti tehnologiju formalnom obrazovanju pomoću pametne društvene igre, koja je ujedno platforma za gejmificirano učenje. Odgovaranjem na pitanja, sudionik napreduje u igri te usvaja nova znanja u procesu igre.

  • Bajka za djecu s poteškoćama u komunikaciji

Čiri-biri bajka društvena je igra koja se zasniva na pripovijedanju i sastoji se od smjernica za osmišljavanje vlastite bajke. Djecu potiče na verbalno i emocionalno izražavanje, budi maštu i kreativnost, a može poslužiti i kao alat u radu s djecom s poteškoćama u komunikaciji i izražavanju.

Foto: Guliver/Shutterstock

Sustavi za organizaciju i nadzor

  • Uređaj za spas života motociklista

Moto SOS Locator uređaj je za detekciju i dojavu pada motocikala. Predstavlja univerzalni, automatski sustav koji prepoznaje kad motociklist doživi nesreću i odabranim kontaktima javlja koordinate nesreće u roku od 30 sekundi. Zbog brze reakcije koju omogućuje, smanjuje se broj žrtava.

  • Sustav za nadzor vatrogasnih, vojnih i interventnih vozila hitne

Riječ je o sustavu za automatizirani nadzor stanja akumulatora i tlaka vozila za hitne intervencije (vatrogasna, vojna i vozila hitne pomoći). Time je omogućeno stalno praćenje i održavanje stanja pripravnosti vozila i s udaljene lokacije na različitim uređajima dostupnima korisniku. 

  • Praćenje stanja na paleti

Projekt Smart pallets of things (SPloT) nastao je s ciljem organizacije opskrbnog lanca te zbog potrebe za uporabom tehnologije „interneta stvari“ (Internet of Things – IOT) u logistici. Ova softverska platforma omogućuje nesmetan i neprekidan tijek informacija o trenutačnom stanju robe na paleti.

Foto: Guliver/Shutterstock

Jedan klik može donijeti veliku promjenu u životima mnogih ljudi u Hrvatskoj. Nagradite poduzetne, podržite natječaj Moj Zaba Start i glasajte za najbolji projekt.
ODABERITE NAJBOLJU Svjetski, a naše: Pogledajte ove fenomenalne ideje Hrvata RECITE NAM Želite mijenjati Hrvatsku na bolje? Evo vam prilike
Možda vas zanima i ovo:
Message