Obavijesti

Native sadržaj

Komentari 2

Ovo je 10 najboljih ovogodišnjih poduzetničkih ideja u Hrvatskoj

Powered by ZABA

Ovo je 10 najboljih ovogodišnjih poduzetničkih ideja u Hrvatskoj

Dobra ideja zlata vrijedi, a to najbolje znaju poduzetnici koji su se ove godine istaknuli s domišljatim projektima. Donosimo vam 10 zanimljivih poduzetničkih ideja s domaćeg tržišta

Pitanje zaštite okoliša u posljednje je vrijeme popularizirano u svim sferama društva, pa tako i u poduzetništvu, koje se sve više okreće održivim i ekološki prihvatljivim idejama. Takve ideje imaju i tri projekta koja su se okupila oko mandarina, obuće i leptira. Osim njih, tu su i projekt koji može spasiti život motociklistima te aplikacije za pomoć u učenju.

Sve su to projekti koji su dio natječaja Moj Zaba Start za dodjelu financijskih potpora najboljim poduzetničkim i društveno korisnim idejama i projektima. U ovogodišnjem natječaju finalisti u kategorijama poduzetništva, kulture i znanosti te društva imaju priliku realizirati ideje uz financijske potpore, čiji fond iznosi 330 000,00 kuna. Predstavljamo vam 10 ovogodišnjih finalista u kategoriji poduzetništva.

Ideje koje čuvaju okoliš 

  • Sušeni slatkiši od mandarine

Cilj je projekta "Mandarinet" izrada minipogona za proizvodnju novog proizvoda na tržištu – Mandarin Sweet Treat – slatkiša od mandarine. Projekt se zasniva na konceptu „minimal waste“, a izrada minipogona dodatno bi pomogla afirmaciji doline Neretve i Hrvatske u agronomskom, gastronomskom i turističkom smislu.

  • Ekološki napredne tenisice

MIRET je linija ekološki naprednih tenisica koje zbog primjene materijala prirodnog podrijetla imaju nizak negativan utjecaj na okoliš jer svakim prodanim parom tenisica zamjenjuje se 0,8 kg neekoloških materijala održivim, prirodnim i biobaziranim materijalima. Cilj je osvijestiti javnost o štetnosti obuće za okoliš.

  • Začini za putovanja

Spice bags praktične su putne torbice za začine koje na putovanjima omogućuju pripremu hrane sa začinima iz vlastite kuhinje. Sprječavaju nošenje začina u plastičnim vrećicama i smanjuju potrebu za kupnjom novih, često prevelikih pakiranja.

  • Farma leptira za puštanje na proslavama

Unikatna priča dolazi sa zagrebačke farme Apolon. Riječ je o jedinoj farmi leptira na ovim prostorima, a projekt ima za cilj uzgoj, pakiranje i dostavu leptira za puštanje na vjenčanjima ili drugim privatnim i poslovnim proslavama, gdje će osigurati i lijepe fotografije.

Inovativni načini edukacije

  • Aplikacija za osobe s disleksijom

OmoReader aplikacija je koja olakšava, poboljšava i potiče čitanje kod osoba s disleksijom. Rastavljanjem riječi na slogove te animacijom pozadinske linije poboljšava se fokus i brzina čitanja. Dostupne su i stotine besplatnih e-knjiga, a moguće je i uvesti tekstove iz tiskanih publikacija pomoću tehnologije prepoznavanja teksta.

  • Pametna društvena igra

Mundus učenicima omogućuje učenje uz igru, a cilj je približiti tehnologiju formalnom obrazovanju pomoću pametne društvene igre, koja je ujedno platforma za gejmificirano učenje. Odgovaranjem na pitanja, sudionik napreduje u igri te usvaja nova znanja u procesu igre.

  • Bajka za djecu s poteškoćama u komunikaciji

Čiri-biri bajka društvena je igra koja se zasniva na pripovijedanju i sastoji se od smjernica za osmišljavanje vlastite bajke. Djecu potiče na verbalno i emocionalno izražavanje, budi maštu i kreativnost, a može poslužiti i kao alat u radu s djecom s poteškoćama u komunikaciji i izražavanju.

Sustavi za organizaciju i nadzor

  • Uređaj za spas života motociklista

Moto SOS Locator uređaj je za detekciju i dojavu pada motocikala. Predstavlja univerzalni, automatski sustav koji prepoznaje kad motociklist doživi nesreću i odabranim kontaktima javlja koordinate nesreće u roku od 30 sekundi. Zbog brze reakcije koju omogućuje, smanjuje se broj žrtava.

  • Sustav za nadzor vatrogasnih, vojnih i interventnih vozila hitne

Riječ je o sustavu za automatizirani nadzor stanja akumulatora i tlaka vozila za hitne intervencije (vatrogasna, vojna i vozila hitne pomoći). Time je omogućeno stalno praćenje i održavanje stanja pripravnosti vozila i s udaljene lokacije na različitim uređajima dostupnima korisniku. 

  • Praćenje stanja na paleti

Projekt Smart pallets of things (SPloT) nastao je s ciljem organizacije opskrbnog lanca te zbog potrebe za uporabom tehnologije „interneta stvari“ (Internet of Things – IOT) u logistici. Ova softverska platforma omogućuje nesmetan i neprekidan tijek informacija o trenutačnom stanju robe na paleti.

Jedan klik može donijeti veliku promjenu u životima mnogih ljudi u Hrvatskoj. Nagradite poduzetne, podržite natječaj Moj Zaba Start i glasajte za najbolji projekt.
Svjetski, a naše: Pogledajte ove fenomenalne ideje Hrvata
Svjetski, a naše: Pogledajte ove fenomenalne ideje Hrvata
Želite mijenjati Hrvatsku na bolje? Evo vam prilike
Želite mijenjati Hrvatsku na bolje? Evo vam prilike

Powered by ZABA

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 2
VIDEO

Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'
SKENDERICA 1912

Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'

Od samog otvaranja, u restoran Skenderica dolaze gosti željni jednostavne, domaće hrane. Sir i vrhnje koje nabavljaju na Kvatriću ide u najfinije štrukle

Da nije stranih sudaca, imali bismo pakao, a želim zaigrati za Rijeku, ali mi Sopić neće dati!
DAMIR MIŠKOVIĆ ZA 24SATA

Da nije stranih sudaca, imali bismo pakao, a želim zaigrati za Rijeku, ali mi Sopić neće dati!

Plus+ Naslov iz 2017. nas je financijski unazadio dvije godine, a vjerojatno će i ovaj. Ali ovaj put imamo puno ponuda za sve naše igrače, ali najviše za jednog. Uvjeren sam da će Rijeka biti prvak, kaže Damir Mišković
Filipu je žao zbog svega što je rekao na vjenčanju s Tamarom: 'Uvijek sam za iskrenost, ali...'
'BRAK NA PRVU'

Filipu je žao zbog svega što je rekao na vjenčanju s Tamarom: 'Uvijek sam za iskrenost, ali...'

Filip i Tamara prvo su gledali kako on govori da se ne bi okrenuo za djevojkom kao što je Tamara jer nije njegov rang