Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
Powered by Tele2
0 komentara

Ovo su pitanja koja trebate postaviti kandidatu

Kako održati dobar razgovor za posao i u dvadesetak minuta saznati dovoljno o kandidatu da znate je li upravo on najbolja osoba za traženu poziciju?

Foto: Shutterstock
0 komentara

Mali poduzetnici nemaju odjel ljudskih potencijala koji bi bio zadužen za selekciju i zapošljavanje novih djelatnika, pa direktor odnosno vlasnik najčešće sve odrađuje sam. Raspisuje natječaj, pregledava životopise, poziva kandidate na razgovor i naposljeku, odabire onu osobu koja se pokazala najboljom za određenu poziciju u tvrtki.

No, to nije lak zadatak s obzirom na to da najčešće, zbog nedostatka vremena, poduzetnici nemaju više od 20-ak minuta za razgovor s kandidatom. Kako u tako malo vremena obaviti kvalitetan razgovor i saznati sve ono što je relevantno o kandidatu? Koja pitanja postaviti? Donosimo vam nekoliko pitanja koja će vam olakšati odabir idealnog zaposlenika:

Koje vas kvalitete/vještine čine najviše kvalificiranom osobom za ovaj posao?
Ovo je pitanje vrlo važno jer ne samo da ćete čuti što kandidat smatra svojim najvećim kvalitetama ili vještinama, već ćete imati priliku vidjeti shvaća li koje točno dužnosti njegova pozicija podrazumijeva. Primjerice, istakne li neku vještinu koja je zaista impresivna, ali potpuno irelevantna za radno mjesto na koje se prijavio, znat ćete da možda nije idealna osoba za taj posao.

Na koje ste poslovne uspjehe najviše ponosni?
Ovim ćete pitanjem potaknuti kandidata da priča o onome u čemu je dobar i zbog čega se osjeća ugodno, pa će se samim time možda i opustiti te se ostatak intervjua osjećati lagodnije. Osim toga, saznat ćete koje su zaista njegove kvalitete i vještine, a ujedno mu omogućiti da predstavi svoje iskustvo u najboljem svjetlu.

Kako biste opisali svoju idealnu radnu atmosferu?
Osoba koja treba mir i tišinu za rad najvjerojatnije se neće dobro uklopiti u radnom prostoru koji je dinamičan, energičan i u kojemu je bučno. Zahtjeva li posao odlaske na teren, a kandidat preferira rad u uredu/proizvodnji, vjerojatno nije najidealnija osoba za traženu poziciju. Stoga ćete ovim pitanjem lako saznati može li se osoba prilagoditi i funkcionirati u postojećem radnom okruženju.

Što znate o našoj tvrtki?
Ako se kandidat nije potrudio informirati dovoljno da zna čime se vaša tvrtka točno bavi, koliko dugo posluje te koji su joj ciljevi, vjerojatno mu nije dovoljno stalo do tog zaposlenja. Svatko tko dolazi na razgovor za posao trebao bi znati osnovne stvari o poslu na koji se prijavljuje.

Zašto želite raditi baš ovdje?
Naizgled jednostavno, ovim ćete pitanjem vidjeti je li kandidat dobro pročitao opis posla, poklapaju li se misija i vizija vaše tvrtke s njegovim ciljevima u karijeri i ima li uopće entuzijazma za taj posao. Određene vještine i znanje lako se steknu, ali entuzijazam ne, stoga je bitno da osoba koju zapošljavate zaista želi raditi na poslu koji nudite.

Kakvu plaću očekujete? 
Pitanje o plaći i uvjetima koje kandidat očekuje dat će vam sliku kakva je zapravo osoba. Ako netko izuzetno mlad i bez puno iskustva za sebe traži daleko veću plaću nego mu možete ponuditi, moguće da se precjenjuje ili nema realnu sliku posla za koji se prijavljuje.

Imate li pitanje za mene?
Posljednje što kandidata morate pitati jest ima li on kakvih pitanja za vas. Tako ćete mu dati priliku da sazna sve što ga zanima, a i vi ćete ga bolje moći procijeniti na temelju njegovih pitanja i smjera u kojem idu.
Imajte na umu da nikad nema krivog odgovora, ali promišljena pitanja poslužit će tome da bolje procijenite kandidata, njegove sposobnosti, želje i očekivanja i tako olakšate sami sebi.

Tema: Biznis Akademija

Možda vas zanima i ovo:
Message