Obavijesti

Native sadržaj

Komentari 6
Foto: PR
KAKVO MESO JEDEMO?

Podrijetlo nam je važnije od okusa: Znate li koliko prosječan Hrvat pojede mesa na dan?

Prosječan Hrvat na dan pojede oko 218 grama mesa, a najčešće je to piletina. Međutim, naše građane više od okusa namirnica brine podrijetlo hrane koju kupuju te ostaci pesticida u hrani, kao i antibiotici, hormoni te steroidi u mesu

Sadržaj donosi: Perutnina Ptuj PIPO

Bez sumnje, omiljena namirnica na svakodnevnim jelovnicima Hrvata je meso. Prema posljednjim istraživanjima, prosječan Hrvat pojede 218,41 gram mesa na dan, a najčešće je to piletina, koja premašuje potrošnju za više od 50%. Zanimljivo je i da je Hrvatima pri izboru namirnica, osim cijene, podrijetlo hrane važnije od okusa, a naše građane tema sigurnosti hrane zanima više (75%) nego ostale građane Europske unije (70%). Kad je riječ o sigurnosti hrane, Hrvate najviše zabrinjavaju ostaci pesticida u hrani, aditivi, antibiotici, hormoni ili steroidi u mesu. A o tome kakvo meso jedemo u Hrvatskoj te koji su izazovi mesne industrije razgovarali smo s Dubravkom Folnovićem, predsjednikom uprave PP – Pipo Čakovec.

'Čitanje deklaracija nije samo trend'

Najveći izazovi u današnjoj mesnoj industriji i općenito u proizvodnji mesa su, ističe naš sugovornik, proizvodnja i isporuka kvalitetnog i ispravnog proizvoda do krajnjeg potrošača. Uz to, dodaje Folnović, najvažnije je da proizvod zadovoljava sve certificirane standarde.

- Kompleksan proces od domaćeg uzgoja do svježeg proizvoda na stolu može se ostvariti zbog velikog napretka tehnologije, koja svakodnevno unapređuje procese proizvodnje bez kojih proizvođači mesa ne bi mogli konkurirati zahtjevima tržišta koje nameće visoke standarde s ciljem očuvanja zdravlja potrošača - kaže Folnović.

Nedvojbeno je, dakle, da smo postali svjesni koliko je važno znati što jedemo te proučavanje deklaracija i oznaka na prehrambenim proizvodima više nije samo trend, a to potvrđuje i naš sugovornik.

- Danas, više nego ikad prije, možemo biti sigurni u kontrolirano i sljedivo podrijetlo domaćih namirnica koje kupujemo. Dovoljno je obratiti pažnju na certifikate i oznake na pakiranjima, kao što je certifikat Antibiotic free, koji je naš brend Međimursko pile zaslužio prvi u industriji mesa u Hrvatskoj. Također, naš brend ponosno nosi i oznaku Dokazana kvaliteta Hrvatska, koja je uvedena kako bi potrošači još lakše prepoznali domaći proizvod – objašnjava naš sugovornik.

Prvo 'Antibiotic free' pile u Hrvatskoj

Međimursko pile prvi je brend na hrvatskom tržištu mesa koji je, još 2021., dobio certifikat "Antibiotic free". Naime, ovaj certifikat jamči da pilići nisu primili nikakvu vrstu antibiotika niti u jednoj fazi svojeg životnog ciklusa.

- Certificirana proizvodnja 'bez antibiotika' važno je postignuće te rezultat kontinuiranog razvoja i ulaganja u jačanje poslovnog modela vertikalno integrirane domaće proizvodnje – ističe Folnović.

Međimursko pile uzgaja se u sjeverozapadnoj Hrvatskoj, a Antibiotic free tov organiziran je, kaže Folnović, na 22 lokacije u 57 tovnih objekata.

- Tijekom cijelog procesa valioničkog razvoja i tova pažnja se posvećuje higijeni i preventivi kako bi se izbjegla potreba za kurativom. Uz kvalitetne vitaminsko-mineralne pripravke koji se koriste u ključnim periodima tova te uz profilaktičke mjere i posvećivanje pažnje mikroklimatskim uvjetima u objektima, pilićima se na našim farmama omogućuju idealni uvjeti, pa nema potrebe za uporabom antibiotika - kaže Folnović.

Praktičan, zdrav i ukusan obrok

Na kvalitetu mesa i proizvoda značajno utječe prehrana životinja, odnosno kvalitetna krmna smjesa, ističe naš sugovornik, a upravo takvo zdravo meso, certificirano antibiotic free, Pipo Čakovec plasira na cijelo hrvatsko tržište pod brendom Međimursko pile i surađuje sa svim velikim trgovačkim lancima. U petogodišnjem planu imaju, potvrđuje naš sugovornik, i gradnju novih farmi, čime bi povećali i proizvodne kapacitete te mogli ponuditi još više pilećeg mesa domaćem tržištu i pridonijeti razvoju cijelog hrvatskoga gospodarstva.

- Pipo Čakovec svim svojim kooperantima isporučuje krmne mješavine koje ne sadrže životinjske bjelančevine i umjetne dodatke. Hrana za životinje potpuno je prirodan proizvod koji se sastoji od različitih žitarica: od kukuruza, pšenice, soje kao proteinske komponente, masti kao izvora energije i mineralno-vitaminske smjese, pa ovaj potpuni sastav podržava životinje za uspješan rast i dobrobit životinja. Trenutno surađujemo s 50 kooperanata, s kojima kontinuirano unapređujemo životne uvjete u objektima - dodaje Folnović.

The,Farmer,Hand-feeds,His,Hens,With,Grain.,Natural,Organic,Farming

Budući da je otac dvaju sinova, naš sugovornik kaže da kod kuće najčešće pripremaju pileća prsa na razne načine jer su odličan izvor proteina, koji djeci pomažu pri razvoju. U kuhinji, priznaje Folnović, najviše voli praktična i brza rješenja.

- Međimursko pile nedavno je hrvatskom tržištu ponudilo i ekstenziju brenda Međimursko pile, Picek, koji nudi cijelo pile s marinadom u vrećici na dar svakom kupcu. To je vrlo praktičan koncept u kojem imate opciju da cijelo pile ili pojedine dijelove jednostavno marinirate kod kuće, ispečete u pećnici te poslužite na stolu ukusan i zdrav obrok - rekao je na kraju naš sugovornik Dubravko Folnović.

Sadržaj donosi: Perutnina Ptuj PIPO

Komentari 6
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
VIDEO

Pronašli smo čarobnu lokaciju za produženi vikend na samo sat vremena od Zagreba
KAMO ZA PRAZNIK RADA?

Pronašli smo čarobnu lokaciju za produženi vikend na samo sat vremena od Zagreba

Na samo sat vremena od Zagreba i malo manje od Rijeke, u srcu Gorskoga kotara, smjestio se zaštićeni krajolik kanjon Kamačnik. Povodom Praznika rada Bistro Kamačnik organizira bogat zabavni program i vrhunske mesne i riblje specijalitete

Petković otkrio: Nikad neću odjenuti dres Hajduka! Mog oca tražili su novac za poguranac
VATRENI AS OTVORENO

Petković otkrio: Nikad neću odjenuti dres Hajduka! Mog oca tražili su novac za poguranac

Nikad nisam stigao zahvaliti Mariju Budimiru za prvi gol u Dinamu, pet puta kaznili su me zbog kašnjenja, a u Dinamu je minuta kašnjenja 100 eura! Stotine Brazilaca prijetile su mi smrću nakon gola na SP-u...
U Južnoj Koreji rijetko ćete sresti osobe s dioptrijskim naočalama: Znate li zašto?
'RENTATE' LI SVOJ VID?

U Južnoj Koreji rijetko ćete sresti osobe s dioptrijskim naočalama: Znate li zašto?

Iako je to na našim prostorima možda nepojmljivo, u južnokorejskoj kulturi smatraju da, ako osobe starije od 20 godina nose naočale za vid, imaju 'loše roditelje' koji na vrijeme nisu ispravili dioptriju djetetu kad je to bilo potrebno