Obavijesti

Native sadržaj

Komentari 0
Foto: PR
ZELENA MEDALJA

Prilika koja se ne propušta: Ponovno podupiremo naše najbolje ekoproizvođače

Konzumacija ekoloških, domaćih i zdravih proizvoda Hrvatima postaje sve važnija, ali nije ih uvijek jednostavno pronaći. Zato smo prošle godine pokrenuli projekt u okviru kojeg naši čitatelji mogu upoznati ekoproizvođače

Projekt Zelena medalja daje priliku našim poljoprivrednicima, ratarima, voćarima, pčelarima, stočarima, vlasnicima obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava i zapravo svima onima koji se bave proizvodnjom hrane i pića na ekološki prihvatljiv način da se probiju na domaćem, poprilično kompetentnom i zagušenom tržištu te da u konačnici pronađu svoje kupce. I dok takav tip proizvodnje biva sve traženiji kod šire populacije, istodobno postaje sve izazovniji za male hrvatske proizvođače.

Iz tog smo razloga prošle godine pokrenuli natječaj za izbor najboljeg svježeg ili prerađenog ekoproizvoda. Pomoću ove zelene inicijative 24sata žele potaknuti domaću ekološku proizvodnju i ohrabriti naše vrijedne ljude koji ponosno stoje iza nje. A da biti ekoproizvođač nije nimalo lako, ali da je ujedno vrlo ispunjavajuće, dobro zna i prošlogodišnja pobjednica našeg natječaja. 

Šinjorinine staklenke na policama Kauflanda

Od 70 prijava i 10 finalista, pobjedu je 2022. godine odnijela Šinjorina Smokva - domaći namaz od svježih smokava proizveden na obiteljskom poljoprivrednom gospodarstvu Babac/Damjanić u Poljicama kraj Zadra. 

- Kad sam pročitala da pobjednik Zelene medalje ulazi izravno na police Kauflanda, naravno da sam se ponadala, ali sam automatski sebi skočila u usta pomislivši: 'Ah, baš im treba još jedna u nizu marmelada'. Međutim, s obzirom na to da je naš proizvod stvarno specifičan i nitko ga kao takvog ne radi na ovako profesionalnoj razini, djelić mene živio je u nekoj ludoj nadi - objašnjava nam Sandra Babac, idejna začetnica Šinjorine Smokve. 

Ipak, ta nada nije bila nimalo luda. Naime, specifičnost ovog proizvoda leži u tome da Sandra i njezin muž Alan prerađuju svježu, netom ubranu sa stabla smokvu tako što je zgušnjavaju u vlastitom soku, bez ijednog dodatka ili dodanog šećera. A da sve bude još bolje, smokve su iz njihovih vlastitih nasada, koji su u ekološkom nadzoru. No iako je Sandra bila uvjerena da ima zaista kvalitetan proizvod, sumnja joj nije dala mira sve dok je u lipnju nismo nazvali i rekli joj dobre vijesti. 

- Uistinu sam bila rezervirana, čak sam mislila da je možda nagrada već predodređena za nekoga i da je to sve samo pro forma. Kad sam primila telefonski poziv, prvo su nastupili šok i nevjerica, a onda ushićenje i radost zato što ćemo ući na police trgovine na vrlo neobičan način. Vrhunac svega bio mi je kad smo došli u Zagreb, kod vas u 24sata, to mi je bio krunski događaj. Sve je bilo na lijepom visokom nivou, a moram priznati da mi je suprug u jednom trenu malo nabio i paniku rekavši: 'Pa ti nisi ni svjesna kako je ovo veliko'. Bio je u pravu - tvrdi Sandra. 

Prijavite se

Potaknuti odazivom i uspjehom prošlogodišnjeg natječaja, odlučili smo Zelenu medalju organizirati i ove godine. U suradnji s generalnim pokroviteljem Kauflandom i partnerima, ovogodišnje su prijave na natječaj za najbolji prehrambeni ili neprehrambeni te svježi ili prerađeni ekoproizvod otvorene do 24. travnja

Za Zelenu medalju možete se natjecati ako vaš proizvod ima ekocertifikat, a u slučaju da imate više proizvoda s kojima biste se htjeli natjecati, potrebno je ispuniti online obrazac za svaki proizvod. Nakon roka za primanje prijava stručni žiri proučit će sve prijavljene proizvode te odabrati deset najboljih, a nakon toga i jedan pobjednički ekoproizvod. 

Iako će svaki od finalista dobiti mjesto na našem portalu - pa tako i priliku da predstavi sebe i svoj proizvod našim mnogobrojnim čitateljima - samo će pobjednik završiti u bioasortimanu trgovačkog lanca Kaufland, u trajanju od 12 mjeseci, ovisno o pobjednikovu kapacitetu proizvodnje. Nagrađeni ekoproizvođač također će osvojiti dodatnu promocijsku kampanju na 24sata u iznosu od 15.000 eura bruto medijske vrijednosti (ne uključuje PDV). 

Šinjorina Smokva svoje je nagrade iskoristila, a u pripremi je čak i nastavak suradnje s Kauflandom. Sandra nam je u razgovoru otkrila da se sprema plasirati još jedan ekološki pekmez, Šinjorinu Mandarinu. Ovo je živi primjer kako mali poticaji mogu dovesti do velikih prilika.

- Iskustvo prijave na Zelenu medalju bilo mi je izuzetno dragocjeno i dobrodošlo te bih ga najradije opet proživjela. Pozivam zapravo ovom prilikom i sve druge ekoproizvođače koji vjeruju u ono što rade i u svoj proizvod da se prijave. Čak i ako ste se prijavili prošle godine, ponovno pošaljite prijavu jer 24sata i Kaufland prepoznaju prave vrijednosti te daju jedinstvenu priliku koja se u našem biznisu ne propušta - poručuje Sandra Babac.

Zelena medalja projekt je 24sata koji promiče ekološku proizvodnju. Generalni pokrovitelj Zelene medalje je Kaufland, a projekt podržavaju Hrvatska poljoprivredna komora, Visoko gospodarsko učilište u Križevcima i Agronomska škola Zagreb.

Komentari 0
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
VIDEO

Dodijelili smo drugu Zelenu medalju u Hrvatskoj: Dobitnica je eko kruška iz Varaždina
NAGRADA ZA NAJBOLJEG EKOPROIZVOĐAČA

Dodijelili smo drugu Zelenu medalju u Hrvatskoj: Dobitnica je eko kruška iz Varaždina

I ove godine odlučili smo nagraditi najbolje ekoproizvođače. Između više od 50 pristiglih prijava izabrali smo deset finalista, od kojih je pobjedu odnio ekološki sok od kruške varaždinske poljoprivrednice Tanje Tomas Jukić

Hobi pretvorio u posao: 'Želja mi je proizvoditi vino od kojega nitko neće reći da mu je muka'
ZELENA MEDALJA

Hobi pretvorio u posao: 'Želja mi je proizvoditi vino od kojega nitko neće reći da mu je muka'

Iako je odrastao na selu i njegovi su roditelji imali vinograd, Dražen Bedeković nikad nije mislio da će se ozbiljno baviti vinarstvom. Spletom okolnosti svoj je hobi i ljubav prema prirodi pretvorio u ozbiljan posao počevši ekološku proizvodnju vina
Najveći svjetski proizvođači: U Zagorju uzgajaju tropsku biljku koja je preživjela i dinosaure
ZELENA MEDALJA

Najveći svjetski proizvođači: U Zagorju uzgajaju tropsku biljku koja je preživjela i dinosaure

Već dvadesetak godina Ivan se bavi ekološkim uzgojem tropskog voća i povrća u Donjoj Bistri. Najveći je svjetski proizvođač indijanske banane, inače jedinstvene biljke otporne na mraz i hladnoću, a koja je blagotvorna i za ljudski organizam