Obavijesti

Native sadržaj

Komentari 6
Foto: PR
DOMAĆE JE DOMAĆE

Proizvodnja hrane za vlastite potrebe nikad popularnija: Evo kako možete napraviti kobasicu

U moru nezdravih i često nepotrebnih dodataka u prehrambenim proizvodima, pogotovo u mesu i mesnim prerađevinama, sve je više onih koji se odlučuju na domaću proizvodnju. Iz tog smo razloga istražili kako napraviti vlastitu kobasicu

Sadržaj donosi: Shopaj24

Jeste li znali da kobasice postoje više od 5000 godina? Povjesničari su utvrdili da prvi zapisi o kobasicama potječu iz Mezopotamije i datiraju iz 3100. godine prije Krista, a prva kultura koja je stvorila ovu slasnu mesnu delikatesu bili je sumerska.

Kobasice su zapravo izmišljene kao način očuvanja mesa. Dok nije bilo prodavaonica, hladnjaka i zamrzivača, ljudi su sprečavali da se meso prebrzo pokvari i istrune tako što su ga dobro posoljenog pohranjivali u velike posude. U jednom je trenutku netko shvatio da meso može čak i dulje trajati ako ga posole i spreme u crijeva životinje. I zanimljivo je da su se od tada kobasice proširile diljem svijeta, s tim da ih je gotovo svaka veća kultura prilagodila vlastitim prehrambenim navikama. Upravo zbog toga danas postoje stotine recepata za ovu slasnu mesnu deliciju, a mi smo vam ovom prilikom izdvojili jedan klasični s kojim ne možete pogriješiti. 

Butcher,Man,Making,Sausages,Ready,To,Be,Smoked,Putting,Them

Pravo meso je ključno

Prije nego što zasučete rukave i bacite se na posao, treba napomenuti da izrada kobasica nije najjednostavnija jer zahtijeva mnogo vremena i strpljenja. Međutim, mnogi će se složiti s tim da nema većeg ponosa od onoga kad za nešto što ste napravili svojim rukama dobijete pohvale bližnjih, koji vam kažu da je vaš gastronomski specijalitet za prste polizati. A da biste vi i vaši najbliži lizali prste, najprije morate odabrati pravo meso. Najbolje je ono starije - više od jedne godine - i koje potječe od težih životinja. Preporuka je izbjegavati meso iz tvorničkog uzgoja, u kojem je životinja bila brzo tovljena, jer je takvo meso najčešće prepuno vode.

Sastojci za kilogram kobasica:

  • 350 grama narezane svinjetine
  • 350 grama narezane junetine
  • 300 grama narezane svinjske masnoće ili slanine
  • crijevo kobasice veličine 55/25 (za deblje) ili 28/30 (za tanje)
  • 25,5 grama soli
  • 2 grama šećera
  • 2 grama crnog papra
  • 2 grama crvene paprike

Osim navedenoga, ovisno o vašim okusnim preferencijama, u smjesu za kobasice možete dodati češnjak - svježi ili u granulama, čili papričice, kumin, klinčić, muškatni oraščić, kim, korijandar, mažuran i slično. Za pripremu namirnica koje je potrebno narezati preporučujemo da koristite VICTORINOX univerzalni kuhinjski nož 15 cm.

Više informacija o ponudi prodavaonice Ledhunter možete pronaći na shopaj24.hr.

Priprema: korak po korak

Kad ste narezali meso na trakice ili kockice, stavite ga u hladnjak na dva sata. Ohlađeno meso zatim sameljite u stroju za mljevenje mesa, nakon čega mu dodajte sol i druge potrebne začine. Ručno mijesite meso od dvije do tri minute kako bi se smjesa sjedinila i da se kobasica ne bi poslije mrvila tijekom rezanja. Crijevo za kobasice isperite kako biste uklonili njegovu prirodnu slanoću i pustite ga da malo odstoji u mlakoj vodi da bi omekšalo. U suprotnom je podložno pucanju prilikom punjenja. 

Na punilicu za kobasice nataknite crijevo i mesarskom špagom zavežite kraj crijeva u čvor. Ispunite crijevo mesom do željene dužine, prerežite ga te ponovno napravite čvor da biste zatvorili kobasicu. Možete odabrati i drugu metodu - da cijelo crijevo napunite mesom odjednom te na kraju zavrćete pojedine dijelove i režete ih na manje komade. Potrudite se da što manje zraka uđe u kobasicu, a ako primijetite da je na nekom dijelu nastao mjehur zraka, lagano ga tuckajte prije nego što zatvorite kobasicu ili jednostavno uzmite iglicu i napravite sitne rupe. 

Nakon što ste napunili kobasice, slijedi fermentacija. Ostavite kobasice da odstoje 24 sata na sobnoj temperaturi (do 20°C) i visokoj vlažnosti. Kako biste održavali vlažnost, kobasicu slobodno možete svako malo poprskati vodom. Kad sljedeći dan promijene boju, objesite ih na bilo koje hladno i mračno mjesto, najbolje na tavan ili u podrum, gdje će se malo osušiti i stegnuti. Optimalna temperatura sušenja je 18°C, a vlažnost oko 75%. Kad su odstajale dan ili dva, spremne su da ih skuhate ili ispečete.

Više informacija o ponudi prodavaonice i servisa Vage Buković d.o.o. možete pronaći na shopaj24.hr

Dimljenje i pohranjivanje

Ako želite trajne kobasice, ostavite ih da se i dalje suše. Prva dva dana sušenja opet ih možete s vremena na vrijeme malo vlažiti, ali nakon toga prestanite. Morat ćete biti oprezni s vlagom jer, ako je razina vlažnosti previsoka, salama može poprimiti plijesan, a ako je preniska, može se dogoditi da se vanjski dio prebrzo osuši, a unutrašnjost kobasice ostane gnjecava.

Obješene kobasice na tavanu ili u podrumu trebale bi sazrijevati ukupno od pet do sedam dana, a nakon toga spremne su za hladno dimljenje. Kad ste kobasice prodimili, ostavite ih da dozrijevaju još najmanje tri tjedna, a može i dulje ako želite da budu tvrđe.

Kad je sušenje gotovo, preporuka je čuvati kobasice na temperaturi od 10 do 15°C ili ih vakuumirati - takve mogu stajati i nekoliko mjeseci u hladnjaku. U cijelom procesu izrade nemojte zanemariti higijenu jer loše bakterije mogu u sekundi uništiti sav vaš trud. 

Jeste li spremni napraviti svoje prve kobasice?

SHOPAJ24 središnje je mjesto sa svime što vam treba i što će vam ikad trebati - od igle do lokomotive. Proizvodi s najboljim cijenama lako se pretražuju po kategorijama i lokacijama, a registracija nije potrebna. Ne gubite dragocjeno vrijeme, posjetite portal s najboljim ponudama!

Sadržaj donosi: Shopaj24

Komentari 6
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
VIDEO

Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'
SKENDERICA 1912

Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'

Od samog otvaranja, u restoran Skenderica dolaze gosti željni jednostavne, domaće hrane. Sir i vrhnje koje nabavljaju na Kvatriću ide u najfinije štrukle

Da nije stranih sudaca, imali bismo pakao, a želim zaigrati za Rijeku, ali mi Sopić neće dati!
DAMIR MIŠKOVIĆ ZA 24SATA

Da nije stranih sudaca, imali bismo pakao, a želim zaigrati za Rijeku, ali mi Sopić neće dati!

Plus+ Naslov iz 2017. nas je financijski unazadio dvije godine, a vjerojatno će i ovaj. Ali ovaj put imamo puno ponuda za sve naše igrače, ali najviše za jednog. Uvjeren sam da će Rijeka biti prvak, kaže Damir Mišković
Filipu je žao zbog svega što je rekao na vjenčanju s Tamarom: 'Uvijek sam za iskrenost, ali...'
'BRAK NA PRVU'

Filipu je žao zbog svega što je rekao na vjenčanju s Tamarom: 'Uvijek sam za iskrenost, ali...'

Filip i Tamara prvo su gledali kako on govori da se ne bi okrenuo za djevojkom kao što je Tamara jer nije njegov rang