Obavijesti

Native sadržaj

Komentari 2

Što mislite: Jesu li male pobjede tajna sretnog života?

Što mislite: Jesu li male pobjede tajna sretnog života?

Mnogi su pod pojačanim stresom zbog trenutne situacije u svijetu, no svakodnevne male pobjede formula su za očuvanje mentalnog zdravlja. Pročitajte što su to male pobjede i kako utječu na naše zadovoljstvo životom

Uživajte u malim stvarima u životu jer ćete se jednog dana osvrnuti i shvatiti da su bile velike.

Poznate su to riječi američkog pisca Kurta Vonneguta, na koje se mnogi u strahu trznu. Jesam li zakasnio? Propuštam li vidjeti koje su to male stvari u životu?

Možda ste na kraju prošle godine napravili velike planove za sljedeću. Isplanirali ste koncerte, putovanja, rođendane, čekali ste ih s nestrpljenjem, poput doze sreće koju ste si rezervirali u budućnosti. I onda je sve palo u vodu.

Najprije su stizale vijesti iz Kine o sve bržem širenju virusa. Već tad nam nije bilo svejedno. Nije prošlo mnogo vremena, a naši susjedi Talijani našli su se u još većim problemima. Opet nam nije bilo svejedno. A onda smo na televizoru upoznali Alemku Markotić i Vilija Beroša te smo od tad konstantno u "izvanrednom stanju". Naše navike, posao, obitelj, ali i mentalno zdravlje, pogođeni su izvanrednim mjerama. Što učiniti i kako točno iz ovakve situacije izvući nešto pozitivno?

Prvi korak su perspektiva i postavljanje rutine

Osim što se trebamo držati propisanih preventivnih mjera, postoje stvari koje trebamo činiti zbog sebe i svojeg mentalnog zdravlja. Ljudi su očekivano pod pritiskom i stresom, no neki nisu ni svjesni ili to umanjuju, što je posebno opasno jer je emocije nezdravo potiskivati.

Psihologinja Jasminka Sabol Mužinić savjetuje da najprije moramo postaviti ispravnu perspektivu jer svaka situacija, koliko loša bila, ima neki smisao. Smislenost situacije koja nije sretna ili ugodna može biti teško prihvatiti, ali važno je znati da je to prvi korak prema oporavku.

Zatim trebamo namjerno osvijestiti važnost aktivnosti koje su dobre za naše mentalno zdravlje, koje će nam pomoći u smirivanju, te ih provoditi. To zapravo znači isplanirati smislenu osobnu, ali i obiteljsku, rutinu u vrijeme propisane karantene. Takvu rutinu činit će naizgled "male" stvari, ali nikako nemojte podcjenjivati njihovu važnost te ih namjerno i svjesno prakticirajte.

Pet koraka do malih pobjeda

Svaki dan obratite pažnju na barem jednu ili dvije stvari kojima ste zadovoljni. Nemojte bespomoćno slegnuti ramenima i reći da je nemoguće jer je dan bio užasan, jer čak i loše iskustvo ima vrijedan trenutak unutar sebe, samo ga moramo pronaći. Mike Buchanan, predstavnik grane tzv. pozitivne psihologije, donosi pet savjeta koji će vam pomoći da postavite pozitivnu perspektivu i počnete cijeniti, ali i uočavati, male pobjede u svom životu.

1. Ograničite vrijeme pred ekranima

Mediji i društvene mreže trenutno su prezasićeni sadržajima, od kojih su mnogi i stresni. Donesite odluku koja vam dopušta samo jedanput na dan pročitati vijesti i provjeriti društvene mreže. Ugasite i notifikacije.

2. Budite zahvalni na svom domu i obitelji

Svaki dan napravite listu od tri stvari na kojima ste zahvalni u svom domu i podijelite to ukućanima. To mogu biti vaša djeca, ukusan ručak ili sunčan dan. Vježbe zahvalnosti poznat su način poboljšavanja općenitog zadovoljstva životom.

3. Osigurajte si male pauze

Zbog rada od doma, ponekad se izgube granice između radnog i slobodnog vremena. I dalje je važno da pravite pauze između aktivnosti te da imate jasno definiran raspored. Svaki dan popijte kavu s nekim, makar i preko video-poziva. Samo zapamtite - koronavirus je zabranjena tema.

4. Podijelite s drugima zadovoljstvo i sreću

Podijelite s ukućanima svoje zadovoljstvo i sreću, time ćete i njima pomoći da se osjećaju bolje te pridonijeti pozitivnoj životnoj atmosferi. Potaknite razgovore o osjećajima s ljudima kojima ste okruženi jer potiskivanje emocija može napraviti puno štete.

5. Dajte priliku novim aktivnostima

Isprobajte nove aktivnosti. U kućanske poslove uključite i djecu, ako ih imate. To je dobar način da provedete zajedničko vrijeme, a i osjećaj učenja ili isprobavanja nečeg novog uvijek je mala pobjeda.

Želimo čuti i vaše #MalePobjede

Diljem svijeta vidjeli smo razne izljeve društvene solidarnosti - od cvjetanja dobrosusjedskih odnosa, donacija mnogih kompanija, do umjetnika koji na sve strane dijele svoju umjetnost ne bi li nas opustili. Svi smo naučili da se sreća računa samo ako je trenutna i podijeljena s drugima.

Skloni smo vjerovanju da se život sastoji od dana, tjedana, godina, no njega zapravo čine trenuci, čiju vrijednost često ne shvatimo na vrijeme. Male stvari su ono na što ćemo se osvrnuti kasnije u životu i zbog njih osjećati zahvalnost. Zbog toga se nemojte oslanjati na velike planove u budućnosti o kojima ovisi vaša sreća. Osim što bi mogli propasti, spriječit će vas da uočite male pobjede koje doživljavate svaki dan. 

Iskoristite samoizolaciju na najbolji mogući način, a s nama podijelite svoje male pobjede. Posjetite malepobjede.24sata.hr, inspirirajte se tuđim malim pobjedama i pošaljite nam svoju! 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 2
VIDEO

U ovoj osnovnoj školi djeca ne koriste mobitele: 'Na odmorima se zajedno druže i pišu zadaće'
PROMJENE U PONAŠANJU

U ovoj osnovnoj školi djeca ne koriste mobitele: 'Na odmorima se zajedno druže i pišu zadaće'

O tome kako danas podučavati djecu koja odrastaju u suvremenom dobu i pritom zadržati njihovu pozornost razgovarali smo sa socijalnom pedagoginjom i profesoricom hrvatskog jezika iz jedne zagrebačke škole

VIDEO Dragana Mirković: 'Sve sam riskirala. Nije me sramota sad reći da nemam novca...'
EKSKLUZIVNO: ISPOVIJEST IZ DVORCA

VIDEO Dragana Mirković: 'Sve sam riskirala. Nije me sramota sad reći da nemam novca...'

Cijela estrada zna koliko sam radila u braku, ali to sam i htjela. Mogla sam se udati za bogataša da ne radim ništa, ali to me nije privlačilo. Ja sam bila ta 'lokomotiva', rekla nam je Dragana Mirković u svom dvorcu
Prvi put nakon dugo vremena Dinamovi će navijači do Poljuda morati doći u svojim vozilima!
NOVI IZAZOV ZA POLICIJU

Prvi put nakon dugo vremena Dinamovi će navijači do Poljuda morati doći u svojim vozilima!

U Split dolazi više od 1400 gostujućih navijača, koje ovaj put neće prebacivati u autobuse pa tako pratiti do stadiona, jer navodno gradska prijevoznička tvrtka nije htjela ustupiti autobuse