Obavijesti

Native sadržaj

Komentari 11

Za savršen dojam bitno je uskladiti košulju i kravatu. Stručnjakinja objašnjava kako

Powered by Varteks

Za savršen dojam bitno je uskladiti košulju i kravatu. Stručnjakinja objašnjava kako
1

Puno puta ste kupili odijelo, ali vam niti jedno nije savršeno stajalo? Pogrešan odabir boja i loši materijali rezultat su zašto jednima odijelo stoji kao saliveno, dok drugi žale što su ga uopće kupili. Pročitajte koja su zlatna pravila kad je riječ o odabiru savršenog odijela

Bilo da je riječ o vjenčanju, krštenju, sprovodu ili intervjuu za posao, svima je zajedničko vječno pitanje - što odjenuti? Biti lijepo i ukusno odjeven te znati osnovna pravila odijevanja za posebne prilike oduvijek je bila i stvar kulture odijevanja. Iako smo u ovo suvremeno doba mnogo opušteniji, neke smjernice za odijevanje u posebnim prilikama i dalje su poželjne.

Odijela su najčešći izbor za sve prilike, no odabir onog odgovarajućeg ponekad predstavlja pravi izazov. Kako bismo doznali koji dress code i kakvo odijelo zahtijeva određena prigoda, posavjetovali smo se s uglednom stručnjakinjom, kreativnom direktoricom Varteksa Martinom Vrdoljak Ranilović.

Pravilo manje je više

Odabir kvalitetnog i lijepog odijela stvar je osobnog ukusa, a stilsko pravilo koje uvijek vrijedi glasi: „manje je više“.

No odijelo se prilagođava i potrebama određene prigode. Smoking je, primjerice, primjeren za ceremonijalna događanja od visokog značaja, bilo da je riječ o balu, inauguraciji, promociji ili diplomatskom prijemu, a vjenčanja su danas posebna priča – iako se i dalje često nose smokinzi, mladoženjino odijelo mora biti svečano i usklađeno sa stilom vjenčanice njegove odabranice.

Ceremonijalna i smoking odijela zahtijevaju malo stroži look, pa je za ulogu mladoženje dobar odabir nositi prsluk, košulju s lomljenim ovratnikom i svečanu ascot kravatu.

- Ako ste dio klasične ceremonije vjenčanja, prvi izbor je smoking odijelo ili neko drugo jednobojno tamnije odijelo. No današnja vjenčanja sve više imaju tematski karakter - ako je vjenčanje zamišljeno u boho stilu, dopušteni su opušteniji modeli i slobodnije kombinacije – tumači naša sugovornica.

Za maturante je važno da odijelo bude praktično i izdržljivo te da ima wow efekt. A kad već kupujete maturalno odijelo, dobro je odabrati ono koje će odgovarati i za neke druge prigode.

- Razmislite o odijelu, ili barem sakou, koje ćete moći odjenuti i nakon maturalne večeri.

Najkvalitetnije tkanine i bezvremenske boje

Postoje boje koje ne poznaju sezonske granice, a to se odnosi na crna, siva i plava odijela, na kojima se razlike raspoznaju u nijansama i trendi krojevima.

- I dalje je vrlo popularna otvoreno plava boja odijela, a ove sezone nose se i odijela boje pistacije, bijela, prljavobijela, svijetloplava – priča nam Martina.

A što se kopčanja tiče, uz klasične jednoredne sakoe, apsolutni hit sezone su sakoi dvorednoga kopčanja, jednobojni ili s kariranim dezenom, koji lijepo pristaju vitkim muškarcima.

Najbolja odijela izrađena su od tkanina prirodnog podrijetla.

- Vuna, lan, pamuk i njihove mješavine tkanine su koje propuštaju zrak i toplinu te omogućuju vašem tijelu da diše.

Vunene tkanine danas su lagane i sofisticirane, pa tako vrhunski talijanski proizvođači proizvode visokokvalitetne tkanine koje zovemo „hladna vuna“, a od kojih su izrađena ugodna ljetna odijela.

- Finoću tih tkanina možete prepoznati po oznakama 100's, 110's, 120's - što je broj veći, to znači da je numeracija, tj. finoća tkanine, veća. No treba voditi računa o tome da je numeracija 100's dobra za odijelo koje ćete nositi češće, a numeracija 120's za odijela koja ćete nositi samo u posebnim prigodama.

S dolaskom ljeta odličan izbor su i lanena ili pamučna odijela, koja diktiraju casual izgled, s obzirom na to da su to tkanine koje su pomalo specifične za izradu odijela.

- To su tkanine koje imaju opušteniji, malo namreškan i pogužvan izgled, što je za odjeću izrađenu od tih tkanina normalno i preporučljivo.

Što je odijelo bez košulje i kravate?

Naravno, odijelo ne čine samo sako i hlače - za savršen dojam bitno je uskladiti košulju i kravatu.

- Odaberite kravatu koja nije debela kako biste je mogli vezati u dupli čvor, koji uvijek izgleda elegantnije. Dužina kravate treba biti do početka pojasnice hlača ili remena - objašnjava Martina.

Svaka modna godina drukčija je od prethodne, pa se tako ove godine nose i džepne maramice, koje moraju biti tonski usklađene, obično u boji odijela ili nekoj kontrastnoj boji. Ipak, najčešće se nose bijele džepne maramice u formi pravokutnika koji viri 1 cm, kao vrpca.

- Neka odijela već imaju ušivenu džepnu maramicu, a postoje i odijela čiji je unutarnji dio džepića izrađen od dekorativne tkanine pa se može, po potrebi i želji, izvući i njime formirati džepna maramica.

Odabir efektne košulje često zadaje glavobolje - uz kravatu se preporučuje nositi jednobojne košulje položena ovratnika.

- U kombinacijama bez kravate može se odabrati i košulja vrlo decentnog dezena.

Uz smoking odijelo uvijek se bira smoking košulja s lomljenim ovratnikom i leptir mašnom, koja je najčešće crna, jednobojna.

- Ponekad se uz smoking odijelo može nositi bijela ili crna košulja s uskom crnom kravatom.

Mlađi ljudi vole ležernije kombinacije sakoa i hlača različitih dezena i boja, a kombiniranje više elemenata može pojačati ukupan dojam.

- Blejzer uz lijepe casual hlače, jednobojnu košulju i džepnu maramicu može izgledati vrlo sofisticirano – savjetuje naša stručna sugovornica.

Ovisno o kojoj je svečanosti riječ, ali i o vašoj dobi te stilu odijevanja, odabir odijela ne treba stvarati muke.

- Važno je kakve ste građe i kakav stil odijevanja preferirate. Ako ste klasičar, najbolje je odabrati jednobojno odijelo u crnoj, sivoj ili plavoj boji, jednorednoga kopčanja, koje može biti opuštenije (regular fit) ili uže (slim fit). A oni skloni modnim izazovima mogu odabrati odijelo s diskretnijim ili jačim dezenom.

Uz savjete naše stručne sugovornice sigurni smo da ćete lakše odabrati odijelo koje odgovara prigodi i zasjati, kako i priliči.

Na Varteksovom YouTube kanalu svakako pratite serijal Kultura odijevanja koji vam donosi niz korisnih i stručnih savjeta.

Powered by Varteks

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 11
VIDEO

Euro 2024., raspored i satnica svih utakmica: Poznati su svi sudionici, kako kupiti ulaznice?
VODIČ ZA PRVENSTVO

Euro 2024., raspored i satnica svih utakmica: Poznati su svi sudionici, kako kupiti ulaznice?

Cijene ulaznica se kreću od 30 eura za najjeftinija mjesta do 1000 eura za najskuplje. Za sve utakmice u skupini hrvatski su navijači dobili po 10.000 ulaznica

VIDEO Dragana Mirković: 'Sve sam riskirala. Nije me sramota sad reći da nemam novca...'
EKSKLUZIVNO: ISPOVIJEST IZ DVORCA

VIDEO Dragana Mirković: 'Sve sam riskirala. Nije me sramota sad reći da nemam novca...'

Cijela estrada zna koliko sam radila u braku, ali to sam i htjela. Mogla sam se udati za bogataša da ne radim ništa, ali to me nije privlačilo. Ja sam bila ta 'lokomotiva', rekla nam je Dragana Mirković u svom dvorcu
VIDEO Pogledajte kako izgleda dvorac Dragane Mirković: 'Našli smo papin medaljon i oružje'
EKSKLUZIVNO IZ DVORCA EBENFURTH

VIDEO Pogledajte kako izgleda dvorac Dragane Mirković: 'Našli smo papin medaljon i oružje'

U dvorcu od 12.000 m2 za stalno radi četvero ljudi, koji uglavnom tamo i žive, no trenutačno ih je više zaposleno zbog radova oko biblioteke. Kapelica je pjevačici najdraža prostorija