Istraživanja su pokazala da se bračni parovi koji zajednički uživaju u vinu bolje slažu | 24sata
Obavijesti

Native sadržaj

Komentari 24
Foto: PR
LJUBAV I VINO

Istraživanja su pokazala da se bračni parovi koji zajednički uživaju u vinu bolje slažu

Iako su naši sunarodnjaci poznati kao ljubitelji dobre kapljice u tome ne mora ležati svo zlo. Naime, istraživanja su pokazala da se bračni parovi koji zajednički uživaju u vinu bolje slažu i dulje ostaju zajedno

Powered by RBA

Podijeliti bocu dobrog vina s partnerom, jedna je od životnih radosti koju treba posebno njegovati, a saznanja o tome da ova praksa može produljiti vaš brak još dodatno mogu razveseliti oženjene ili udane vinoljupce i vinoljupke. Ako prakticirate ovaj ritual sa svojim partnerom ili partnericom, ili tek planirate početi, predlažemo vam da probate počastiti nepca s istarskim vinima. Istarska vina imaju poseban okus zbog vrste tla, reljefa i specifične klime ove regije, koja nastaje na mjestu na kojem se susreću alpski i mediteranski zrak. Najvažnija sorta je malvazija, koja je ujedno dio identiteta ovog podneblja.

Ako vam se svidjela istarska malvazija neka vas put obavezno nanese u Vižinadu, kraj koji se diči stoljetnom vinogradarskom tradicijom obitelji Geržinić, a Marko Geržinić će vam objasniti da je jedino loše vino koje u Hrvatskoj možete probati ono iz stihova pjesme Arsena Dedića. Osim toga, Marko nam je otkrio kako je počela njihova obiteljska ljubav prema vinu, ali i što sve možemo očekivati od hrvatskih vinara.

Sve je počelo kao hobi

Zanimljivo je da ovaj šarmantni vinar zapravo nije namjeravao život posvetiti vinarstvu. Upisao je Ekonomski fakultet u Rijeci, no srce ga je, priznaje nam, uvijek nekako vodilo podrumima i finim vinima. 

- Nono i tata bavili su se proizvodnjom vina, doduše samo u rinfuzi. Tad smo imali dva i pol hektara vinograda, a poseban pečat dodala je moja odluka da završim enologiju na Veleučilištu u Rijeci. Ozbiljan izlazak na tržište s buteljiranim, odnosno vrhunskim vinima, ostvarili smo 2005., i to prvom buteljom Malvazije. A posljednjih godina ulažemo u nove nasade i nove etikete - rekao nam je Marko.

Obitelj Geržinić trenutno obrađuje vlastitih 12 hektara vinograda. Od toga najveći dio čini istarska malvazija, ali i: chardonnay, muškat žuti, teran, sauvignon bijeli, cabernet sauvignon, rose i syrah.

- Ne stajemo, dapače, s vremenom širimo asortiman etiketa, pa će uskoro na tržište i noviteti, poput pjenušca, odležane Malvazije, Muškata od prosušenoga grožđa i kupaže. A zahvaljujući zanimljivim vinima, otvarale su se zanimljive suradnje, pa tako i ona s britanskim lancem Marks & Spencer. Ipak, odlučili smo se da više nećemo plasirati vina u supermarkete. Danas surađujemo s ugostiteljskim objektima, hotelima, vinotekama i wine barovima te specijaliziranim prodavaonicama - rekao nam je vinar Geržinić.

Premda je obitelj Geržinić najviše usmjerena na proizvodnju vina, u svom asortimanu imaju još jedan vrhunski proizvod. 

- Priča o ekstra djevičanskome maslinovu ulju razvijala se paralelno s onom vinskom. Danas imamo četiri hektara maslinika i njegujemo tradicionalne sorte: istarsku bjelicu, bužu, frantoio, leccino i pendolino. A rezultat je naše ekstra djevičansko maslinovo ulje, koje je već više od deset godina redovito uvršteno u svjetski vodič najboljih maslinovih ulja Flos Olei - kaže nam naš sugovornik. 

Njihova su vina diljem svijeta

Osim što svoje vrhunske autohtone proizvode plasiraju na domaće tržište, ova vrijedna vinarska obitelj izvozi i diljem svijeta. Tako, recimo, ako se nađete u zemljama kao što su Italija, Austrija, Danska, Njemačka, pa čak i SAD, a poželite se domaće kapljice vina, budite sigurni da možete naručiti ono obitelji Geržinić. Zbog toga nas je zanimalo u čemu leži tajna uspjeha ovih vrhunskih vina. 

- Ključ je, dakle, u povezanosti s istarskom tradicijom, domaćim, vlastitim terenom i vinogradima. A istina je da se upravo to pokazalo kao prednost. Jer morate znati da ljubitelji dobre kapljice traže i izvornost i autohtonost - kaže nam Marko. 

Dodaje pritom i da je važno konstantno ulagati u moderne tehnologije jer su one važan čimbenik za kvalitetu vina. 

- Neki proizvođači inzistiraju na starinskoj tehnologiji 'jer se ona dokazala', a mi se rado kontinuirano educiramo, upoznajemo nove načine rada i uvodimo suvremene tehnologije. Jer to je, siguran sam, put kojim ostvarujemo još bolje rezultate - iskreno ističe Marko. 

'Kod nas nema loših vina'

A zanimljivo je da Hrvatska, pored toliko vinara, i dalje uvozi mnogobrojna strana vina. No ovaj istarski vinar smatra da bez ikakve sumnje možemo konkurirati svim vinima na globalnom tržištu, a to potvrđuju, dodaje Marko, i mnoga svjetska priznanja, poput onog Decanterova.

- Čini mi se da je svaki peti Hrvat, odnosno Hrvatica, sklon kupnji stranih butelja. Ne znam je li to samo zbog kvalitete, 'egzotike', znatiželje ili možda povoljnih cijena. Mislim da je danas kvaliteta hrvatskih, dopustite mi da kažem i istarskih vina, na svjetskoj razini. I ne gledam na druge kao na konkurenciju nego kao na priliku da jedni druge motiviramo i rastemo. Na tržištu ima mjesta za sve nas. Mnogo vina uvozimo u trenucima u kojima u našoj zemlji gotovo da i nema više loših, kiselih i nekvalitetnih vina - ističe naš sugovornik. 

Planiraju, kaže nam Marko, dodatno urediti postojeće kapacitete, kušaonu i vinariju, ulagati u mehanizaciju, nove etikete, a u nekom dugoročnom planu cilj im je, dodaje, izgraditi novi vinski podrum, točnije proizvodno-prezentacijski objekt koji bi ovu priču Geržinić tima zaokružio. Kako bi njihovo poslovanje i dalje bilo stabilno i nastavilo se razvijati prema planu, Marko ističe da je uvijek dobro imati sigurnog financijskog partnera.

- To što smo mi postigli u današnjim vremenima jednostavno je nemoguće ostvariti samostalno. Morate tražiti dobrog partnera, baš kao što smo mi našli RBA, koji će vam uz što povoljnije i 'fair play' uvjete biti pratitelj u vašem napretku i plasmanu što kvalitetnijeg proizvoda na tržište - zaključuje naš sugovornik. 

Za stabilno i uspješno poslovanje potrebno je imati kvalitetnog strateškog partnera, poput RBA, koji pomaže u zadržavanju visoke kvalitete proizvodnje i podrška je svojim klijentima u svim poslovnim aktivnostima. Unaprijedite svoje poslovanje i informirajte se o svim mogućnostima na web stranicama RBA u dijelu namijenjenom poslovnim subjektima.   

Powered by RBA

Komentari 24

VIDEO

RBA program Prijatelji po računu vrijedi i za preporuku malim poduzećima i obrtnicima
PROMO

RBA program Prijatelji po računu vrijedi i za preporuku malim poduzećima i obrtnicima

Raiffeisen banka u sklopu svog programa preporuke Prijatelji po računu, osim nagrađivanja novih i postojećih klijenata fizičkih osoba, nagrađuje i postojeće klijente koji preporuče RBA malim poduzećima i obrtnicima

Slika domaćeg poduzetništva: 'Ono što traže dostupno je u pet koraka i u samo deset minuta'
Brzina, točnost, povjerenje

Slika domaćeg poduzetništva: 'Ono što traže dostupno je u pet koraka i u samo deset minuta'

Transformacija poduzetničke ideje u isplativi posao zahtijeva kreativnost, ambiciju i fokus, ali da bi poduzetnici to i ostvarili, ključno im je pored sebe imati pouzdanog partnera na kojeg mogu računati bez obzira na to gdje se nalazili
Pretvorila je svijet mališana u pravu bajku: 'Želimo biti predvodnik tekstilne revolucije'
DIZAJN PREPUN ŠARENILA

Pretvorila je svijet mališana u pravu bajku: 'Želimo biti predvodnik tekstilne revolucije'

Premda danas nije lagano biti poduzetnik u Hrvatskoj, glavni cilj Silvije Celjak je primjenom inovacija, društveno odgovornim poslovanjem i poštovanjem ekologije pokazati kako je moguće stvoriti uspješnu tekstilnu firmu na našem području