Obavijesti

Native sadržaj

Komentari 246
PUTUJETE LI ZA NADOLAZEĆE PRAZNIKE?

Top 10 destinacija: Evo gdje vas čekaju najbolje izložbe i advent, a gdje toplo vrijeme i more

Novogodišnji praznici mnogima su prilika da otputuju u inozemstvo. I dok se jedni već tradicionalno pripremaju za odlazak na skijališta, drugi upravo ovo doba godine koriste za posjet najboljim europskim, ali i prekomorskim city destinacijama

Powered by Telemach

Bilo da želite na nekoliko dana posjetiti jedan od poznatih europskih gradova ili je došlo vrijeme da potrošite ušteđevinu koju ste godinama sakupljali za neku od dalekih egzotičnih destinacija, prosinac i siječanj, mjeseci u kojima ljudi često koriste godišnji odmori i kad su u tijeku zimski školski praznici, savršena su prilika za putovanja. Zato smo istražili neka od najljepših i najpopularnijih odredišta, koja će, sigurni smo, utažiti svačije putoholičarske čežnje.

Najljepše ukrašeni gradovi

Beč, jedan od najljepših gradova Europe, nekad je bio dom poznatim skladateljima, kao što su Wolfgang Amadeus Mozart, Joseph Haydn, Ludwig van Beethoven, Gustav Mahler, Robert Stolz i Johann Strauss II., a ove zime možete otkriti koje to ljepote ovu metropolu čine toliko inspirativnom. Možda je to najstariji panoramski kotač na svijetu, Wiener Riesenrad, ili najstariji i jedini barokni zoološki vrt na svijetu, izgrađen u vrtovima dvorca Schönbrunn. A možda i čarobni adventski sajam s više od 900 štandova, koji ove godine obilježava 300. obljetnicu.

Vienna,Traditional,Christmas,Market,2016,,Aerial,View,At,Blue,Hour

Još jedna od čarobnih "adventskih" destinacija koju nijedan zaljubljenik u Božić ne smije propustiti je London, koji je već početkom studenog upalio prve lampice. Najpoznatija i najprometnija turistička ulica, Oxford Street, osvijetljena je s 5000 visećih zvjezdica, a u Hyde Parku, gdje se nalazi najljepši božićni sajam, Winter Wonderland, posjetitelji će moći uživati u ledenim skulpturama i ledenom baru, u najvećem otvorenom klizalištu, živoj glazbi, cirkusu, akrobatskim predstavama te raznim atrakcijama lunaparka.

Advent u New Yorku nešto je što bi vrlo vjerojatno svatko tko je ikad pogledao film "Sam u kući" volio doživjeti. Rockefellerovo božićno drvce od 25 metara pravi je simbol Božića u ovoj metropoli, a vožnja kočijom ili klizanje u Central Parku atrakcije su kojima se raduju sve generacije. A znate li da svake godine građani Dyker Heightsa u Brooklynu ukrašavaju svoje domove raskošnim božićnim svjetlima, od kojih su mnogi profesionalno uređeni te koštaju i do 20.000 dolara? Osim u predivno ukrašenim ulicama, u prosincu možete uživati u popularnoj izložbi vlakova u njujorškom Botaničkom vrtu te u mnogobrojnim božićnim tematskim predstavama. 

Nevjerojatne izložbe i znamenitosti

Na spomen Amsterdama većina će odmah pomisliti na kafiće i kanale te, naravno, na slavni Red light district, ali jeste li znali da je ova nizozemska metropola pravo središte kulture? Naime, Amsterdam ima najveću gustoću muzeja na svijetu, s više od 90 muzeja, od kojih su neki "must see", poput Van Goghova muzeja, Rijksmuseuma umjetnosti i artefakata te Kuće Anne Frank, a postoje i oni malo manje obični, kao što su Moco muzej subverzivne umjetnosti i The Cat Cabinet – muzej o mačkama te mačjim umjetninama i skulpturama.

Amsterdam,,Netherlands,Town,Cityscape,Over,The,Old,Centre,District,With

Vjerojatno najkulturniji i najkozmopolitskiji grad u Španjolskoj, Barcelona, za koju neki povjesničari kažu da je starija i od Rima, ima 55 muzeja, od kojih su najpoznatiji Fundació Joan Miró, Museu d’Art Contemporani de Barcelona (MACBA) i Museu Nacional d’Art de Catalunya (MNAC), ali uvjerljivo najposjećeniji je FC Barcelona Museum. Grad je općenito bogat povijesnim i arhitektonskim atrakcijama, među kojima se sigurno najviše ističe Sagrada Familia, za koju je Barcelona dobila zlatnu medalju Kraljevskog instituta britanskih arhitekata. Ova se nagrada inače dodjeljuje osobama, odnosno arhitektima, a Barcelona je jedini grad u svijetu kojem je dodijeljena.

A srednjovjekovni belgijski grad s najviše dvoraca po kvadratnome metru, Bruges, sam je po sebi izložba koju itekako vrijedi posjetiti. Gotička arhitektura grada i mnoge povijesne građevine omogućile su Brugesu da postane prijestolnica kulture te dio svjetske baštine UNESCO-a. Ovaj relativno mali belgijski grad poznat je i pod nazivom "Venecija sjevera" jer ima više od 80 mostova, koji olakšavaju kretanje gradom i prelazak s jedne strane kanala na drugu.

Ako ste u potrazi za ljetnom zabavom...

U slučaju da niste prevelik ljubitelji kulture, adventa i općenito zimskog vremena, vjerujemo da će vas krajevi u kojima trenutno vlada ljeto oduševiti. Primjerice, Kanari, španjolsko otočje koje čini sedam otoka vulkanskog podrijetla u Atlantskom oceanu, trenutno bilježi temperature do ugodnih 25 stupnjeva. Kanarski otoci, koji se još nazivaju "Sretnim otocima", geografski su smješteni bliže Africi, na samo 100 kilometara udaljenosti, nego Španjolskoj. A neka od vjerojatno najzanimljivijih iskustava koja ćete ovdje moći doživjeti su plivanje s morskim kornjačama na Tenerifeu i posjet prvom podvodnome muzeju u Europi, na Lanzaroteu.

Aerial,View,With,Puerto,De,La,Cruz,,In,Background,Teide

Kad govorimo o ljetu i visokim temperaturama, svakako moramo spomenuti i Maldive, najpopularnije mjesto za tropski odmor. Ova se južnoazijska država također smatra jednom od najsigurnijih turističkih destinacija na svijetu i jednim od najboljih mjesta za promatranje bioluminiscencije, koja nastaje zbog kemijske reakcije u morskim živim tijelima. Što se tiče plaža, one uglavnom imaju bijeli pijesak, koji je koraljnog podrijetla. Takve su plaže vrlo rijetke i čine samo 5% svih plaža na svijetu, što je ujedno razlog zbog kojeg se maldivske plaže smatraju pravim rajem na zemlji.

Drugi najveći grad u Brazilu, Rio de Janeiro, u ovom trenutku ima temperaturu od tridesetak stupnjeva. Regija je to koja obiluje prirodnim ljepotama, poput zaljeva, laguna, rijeka i brežuljaka, dom je najveće urbane šume na svijetu, Floresta de Tijuca, a uz oko 250 kilometara dugu obalu proteže se više od 100 otoka i otočića. Znate li i da je znanstveno dokazano kako Rio de Janeiro ima najplavije nebo na svijetu? A ako odlučite ondje proslaviti Novu godinu, nećete ostati razočarani jer se na plaži Copacabana svake godine tradicionalno priređuje jedan od globalno najljepših vatrometa. 

I na putu mora biti zanimljivo

Jednako je toplo i u Dubaiju, najnaseljenijem gradu Ujedinjenih Arapskih Emirata, koji je do prije samo 20 godina bio uglavnom pustinja. Zapravo, u ovom glamuroznom gradu svako se malo nešto mijenja, a zgrade i gradske atrakcije niču u rekordnom roku. Kao jedan od najkozmopolitskijih gradova na svijetu, Dubai ima mnoštvo nebodera, luka i plaža te sedam puta više stranaca nego domaćeg stanovništva. Ono po čemu je ovaj grad vjerojatno najpoznatiji su luksuzne trgovine, moderna arhitektura i živahan noćni život - čari su to zbog kojih vam u Dubaiju jednostavno nikad ne može biti dosadno.

Singing,Fountains,In,Dubai.,Dubai,Promenade,Singing,Fountains,On,The

Osim zanimljivih atrakcija i iskustava koje vas čekaju u nekim od najpoznatijih svjetskih destinacija, nemojte dopustiti da vam bude dosadno u vremenu između putovanja. Dok, primjerice, čekate na aerodromima, u svakom trenutku putem mobilnih uređaja može pristupiti EON TV-u i uživati u bogatoj ponudi domaćih i međunarodnih programa, filmova i serija. Uz EON je omogućeno i gledanje najpopularnijih TV kanala uživo u visokoj kvaliteti, praćenje TV sadržaja do 7 dana unatrag te uživanje u Video Klubu gdje vas čeka više od 24.000 naslova.

Za još veće uživanje u blagdanima, svim korisnicima EON START i EON FULL paketa EON daruje otključavanje dodatnih kanala od 13.12. do 17.1. Korisnicima EON PREMIUM paketa EON poklanja dodatni besplatni katalog u kojem dobivaju 20 super filmova.

Powered by Telemach

Komentari 246
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
VIDEO

Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'
SKENDERICA 1912

Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'

Od samog otvaranja, u restoran Skenderica dolaze gosti željni jednostavne, domaće hrane. Sir i vrhnje koje nabavljaju na Kvatriću ide u najfinije štrukle

Svi su ludi za Renatom! Sada je i Alan želi: 'Mijenjao bih Danijelu za nju. S Filipom me provocira'
'BRAK NA PRVU'

Svi su ludi za Renatom! Sada je i Alan želi: 'Mijenjao bih Danijelu za nju. S Filipom me provocira'

Novi je tjedan i novi zanimljivi zadaci u showu 'Brak na prvu' su pred parovima, a neke od njih posjetila je i stručnjakinja Iva…
Da nije stranih sudaca, imali bismo pakao, a želim zaigrati za Rijeku, ali mi Sopić neće dati!
DAMIR MIŠKOVIĆ ZA 24SATA

Da nije stranih sudaca, imali bismo pakao, a želim zaigrati za Rijeku, ali mi Sopić neće dati!

Plus+ Naslov iz 2017. nas je financijski unazadio dvije godine, a vjerojatno će i ovaj. Ali ovaj put imamo puno ponuda za sve naše igrače, ali najviše za jednog. Uvjeren sam da će Rijeka biti prvak, kaže Damir Mišković