Obavijesti

Native sadržaj

Komentari 14

Odgojila je 22 djece: 'Bilo je lijepih, ali i teških trenutaka'

Powered by SOS Dječje selo Hrvatska

Odgojila je 22 djece: 'Bilo je lijepih, ali i teških trenutaka'

Donosimo priču SOS mame Zdenke – mame po zanimanju, koja se sprema u više nego zasluženu mirovinu, ali prije toga traži osobu koja će je zamijeniti. Odlučili smo joj u tome pomoći

Zdenka Blažević već 23. godinu radi kao SOS mama u SOS Dječjem selu Lekenik gdje je odgojila 22 djece. Uskoro joj je vrijeme za odlazak u mirovinu, ali ovo radno mjesto iz više razloga nije jednostavno napustiti. U tijeku je natječaj za iduću SOS mamu, pa smo zamolili Zdenku da svima koji razmišljaju o prijavi objasni što mogu očekivati. 

Zdenka je na početku bila SOS teta, a kad se upoznala s poslom i odlučila da je spremna na veću odgovornost, postala je SOS mama. Mnogima neobičan, ali Zdenki je ovo sasvim normalan posao u kojem je pronašla istinsku radost.

- Na početku mi je uvijek bilo zanimljivo kad bih išla na tržnicu u Sisku. Dođem na tržnicu s petero djece - dvoje je skroz malo, troje je veliko, neki su crni, neki smeđi, a neki plavi s loknicama i sad me prodavačica pita 'A jesu to sve vaša djeca?'. Ja bez razmišljanja odgovaram 'Pa da, što je tu čudno?'. Iako ništa ne kaže, vidim da ima zbunjen izraz lica, a kad ju zatražim da napiše račun na SOS dječje selo, onda joj sve postane malo jasnije - veselo prepričava Zdenka. 

Sin joj je bio velika podrška

Prisjećajući se početaka, Zdenka kaže da je ideja o prijavi na natječaj za posao SOS mame došla u 34. godini života. Tada je njezin sin imao trinaest godina, radila je na odjelu administracije u građevinskoj firmi i osjećala je da je vrijeme za promjenu.  

- Moja bivša šogorica radila je ovdje, u vrtiću, u kuhinji, i to je moj sin znao. Znajući da volim djecu i da sam ih uvijek rado animirala, sin mi je predložio da se prijavim rekavši: 'Mama, hajde i ti pokušaj, ja nemam ništa protiv'. Prvo smo doma razgovarali, dobila sam podršku, a onda sam mirne savjesti preuzela ovaj posao - kaže Zdenka.

Njezin je biološki sin tad ostao živjeti s bakom i djedom, ali je ona bila prisutna na svakom roditeljskom sastanku i uvijek bi bila kod kuće kad mu je bila potrebna. Nakon toga bi se vratila SOS djeci i dobrom organizacijom uspijevala je balansirati privatni i profesionalni život, a tu je bila i velika podrška SOS tete, koja ju je mijenjala za slobodne dane, bolovanja i godišnji odmor.

Prava obitelj

Jedan od glavnih motiva za mirovinom joj je i želja da više vremena provodi sa svom svojom djecom koja su do sad izašla iz sustava. Posebno ju veseli što se mnogi od njih i dalje međusobno čuju i posjećuju. Smatra da među djecom vladaju dobri bratski odnosi što je super jer djeca mogu biti i jedno drugome podrška

- Od SOS mame koja je bila prije mene preuzela sam brigu o petero djece. Od njih je troje imalo 13 godina, kao i moj sin, tako da mi je on čak i pomogao da se djeci približim i da ih bolje shvatim. On je najstarijem dječaku koji je tad bio u kući krizmani kum - kaže sugovornica i dodaje da su i danas u kontaktu s njim.

- I dan danas se čujemo, bila sam mu na svadbi, a sad ima sinčića, kojeg od milja zovem SOS unuk. Tako da se ta priča pomalo zaokružuje. U kontaktu sam s onima koji izađu iz sustava, sad već odraslim ljudima, te se s njima viđam kod kuće, oni dolaze kod mene... Svi rade, polažu vozačke ispite, jedna se djevojčica nedavno zaručila, uglavnom vrlo dinamično i zanimljivo - kaže Zdenka.

Imala je i podršku okoline

S obzirom na to da nije riječ o klasičnom poslu koji se obavlja od 9 do 17 sati i zatim odlazite kući, pitali smo Zdenku kakve su bile reakcije prijatelja kad im je objasnila da će postati SOS mama.

- Moji prijatelji me poštuju i uvažavaju, tako da nekoliko slobodnih dana koje imam u mjesecu provedem s njima. Ljudi sve to dobro prihvaćaju, samo im treba na lijep način objasniti - kaže Zdenka i dodaje da prijatelji znaju dolaziti k njoj u SOS Dječje selo, a ona ih s djecom posjećuje u gradovima. 

Posao koji je ispunjava

Objašnjava nam da u ovom poslu ima lijepih i teških trenutaka, ali da se ona nikad nije pokajala što je postala SOS mama. Kaže da joj jedino ponekad smeta administrativna strana posla jer ipak više voli provoditi vrijeme s djecom.

- U poslu mi je najdraži rad s djecom, a dolazak malog djeteta najveće je veselje. Obično nas je 5 ili 6 u kući. Imala sam bebicu u kući staru samo nekoliko tjedana, pa sam s ostalom djecom išla kupovati stvari. Sve smo pripremili i vrlo smo se veselili. To je ujedno najmlađe dijete koje sam primila. Sad u kući imam i jednog dečkića koji je došao kad je imao samo jednu godinu. Doslovno cvate cijela kuća! - kaže Zdenka i dodaje da se s djecom čuje i vidi i nakon njihova odlaska u srednju školu.

- Nije jednostavno i nije lako, no imat će uvijek potporu i mogu se vratiti k meni. Kad je vrijeme za upis u srednju školu, djeca tada prelaze u zajednice u kojima imaju odgajatelje s kojima smo cijelo vrijeme u kontaktu. Ovdje ne treba tugovati jer je ta faza samo jedan od načina odrastanja. Bitno je naglasiti da moja, to jest naša podrška nikad ne prestaje. Evo, imam jednu djevojku u srednjoj školi, čujem se stalno s njom, kad stignemo, vidimo se, sad je bila malo problematična situacija zbog korone, ali snalazimo se - objašnjava.

Zdenka ističe da je za nju, iako je imala druge opcije, uloga SOS mame ipak bila najbolja odluka.

- Ovdje vam se jednostavno srce udomaći i emocije su prisutne. Nije to samo posao. Ja sad moram ići u mirovinu, a meni se u glavi stalno vrti pitanje: Kako će moja djeca bez mene? Hoću li ih moći dovoljno viđati? Koliko će trebati moju potporu? Isto kao i moje biološko dijete - kaže Zdenka, zabrinutim tonom, i dodaje kako bi joj bilo drago da žene koje vole djecu i koje vole raditi s njima dođu onamo i vide kako sve funkcionira. Pritom napominje da nisu same i da će uvijek imati podršku stručnog tima.

- Dobit će sve potrebne informacije. Zaista vjerujem da će se pronaći žena koju će ovaj posao ispuniti kao što i nas ispunjava. Ovo je posao u kojem nastaje obitelj, a to se ne zaboravlja - poručuje Zdenka.

SOS Dječje selo treba nove SOS mame. Pozivamo sve koji traže posao sa svrhom da se prijave na natječaj. Dođite na testiranje bez straha jer svaka SOS mama ima svu podršku koja bi joj mogla zatrebati. Razmislite: Negdje postoje djeca koja možda čekaju baš vas.

Powered by SOS Dječje selo Hrvatska

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 14
VIDEO

Uživajte u domaćoj hrani, prirodnim ljepotama i najboljim svjetskim automobilistima
POSJETITE SKRAD

Uživajte u domaćoj hrani, prirodnim ljepotama i najboljim svjetskim automobilistima

Jedan od najvećih svjetskih događaja po četvrti put je u Hrvatskoj. Na WRC Croatia Rally 2024 prijavilo se 68 posada iz 35 zemalja. Dođite i pratite automobilistički spektakl te uživajte u ljepotama i blagodatima Gorskoga kotara

Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'
SKENDERICA 1912

Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'

Od samog otvaranja, u restoran Skenderica dolaze gosti željni jednostavne, domaće hrane. Sir i vrhnje koje nabavljaju na Kvatriću ide u najfinije štrukle
Svi su ludi za Renatom! Sada je i Alan želi: 'Mijenjao bih Danijelu za nju. S Filipom me provocira'
'BRAK NA PRVU'

Svi su ludi za Renatom! Sada je i Alan želi: 'Mijenjao bih Danijelu za nju. S Filipom me provocira'

Novi je tjedan i novi zanimljivi zadaci u showu 'Brak na prvu' su pred parovima, a neke od njih posjetila je i stručnjakinja Iva…