Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Powered by PBZ

Kraj klasičnih novčanika: Evo kako funkcionira novi mobilni

Iako smo u 2018. godini i digitalizacija preuzima velik dio naših života, prema mobilnim novčanicima još uvijek smo skeptični. Razlog tomu leži u činjenici da mnogi od nas ne znaju kako oni funkcioniraju i jesu li zaista sigurni

Foto: Guliver/Shutterstock
26 komentara

Sigurno vam se barem jednom dogodilo da ste zaboravili ponijeti novčanik sa sobom i došli ste na blagajnu shvativši da nemate s čime platiti. Neugodna situacija, znamo, ali mnogima se dogodilo isto. Na sreću, danas banke diljem svijeta omogućuju korisnicima usluge mobilnog plaćanja virtualnim karticama kojima mogu plaćati na POS uređajima i tako izbjeći spomenutu situaciju. Međutim, koliko god smo s današnjom tehnologijom "na ti", još uvijek smo poprilično skeptični oko mobilnih novčanika, jer eto, bojimo se za sigurnost naših podataka, ali i novca. 

Što je zapravo mobilni novčanik?

Plaćanje mobitelom nije nešto što je nastalo jučer. Već unazad nekoliko godina brojni proizvođači mobilnih uređaja pokušavaju im dodati još jednu specifikaciju - plaćanje virtualnim karticama. Naime, takav sustav sigurno pohranjuje korisničke podatke o plaćanju, a svrha mu je ista kao kod kreditnih i debitnih kartica. Razlika je samo u tome što uz mobilni novčanik ne trebate fizički imati karticu već je ona unutar aplikacije na vašem mobilnom telefonu. Primjerice, u aplikaciji PBZ mobilno bankarstvo možete dodati Visa Inspire karticu PBZ tekućeg računa u Google Pay™ (Google Pay je zaštitni znak Google LLC) i plaćati beskontaktno mobitelom na milijunima prodajnih mjesta u svijetu. 

Kraj klasičnih novčanika?

S obzirom na to da su u inozemstvu ovakvi načini plaćanja široko prihvaćeni, nameće se pitanje hoće li u budućnosti klasični novčanici, kartice te papirnati i kovani novac postati prošlost? Teško je reći, ali zasad se vjerojatno nećemo odreći svojih "običnih" novčanika, barem ne u Hrvatskoj. Ipak, mobilni novčanici imaju brojne prednosti nad klasičnim kreditnim i debitnim karticama. Jednostavni su za korištenje, u njih možete dodati sve svoje kartice i pratiti potrošnju. Mobilni novčanik uštedjet će vam vrijeme jer se plaćanje obavlja brzo prislanjanjem zaslona mobitela uz POS uređaj na blagajni prodajnog mjesta koje prihvaća beskontakno plaćanje.

Foto: PBZ

Visoka razina sigurnosti

Ako volite beskontaktne kartice s kojima praktički samo prođete kroz blagajnu, mobilni novčanik voljet ćete čak i više jer je još brži i jednostavniji od kartica. Pitate li se je li plaćanje mobilnim novčanikom sigurno? Primjerice, kod plaćanja u trgovini umjesto stvarnog broja kreditne kartice, usluga Google Pay dijeli virtualni broj računa i jedinstveni kod koji se mijenja sa svakom transakcijom. Povrh toga, korisnički podaci nisu pohranjeni na mobilnom uređaju što ovu uslugu plaćanja čini izrazito sigurnom. 

Iako je ova vrsta plaćanja kod nas još uvijek u povojima, svakako ima svijetlu budućnost s obzirom na to da većina prodajnih mjesta u Hrvatskoj podržava beskontaktno plaćanje, pa samim time i plaćanje uslugom Google Pay odnosno mobilnim novčanikom. Usluga se može koristiti i za online plaćanja na svim Google platformama kao i putem aplikacija na kojima je vidljiva oznaka Pay with Google. 

Kakvo je vaše mišljenje o mobilnim novčanicima? Mislite li da će zaista zamijeniti gotov novac i plastične kartice?

Možda vas zanima i ovo:
Message