Obavijesti

Native sadržaj

Vječno pitanje: Kako navesti muškarce da sudjeluju u kućanskim poslovima?

Vječno pitanje: Kako navesti muškarce da sudjeluju u kućanskim poslovima?

Iako sve više muškaraca usisava, pegla i kuha, ti se poslovi još smatraju glavnom odgovornošću žena. Tko će oprati suđe, a tko iznijeti smeće, vječne su teme bračnih razmirica. Saznajte načine koji vam mogu pomoći da tome napokon stanete na kraj

Podjela kućanskih poslova parove često dovodi do svađe. Istraživanje provedeno na Sveučilištu Stanford, otkrilo je da je čak 69% žena sklonije tražiti razvod jer njihovi supružnici ne obavljaju kućanske poslove te ne skrbe dovoljno o djeci. Zato bi oni koji ne žele ući u taj postotak trebali na vrijeme zavrnuti rukave. 

Možda vole čisto, ali ne vole čistiti

Prema istraživanju Eurostata iz 2018. godine, u EU je 79% žena svaki dan kuhalo ili obavljalo nekakvu vrstu kućanskog posla. S druge strane, muškarci u Hrvatskoj u ovom se istraživanju nisu proslavili. Samo njih 12% pomaže održavanju doma. Pa kako onda natjerati drugu polovicu da sudjeluje? 

Postoji nekoliko metoda...

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Kad bi vaši supružnici znali da samo 20 minuta obavljanja kućanskih poslova na tjedan smanjuje stres, utječe na mentalno zdravlje, a pritom troši kalorije i luči hormon sreće, možda bi se čišćenja objeručke prihvatili. U nastavku otkrijte kako su naše sugovornice nagovorile partnere da se prime posla.

Podignite mu ego

- U predstavi 'Muškarci su s Marsa, žene su s Venere' iznesena je teza kako su muškarci praktični, ponosni, kompetitivni, vole da ih se hvali i da im se govori kako su nezamjenjivi, osobito kad su nešto dobro napravili. Jedna prijateljica mi je savjetovala da, kad bilo što dam mužu kao zadatak, na kraju ga obavezno moram pohvaliti, svejedno je li riječ o guljenju krumpira ili usisavanju. Tako ja mužu uvijek kažem: 'Ovo si stvarno majstorski odradio. Bravo!' On zadovoljan, ja zadovoljna - kroz smijeh kaže Maja (35).

Postavite ultimatum

- Ja sam svom dečku rekla: 'Ako hoćeš da budem kućanica i da te kuća dočeka uredna i čista svaki dan, dat ću otkaz, nije nikakav problem'. Znao je odmah da neće ništa biti od toga jer nam je moja plaća pokrivala režije i ljetovanje na Braču. Sutradan me dočekalo čisto posuđe, oprana posteljina i pun hladnjak namirnica“ - ponosno ističe Dajana (29).

Nekad je sve stvar dogovora

- Ja mrzim prati suđe, a muž mrzi peglati. Nekako smo se uspjeli dogovoriti da ću ja raditi ono što on ne voli i obrnuto. I zasad stvarno funkcionira. Čim vidi hrpu prljavog suđa, odmah se baci na posao, a njega uvijek čekaju ispeglane košulje za sastanke - kaže Ivana (39).

Postoje i 'igračke' za muškarce

Muška populacija općenito je više „zagrijana“ za nove tehnološke igračke, a današnje tržište prepuno je takvih. Slična serija iRobota stigla je i k nama, a jednostavnost rukovanja i povoljne akcijske cijene krase ove moderne robotske usisavače. Zamislite uređaj koji čisti podove za vas a da niste ustali s kauča ili da čak možete postaviti raspored čišćenja gdje god se nalazili, i to pomoću aplikacije iRobot HOME.

Zvuči poput znanstvene fantastike, zar ne? Roomba e6198 može vas riješiti nepotrebnih trzavica oko održavanja kućanstva, a vi svoje vrijeme možete iskoristiti na najbolji način bez žrtvovanja čistoće doma.

Jedna sugovornica upravo je na tu foru „natjerala“ muža da više sudjeluje u kućanskim poslovima pa mu je za rođendan poklonila robotski perač podova.

- Moj muž je IT stručnjak. Prati najnovije trendove u modernoj tehnologiji, od mobitela do dronova. Pa zašto onda ne bi uvrstio i tehnologiju za čišćenje na popis svojih interesa? Bio je presretan jer mu to dođe kao djetetu igračka. Kuća blista, a on se ne potrga od posla i svi sretni! -  prepričava nam Antea (42).

Imate li vi neki trik kojim svoju drugu polovicu nagovorite da se primi čišćenja?

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
VIDEO

Euro 2024., raspored i satnica svih utakmica: Poznati su svi sudionici, kako kupiti ulaznice?
VODIČ ZA PRVENSTVO

Euro 2024., raspored i satnica svih utakmica: Poznati su svi sudionici, kako kupiti ulaznice?

Cijene ulaznica se kreću od 30 eura za najjeftinija mjesta do 1000 eura za najskuplje. Za sve utakmice u skupini hrvatski su navijači dobili po 10.000 ulaznica

VIDEO Dragana Mirković: 'Sve sam riskirala. Nije me sramota sad reći da nemam novca...'
EKSKLUZIVNO: ISPOVIJEST IZ DVORCA

VIDEO Dragana Mirković: 'Sve sam riskirala. Nije me sramota sad reći da nemam novca...'

Cijela estrada zna koliko sam radila u braku, ali to sam i htjela. Mogla sam se udati za bogataša da ne radim ništa, ali to me nije privlačilo. Ja sam bila ta 'lokomotiva', rekla nam je Dragana Mirković u svom dvorcu
VIDEO Pogledajte kako izgleda dvorac Dragane Mirković: 'Našli smo papin medaljon i oružje'
EKSKLUZIVNO IZ DVORCA EBENFURTH

VIDEO Pogledajte kako izgleda dvorac Dragane Mirković: 'Našli smo papin medaljon i oružje'

U dvorcu od 12.000 m2 za stalno radi četvero ljudi, koji uglavnom tamo i žive, no trenutačno ih je više zaposleno zbog radova oko biblioteke. Kapelica je pjevačici najdraža prostorija