Obavijesti

Native sadržaj

Volite palačinke? U ovom velebnom zdanju možete ih isprobati čak 30 vrsta

Powered by Zagrebačka banka

Volite palačinke? U ovom velebnom zdanju možete ih isprobati čak 30 vrsta

Slatke ili slane? Ljubiteljima palačinki nije niti važno. Otkrivamo vam čarobno mjesto nadomak Zagreba na kojem ih možete probati zapečene i pohane, s tunom ili cimetom. Uz sve to, uživat ćete u ugođaju prošlosti i slavnim likovima iz bajki

Sjetite se samo koliko ste puta nedjeljno popodne proveli uz molbu: "Mama, ajde nam, molim te, ispeci palačinke". Nevažno je jeste li bili u ulozi djeteta ili roditelja, okus i miris koji se širi stanom netom nakon prve okrenute palačinke uvijek je očaravajući i pamte ga cijele generacije. I sve do danas te delicije imaju posebno mjesto u našem srcu i gotovo da ne postoji popularnija slastica na svijetu od njih. Volimo ih i slane i slatke, a otkrili smo sjajno mjesto na kojem će ih kuhar za vas spraviti u najneobičnijim kombinacijama koje još niste probali. 

S tunom ili borovnicama jednako su ukusne  

Tihomir Mihaljević, kuhar Heritage Hotela Frankopan u Ogulinu, maštoviti je kulinarski chef čije gastronomske bravure privlače mnoge turiste u potrazi za vrhunskim delicijama. U razgovoru nam je ispričao što sve nude u hotelskom restoranu, čiji je vinski podrum star više od 200 godina.   
- Ovaj kraj obiluje namirnicama lokalnih OPG-ova, pa smo pri slaganju menija odlučili biti maštoviti i ponuditi niz dobro osmišljenih sezonskih menija, ali i neka jednostavnija jela u zanimljivim kombinacijama, poput palačinki, kojih imamo 30-ak vrsti. Slane nudimo, među ostalim, punjene gljivama, domaćim sirom, šunkom, tunom, pancetom ili špinatom, zapečene i pohane, a slatke, osim uobičajenih s čokoladom, imamo s raznim vrstama marmelade i bobičastog voća, kojeg je Gorskom kotaru obilje. Uz egzotične opcije s kokosom i Raffaellom, svakako preporučujem palačinke s cimetom i mascarpone sirom te Schwarzwald umakom  – kaže glavni kuhar hotela koji u ponudi elegantno uređenog restorana nudi i maštovita a la carte jela poput pačjih prsa u umaku od naranče i kestena iz obližnjih ogulinskih šuma ili pak domaćih knedli sa šljivama i bajkovitim umakom, koji u potpunosti dočarava sve ono što Heritage Hotel Frankopan predstavlja – zdanje smješteno u gradu bogate povijesti iz koje je slavna Ivana Brlić Mažuranić crpila inspiraciju za svoje bajke. 

Slavni likovi iz 'Šume Striborove' dio su sadašnjosti 

Najpoznatija Ogulinka Ivana Brlić Mažuranić svoje je živopisne likove iz bajki osmišljavala upravo inspirirajući se legendama tamošnjega kraja, čija je višestoljetna baština pravo bogatstvo zagonetnih i mističnih storija koje se prenose s koljena na koljeno. Regoč, Kosjenka, Palunko ili Neva i danas žive u jedinstvenim krajolicima ovoga kraja kao povijesno naslijeđe i turistička atrakcija. Tako ćete, primjerice, u Heritage Hotelu Frankopan, koji se nalazi tik do Frankopanske kule i Ivanine kuće bajki, proživjeti pravu pustolovinu. Sobe u tom obnovljenom starom zdanju nose imena likova Ivane Brlić Mažuranić i svojim uređenjem gostima pružaju ugođaj prošlosti, a obližnji interaktivni i multimedijalni centar Ivanina kuća bajki dočarava najuzbudljivije priče slavne spisateljice. Posjetitelji Ivanine kuće bajki dolaze iz svih dijelova Europe, a ona svojim djelovanjem prenosi duh mjesta. 

Želite vozačku za let na metli? Dobit ćete je samo na ovome mjestu

Odlučite li provesti vikend u Ogulinu, znajte da je boravak u Heritage Hotelu Frankopan tek početak nezaboravne avanture. On nudi više od samog smještaja – uz već spomenute gastronomske delicije u kojima možete uživati u restoranu, čut ćete niz povijesnih činjenica i mističnih priča ovoga kraja – od bogate i intrigantne povijesti obitelji Frankopan pa sve do priče o Đulinu ponoru, hidrogeološkom spomeniku prirode koji se nalazi kraj hotela, a dobio je ime prema legendi iz 16. st. o djevojci Đuli koja se zbog nesretne ljubavi bacila u ponor. U Ogulin obavezno ponesite i opremu za planinarenje jer svakako je vrijedno otkriti što se to krije u gustoj šumi planine Klek. Legenda prema kojoj su se za olujnih noći na vrhu planine sakupljale vještice, koje su postale simbol Ogulina, mogla bi vam osigurati jedinstvenu vozačku dozvolu – onu za metlu.

Destinacija na kojoj ne manjka sadržaja 

I baš kad mislite da je atrakcijama u Ogulinu došao kraj, iznenadit ćete se što se još sve uzbudljivo ondje može vidjeti. Osim što u brdovitoj okolici možete planinariti u više pravaca, koje koriste i djeca i odrasli, tu je izletište Stožac. Penjanje kroz šumu po 306 drvenih stepenica jedinstven je doživljaj i prilika za upalu mišića koju vrijedi pretrpjeti. Prije dolaska u ovaj čarobni kraj napunite mobitel jer na slikama koje ćete ovdje okinuti zavidjet će vam svi pratitelji na Instagramu. Obližnje prirodne ljepote Bukovnik i Šmitovo jezero neizostavne su destinacije, a u blizini se nalaze i slapovi Dobre i Mrežnice. Ogulin mnogi zovu kolijevkom hrvatskog planinarstva, pa mnogi posjetitelji upravo na toj lokaciji iskušavaju granicu izdržljivosti u brdskom biciklizmu, ribolovu i lovu.  

Poslovni izazov za koji je trebalo imati hrabrosti 

Heritage Hotel Frankopan u vlasništvu je Milana Ceranića i Milana Rupčića i smješten je unutar kamenih zidova starih više od 200 godina unutar kojih su restoran i vinarija. 
- Projektom rekonstrukcije i adaptacije prije 15 godina obnovili smo kulturno dobro u centru grada. Gledajući iz današnje perspektive, za nas dva Ogulinca ovo je bio vrlo hrabar pothvat. Naravno, u tom trenutku kad smo preuzeli rizik, nismo mogli znati što nas sve očekuje na ovom putu iako smo obojica tad imali i svoje firme i 20 godina iskustva u poduzetništvu. Vodili smo se vizijom uspjeha, ali i emocijom koju smo imali odrastajući uz ovaj povijesni objekt. Sretni smo i ponosni na projekt Zagrebačke banke, koja će nam pomoći cijeloj Hrvatskoj predstaviti ovaj uistinu poseban hotel i otkriti mnoge skrivene ljepote naše destinacije. U našem hotelu vikend boravak je sadržajan od prvog do zadnjeg trenutka, a za daljnji poslovni uspjeh najveća su nam inspiracija ljudi i priroda koja nas okružuje.

Heritage Hotel Frankopan pobjednik je nagradnog natječaja #prviput, kojim Zaba najzanimljivije male poduzetnike u turizmu nagrađuje marketinškom kampanjom. Posjetite stranicu prviput.hr, pogledajte profil ovog ili drugih dobitnika i tako otkrijte skrivene ljepote naše zemlje. Zaba podržava male poduzetnike u turizmu jer svi zajedno možemo biti dio rješenja.

Powered by Zagrebačka banka

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
VIDEO

VIDEO Dragana Mirković: 'Sve sam riskirala. Nije me sramota sad reći da nemam novca...'
EKSKLUZIVNO: ISPOVIJEST IZ DVORCA

VIDEO Dragana Mirković: 'Sve sam riskirala. Nije me sramota sad reći da nemam novca...'

Cijela estrada zna koliko sam radila u braku, ali to sam i htjela. Mogla sam se udati za bogataša da ne radim ništa, ali to me nije privlačilo. Ja sam bila ta 'lokomotiva', rekla nam je Dragana Mirković u svom dvorcu

Luka Modrić koristi drevnu metodu liječenja - hidžamu: Evo za što se sve ona primjenjuje
Terapija vakuumskim čašicama

Luka Modrić koristi drevnu metodu liječenja - hidžamu: Evo za što se sve ona primjenjuje

Cupping blagotvorno djeluje na bolove koštano-mišićnog sustava. Vlastite obrambene snage koje tijelo izlučuje u pripremi za ozljedu djeluju lokalno na posljedicu bolesti tako da se tegobe smanje
Ana i Matija žive pedesete: Otvorili su i svoj vintage kafić
ROCKABILY ŽIVOT

Ana i Matija žive pedesete: Otvorili su i svoj vintage kafić

Bračni par je staru krojačku radionicu u centru Vinkovaca pretvorio u klub koji nalikuje na holivudski filmski set. Obožavaju sakupljati stare stvari, restaurirati ih....