Obavijesti

Native sadržaj

Komentari 39

Znaju li mladi s novcem? Ovo je 5 opasnih pogrešaka koje čine

Powered by HANFA

Znaju li mladi s novcem? Ovo je 5 opasnih pogrešaka koje čine

Šoping za njih znači klikanje po zaslonu, ne vjeruju televizijskim reklamama, ali zato vise na Instagram profilima omiljenih influencera i vjerno slijede njihov stil. Oni su mladi i bezbrižni, a ovo su njihove najčešće financijske greške

Ono što mladost dijeli od života odraslih je trenutak shvaćanja da je došlo vrijeme u kojem treba početi voditi računa o vlastitim financijama. U tom kontekstu pod posebnim su povećalom mlađe generacije, pa smo odlučili provjeriti jesu li zaista "krivi" za neke od najčešćih financijskih grešaka koje njihovi vršnjaci čine. Postavili smo im anketu na mjestu na kojem se vole okupljati - na Instagram profilu Joomboosa, a u nastavku provjerite što smo doznali iz njihovih odgovora te kojih uopće pet financijskih grešaka mladi najčešće čine.

Misle da imaju vremena

Jedna od najvećih zamki u životu jest vjerovanje da imamo vremena. Prema istraživanju portala Bankrate, više od polovice Amerikanaca izjavilo je da najviše žale zbog toga što nisu ranije počeli štedjeti za mirovinu. To su shvatili, naravno, u kad je bilo prekasno. Malo novca koji izdvojite sad, u budućnosti će uz razne kamate i prinose vrijediti mnogo više. Mladi će na to reći da nemaju baš nimalo novca za štednju, ali ponekad je i jedan posjet McDonald'su dovoljno odricanje. 

Od 12.316 ispitanika njih 35% ne štedi.

Ne prate troškove

Mladi ljudi odrastaju uz tehnologiju i za njih se kupnja svela na nekoliko klikova, a u takvom okruženju lako je izgubiti trag potrošenog novca. Zato je važno bilježiti troškove i na vlastite oči vidjeti kamo nam novac zapravo odlazi. Osobni proračun ne mora biti znanstvena fantastika, pogotovo uz mnoge mobilne aplikacije koje su specijalizirane za to. Troškove je dobro podijeliti u veće kategorije, pa ćete na kraju svakog mjeseca znati što biste trebali "smanjiti" ili na čemu ste zapravo uštedjeli. 

Čak 60% ispitanika izjavilo je da ne vodi evidenciju mjesečnih troškova.

Misle da se mali troškovi ne računaju

Oni koji ne vide svrhu praćenja mjesečnih troškova vjerojatno su isti oni koji sitne troškove smatraju zanemarivim. Jedna kava na dan može koštati "samo" deset kuna, ali mjesečno to "samo" preraste u 300 kuna. Kad se tome doda još takvih "samo" troškova, kao što su pekarski proizvodi, cigarete, nepotrebne vožnje taksijem, taj iznos može postati ozbiljan mjesečni trošak. U našoj je anketi najčešći, i vjerojatno najiskreniji, odgovor na pitanje na što najviše troše bio "gluposti", a našli su se tu i ukrasi, hrana ili odjeća.

68% ispitanika izjavilo je da zna na što im odlazi mjesečni džeparac.

Vjeruju preporukama influencera

Prije se na naše potrošačke navike najviše pokušavalo utjecati putem TV-a ili časopisa, no utjecaj današnjih influencera ipak je malo intenzivniji. Glavna razlika je u tome što se influenceri sa svojom publikom povezuju na osobnoj razini dijeleći svoj privatni život, na što im pratitelji uzvraćaju neizmjernim povjerenjem. Ako omiljena influencerica promovira određenu marku odjeće koju nosi svaki dan, njezini pratitelji će poželjeti imati upravo tu odjeću. No bitna je razlika u tome što influencerica dobiva novac za takvu vrstu reklame, a vi ćete biti oni koji ga daju.

29% ispitanika kupuje prema preporukama influencera.

Koriste prečace

Kad ste mladi, lako je posuditi novac gotovo na svakom ćošku jer vam nitko zapravo neće reći "Pazi! Otplaćivat ćeš to sljedećih deset godina". Posuđivanje novca, odlazak u minus na karticama i razna druga brza i neprovjerena rješenja recept su za financijsku katastrofu u kojoj ćete izgubiti trag o svojim realnim troškovima ili postati žrtva financijske prijevare. U anketi smo mlade pitali koje su najčešće greške koje rade s novcem, a neki od odgovora su:

  • Kupujem gluposti i kasnije mi bude žao. Također previše trošim kad izađem s društvom.
  • Gubim ga. Pozajmljujem. I trošim na gluposti.
  • Pozajmljujem drugima, a oni ne vraćaju.
  • Brzo trošim. Ne štedim, volim novac.
  • Samo uzimam i ne gledam cijene. Kada dođem na blagajnu, pola vratim.

Našli su se na popisu i neki zabrinjavajući poroci, kao kladionica ili cigarete, a bilo je i onih koji nisu prijavili nikakve greške. No daleko najčešća riječ među odgovorima bila je "glupost", pa možemo zaključiti da je pred našim tinejdžerima još mnogo financijskog sazrijevanja.

Za povećanje financijske pismenosti nikad nije prerano. Naučite odgovorno razmišljati o novcu i upravljati svojim životnim standardom, posjetite portal Novac za sutra i pronađite odgovore za sve financijske dvojbe.

Powered by HANFA

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 39
VIDEO

Uživajte u domaćoj hrani, prirodnim ljepotama i najboljim svjetskim automobilistima
POSJETITE SKRAD

Uživajte u domaćoj hrani, prirodnim ljepotama i najboljim svjetskim automobilistima

Jedan od najvećih svjetskih događaja po četvrti put je u Hrvatskoj. Na WRC Croatia Rally 2024 prijavilo se 68 posada iz 35 zemalja. Dođite i pratite automobilistički spektakl te uživajte u ljepotama i blagodatima Gorskoga kotara

Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'
SKENDERICA 1912

Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'

Od samog otvaranja, u restoran Skenderica dolaze gosti željni jednostavne, domaće hrane. Sir i vrhnje koje nabavljaju na Kvatriću ide u najfinije štrukle
Svi su ludi za Renatom! Sada je i Alan želi: 'Mijenjao bih Danijelu za nju. S Filipom me provocira'
'BRAK NA PRVU'

Svi su ludi za Renatom! Sada je i Alan želi: 'Mijenjao bih Danijelu za nju. S Filipom me provocira'

Novi je tjedan i novi zanimljivi zadaci u showu 'Brak na prvu' su pred parovima, a neke od njih posjetila je i stručnjakinja Iva…