Obavijesti

Native sadržaj

Komentari 0

3 prefina deserta koja može napraviti apsolutno svatko!

Powered by Zvijezda

3 prefina deserta koja može napraviti apsolutno svatko!
1

Iako je film ''American Pie'' proslavio američku pitu, povijest ovog kolača seže puno dalje. Štoviše, čak je i u našim kuhinjama postao jedan od omiljenih deserata, ali postoje još neke američke slastice koje vrijedi probati

Koliko Amerikanaca ide u američku pitu? Jedan ili deset? Ma znamo da vas ne možemo zeznuti, a to su pokazali i rezultati ankete koji su potvrdili da čak 76% vas zna da u američku pitu ne ide ni jedan Amerikanac (iako nas je 11,4% ispitanika pokušalo lukavo zbuniti odgovorom 4!). No, što mi zapravo znamo o ovom desertu?

Prvi recept za spomenutu slasticu pojavio se u tisku 1881. godine i mnogi su otada kreirali različite verzije ove pite, ali do današnjeg dana postoji samo jedan originalni recept za popularni desert. Formula koja čini ovu slasticu tako idealnom kombinacija je brašna, soli, vode i masnoća koje dobivenu koru čine nevjerojatno hrskavom i slasnom. No mnogima najdraži dio ipak se krije u sočnom i mirišljavom punjenju od jabuka. Stoga je važno znati da je pri njegovoj pripremi nužno prethodno ispeći jabuke na tavi kako ne bi u potpunosti pustile svoj sok tijekom pečenja.

Pite se često kategoriziraju kao pite od jedne kore (pri čemu se korica nalazi samo na dnu, a u slučaju pripreme u dubokim posudama korica je samo na vrhu) i pite s dvostrukom korom, gdje je kora na vrhu i dnu punjenja. Ukrasni elementi kao što su ''mrežice'' ili izrezi jednostavno su ljepši oblici pite dvostruke kore.

Ali osim američke pite, Amerikanci imaju još 3 deserta koji će svojim okusima totalno zaludjeti naša nepca. Krenimo od prvog!

 

No Bake Cheesecake

Ako ste početnik, ovo je najjednostavnija torta koju možete napraviti. Ono što je najvažnije - nema pečenja i sve što vam treba nekoliko je osnovnih sastojaka koje već sad vjerojatno imate u svom hladnjaku.

Sastojci: 3 šalice mrvljenih čokoladnih keksa, pola šalice Zvijezda stolnog, 1 i pol šalica punomasnog sira, 500 ml vrhnja za šlag i 150 grama tamne čokolade za preljev.

Postupak: sameljite kekse, stavite ih u veliku zdjelu te dodajte otopljeni margarin. Smjesu miješajte dok se sastojci ne sjedine, ali ne predugo jer će tijesto inače biti tvrdo. Nakon toga u zasebnoj zdjeli mikserom pomiješajte punomasni sir i vrhnje za šlag. Stavite biskvit u tepsiju, premažite ga kremom te na vrh dodajte čokoladu u kapljicama i lagano ju pomiješajte dirajući samo gornji sloj kreme. Stavite tortu u hladnjak na nekoliko sati kako bi se krema stisnula i okusi sjedinili. Gotovo dok ste rekli keks!

Bananas Foster

Ovaj desert stvoren je 1951. godine u legendarnom restoranu ''Brennan'' u New Orleansu u čast Richardu Fosteru, prijatelju restorana i lokalnom poduzetniku. Riječ je o pikantnoj kombinaciji banane i ruma, koja je postala klasik za američkim stolovima - naročito u toplo-hladnoj kombinaciji sa sladoledom. Mljac!

Sastojci: 125 grama Zvijezda stolnog, 120 grama smeđeg šećera, 4 oguljene banane - izrezane po dužini, 65 ml ruma za kolače, sladoled - po želji!

Postupak: otopite margarin na laganoj vatri te mu uz pomoć drvene kuhače polako dodajte smeđi šećer. Nakon toga, dodajte banane i kuhajte ih na srednjoj temperaturi sve dok ne postanu karamelizirane i poprime lijepu zlatnu boju. Najzahtjevniji je postupak flambiranje, koje ćete postići tako što ćete maknuti tavu s vatre, dodati rum te ju vratiti i dugačkim upaljačem brzo zapaliti rum tako da nastane plamen koji će se smanjiti sam od sebe čim alkohol ispari. I to je to, desert je gotov!

Strawberry Shortcake

Napraviti potpuno domaću mini-tortu od jagoda lakše je nego što mislite. Ovaj put nemojte ulagati novce u kupovni biskvit, već ga uz pomoć ovih nekoliko savjeta napravite sami! Ova američka poslastica idealna je za proljeće i ljeto, kada su dućani i tržnice opskrbljeni svježim jagodama.

Sastojci: 7 nasjeckanih jagoda, 50 grama šećera i odvojeno 75 grama šećera (može i u prahu jer ide u kremu), 1 žličica ekstrakta od vanilije, 240 ml tučenog vrhnja za šlag. Za biskvit: 375 grama glatkog brašna, 50 grama šećera, 2 žlice praška za pecivo, 1 žličica soli, 180 grama Zvijezda stolnog (iz hladnjaka), 240 ml mlaćenice (buttermilk), 30 ml vrhnja za šlag.

Postupak: pomiješajte jagode i 50 grama šećera u velikoj zdjeli te ih poklopite i stavite u hladnjak da puste svoj sok. Upalite pećnicu i zagrijte ju na 220 Celzijevih stupnjeva. Pomiješajte brašno, šećer, prašak za pecivo i sol te miješajte dok smjesa ne bude ujednačena te joj dodajte omekšali margarin. Potom u smjesu dodajte mlaćenicu i miješajte dok se ne sjedini s ostalim sastojcima, ali nemojte predugo.

Nakon toga formirajte tijesto u kuglu, stavite ga na stol, razvaljajte i čašom napravite 12 krugova širine 7 cm, a debljine 1 cm. Na vrhu ih premažite vrhnjem za šlag, stavite u prethodno zagrijanu pećnicu i pecite 15 minuta dok ne poprime zlatno smeđu boju. Za to vrijeme miksajte vrhnje za šlag, dodajući mu ekstrakt vanilije i šećer, sve dok ne dobijete glatku kremu. Kad se biskvit ohladi, stavite na njega sloj kreme, jagode, opet sloj kreme i na kraju opet jagode. Dobar tek!

Powered by Zvijezda

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 0
VIDEO

Ne bacajte u smeće svoje stare telefone: Možete ih reciklirati!
KOLIKO IH IMATE U LADICI?

Ne bacajte u smeće svoje stare telefone: Možete ih reciklirati!

Povodom Dana planeta Zemlje donosimo nekoliko zanimljivih načina na koje možete iskoristiti stare telefone. Nikako ih ne bacajte u smeće, nego razmišljajte o njihovoj prenamijeni, očuvanju okolišu i generacijama koje tek dolaze

Nakon trideset godina prepunih izazova: 'Medvedgrad je upravo sad najstabilniji'
INTERVJU IVAN NAUKOVIĆ

Nakon trideset godina prepunih izazova: 'Medvedgrad je upravo sad najstabilniji'

Povodom tri desetljeća uspješnog rada obiteljske craft Pivovare Medvedgrad razgovarali smo s Ivanom Naukovićem, koji sa svoja tri brata vodi jedan od najuspješnijih pivskih biznisa u regiji
Tko je Ivana Habazin? Izgubila je oca kao beba i prošla pakao, bila u samostanu. Sad je u vrhu
TEŠKA ŽIVOTNA PRIČA

Tko je Ivana Habazin? Izgubila je oca kao beba i prošla pakao, bila u samostanu. Sad je u vrhu

Najbolja hrvatska boksačica Ivana Habazin (34) prošla je trnovit put do svjetskih pojaseva, a 'odustala' je samo jednom u životu...