Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
34 komentara

20 mitova o Hrvatima: Što su tek laži, a što istina o nama?

Imamo li neograničena vodena bogatstva, jesmo li vrhunski ljubavnici, je li točno da obrazovani ljudi ne tuku žene... Novi Express doznaje za vas što je laž, a što nije

Fotolia
Foto: Fotolia
34 komentara

Stereotipi o nacijama su kao karikatura. Namjerno generaliziraju, nepošteno ističu i uveličavaju nedostatke ili dodaju pozitivne osobine. Obično služe tome da se ismije susjede i pokaže ih se u ružnom svjetlu ili pretjerano pohvali vlastite osobine kako bismo se osjećali bolje i nadmoćnije u odnosu prema ostalima. Postoje mitovi o svim nacijama na svijetu, jer je u neku ruku prirodno procjenjivati i uspoređivati se s drugima. 

Ni Hrvate nije zaobišao taj trend, pa s više ili manje ponosa nosimo svoj dio priča o hrvatskim sposobnostima u usporedbi s ostalim nacijama. Donosimo 20 najčešćih mitova o Hrvatskoj i Hrvatima, laži koje su o nama smislili oni kojima nismo simpatični, ili uljepšane istine koje smo izmislili sami o sebi. Svaki mit smo provjerili, pronalazeći uporište u znanstvenim istraživanjima, statistikama i konkretnim podacima. Istaknuli smo i one mitove koje nismo mogli dokazati jer počivaju na subjektivnom dojmu. Uz nacionalne, koje smo objavili, svjesni smo postojanja brojnih regionalnih mitova koje lokalpatrioti ističu kao nedostatke, govoreći o susjedima - od pijanstva, škrtosti ili zadrtih stavova. 

No generalno, budimo iskreni i recimo da je nepošteno o bilo kome suditi na temelju stereotipa koji se tiču njegove nacionalne, vjerske ili rasne pripadnosti. Stoga i ovaj tekst nema namjeru nikoga uvrijediti nego samo pokazati kako uvriježeni stavovi često nemaju veze s istinom. Ponekad je dobro i našaliti se na vlastiti račun, iako nam mnogi prigovaraju da nismo osobito duhoviti, pa onda u tom smislu nije loše još jednom podsjetiti se zašto su ono Hrvati najbolji ljubavnici svijeta ili zašto voze bolje od Michaela Schumachera.

>>> Više pročitajte u Expressu

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message