Obavijesti

News

Komentari 34

50 načina za uštedu na hrani: U trgovinu ne treba ići gladan

50 načina za uštedu na hrani: U trgovinu ne treba ići gladan
1

Dobro proučite reklamne letke, sastavite popis što vam treba, a kartice ostavite kod kuće - inače ćete potrošiti najmanje 10 posto više novca nego što ste planirali

VIDEO

Prosječna hrvatska obitelj na hranu potroši na mjesec gotovo 40 posto kućnog budžeta. Loša vijest je da će cijene hrane i dalje rasti, a dobra da upravo u toj najvećoj stavci kućnog proračuna ima prostora za velike uštede. Stručnjaci savjetuju - u kupnju namirnica ne idite umorni niti gladni jer ćete u košaru natrpati mnoštvo nepotrebnih namirnica te nezdravih grickalica. Prije odlaska u kupnju proučite reklamne letke obližnjih trgovačkih centara, informirajte se o akcijama i sniženjima te napravite popis namirnica koje vam trebaju i strogo ga se pridržavajte. 

Imajte na umu da su osnovne namirnice uvijek na rubnim dijelovima supermarketa, a one najjeftinije na najnižim policama. Ako možete, u kupnju ne vodite djecu. Ona nisu imuna na reklame, a police sa slatkišima za njih su pravi magnet. Ovdje vrijedi drukčije pravilo pozicioniranja artikala - najskuplji su na najnižim policama, djeci nadohvat ruci. U obuzdavanju potrošačkog apetita pomoći će i plaćanje gotovinom. Kartice ostavite kod kuće te u nabavu ponesite samo onoliko gotovine koliko ste izračunali da vam treba za namirnice s popisa. 

1. Uz popis do 10% uštede

Kupujete li samo namirnice s popisa za kupnju, srezat ćete troškove za hranu za deset posto. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Ako tjedni jelovnik sastavljate prema reklamnim letcima, spravljajući jela od namirnica koje su na akciji, mjesečne troškove za hranu možete čak i prepoloviti. 

2. Visoka cijena ne garantira kvalitetu

Ne morate kupovati brendove - niža cijena robnih marki ne znači nužno i lošiju kvalitetu.

3. Odredite budžet i cilj 

Pri svakom odlasku u kupnju budite sam svoj kontrolor te pratite potrošnju. Vodite šoping-evidenciju te zapisujte sve što kupujete. Kad otkrijete na koje se namirnice odlijeva najviše novca, lakše ćete znati gdje treba zavrnuti slavinu.

 4. Stvorite zalihe hrane

Stari zamrzivač nemojte baciti, smjestite ga u ostavu ili podrum i imat ćete koristan dodatan prostor za skladištenje namirnica. Zamrznuto meso, povrće i voće mogu mjesecima sačuvati okus i kvalitetu, ali i stanje na računu.

5. Ne zovi dostavu

Kupnjom brze hrane trošite gomilu novca. Za cijenu dviju pizza (70 kn) možete kupiti kg piletine (25 kn), mljeveno meso od 450 g (21,99 kn), smrznuti špinat 450 g (9,29 kn), kg jabuka (6 kn) te skuhati i pojesti više zdravih obroka.

6. Pridržavaj se popisa

Čim vidite da je neka namirnica na izmaku, zapišite je i izbjeći ćete ponovne odlaske u trgovinu jer ste pola stvari zaboravili. Pokušajte odoljeti zovu slatkiša i delikatesa, kupite samo namirnice s popisa jer vam one koje nisu na popisu ni ne trebaju. 

7. Lažna veća pakiranja

Veće pakiranje poziv je na trošenje, no prema podacima istraživanja, u jednom od četiriju slučajeva veće je pakiranje bilo i skuplje. Primjerice, proizvod od 100 g bio je skuplji nego dva pakiranja od 50 g.

8. Zavirite u drugi red

Uobičajena je praksa da proizvode poput jogurta, mliječnih namaza, pudinga i pakiranog mesa koji nisu najsvježiji ili kojima je gotovo istekao rok trajanja trgovci stavljaju u prvi red polica kako bi kupce naveli da kupe upravo njih. 

9. Ravno po mlijeko 

Trgovine mlijeko koje svima treba često smještaju na kraj kako bi kupci na putu do njega prošli mnoge ‘zamke’. 

10. Pazi kamo gledaš 

Trgovci će ono što žele prodati staviti na police, i to uvijek u visini očiju. Proizvodi na takvim mjestima prodaju se i do 30% više. 

11. Kuhajte unaprijed

Kuhate li veću količinu hrane odjedanput uštedjet ćete vrijeme, ali i novac potrošen na struju ili plin. Hranu zatim rasporedite na porcije te spremite u zamrzivač. Kad poželite pojesti nešto toplo, zdrav će obrok u tren oka biti na vašem stolu.

12. Hrana se ne baca

Od ostataka hrane napravite nove obroke. Uz malo temeljca i začina od ostatka pečenja napravite gulaš. A od ostataka kuhanog mesa pripremite više različitih obroka kombinirajući ga s rižom, tjesteninom ili povrćem.

13. "Omraženo" ide u juhu

Ako vi ili djeca niste ljubitelji pilećih krila, dodajte im mrkvu, pola luka, peršin i celer pa napravite pileću juhu, a ostatke slanine i suhog mesa dodajte grahu. Sve ostatke koje još možete upotrijebiti spremite u vrećice te u zamrzivač.

14. Mudri hranu kupuju rjeđe

Planirajte kupnju te umjesto svaki dan po namirnice odlazite jedanput na tjedan ili, još bolje, dvaput na mjesec. Kupnjom većih količina namirnica u većim pakiranjima dodatno ćete uštedjeti.

15. Istražite i računajte

Ponesite u kupnju kalkulator te računajte koliko stoji vaša košarica. Da biste bili sigurni da vam se veće pakiranje doista isplati, izračunajte i jediničnu cijenu proizvoda. Tako ćete izbjeći neugodan šok na blagajni.

16. Koliko trošim na hranu?

Ne miješajte kruške i jabuke - u kolica s hranom ne stavljajte kozmetiku i sredstva za čišćenje. To će vam pomoći da odvojite troškove te bolje sagledate koliko novca uistinu trošite na hranu.

17. Instant se skupo plaća

Iako ponekad praktična, instant-jela, poput gotovih juha, umaka i tjestenina, skupa su i nezdrava. Kupujte jednostavne namirnice poput krumpira, graha ili jabuka - zdrave su, a od njih možete spremati raznolika jela. 

18. Uložite u filtar

Ako imate vlastiti bunar, vaša je voda sigurno jednako kvalitetna ili čak kvalitetnija od flaširane vode koja je skupa. Ako imate vodu iz gradskog vodovoda, investirajte u kvalitetan filtar koji će vam se višestruko isplatiti.

19. Sjeckano je precijenjeno

Umjesto već oguljene mrkve, sjeckanih šampinjona, naribanoga kupusa ili nasjeckanog voća te svih gotovih i polugotovih namirnica kupujte jeftiniju “sirovu” varijantu namirnica koje ćete sami kod kuće očistiti, oguliti i pripremiti.

20. Pakiranje se smanjilo

Proizvođači se uvijek trude mijenjati ambalažu proizvoda kako bi izgledali što atraktivnije i povoljnije. No iako vam se možda nova ambalaža čini većom, to ne znači nužno da sadrži jednako proizvoda.

21. Umjesto soka - čaj

Ne bacajte novac na skupu vodu obogaćenu okusima. Vodi dodajte nekoliko kapi limuna ili malo zaslađivača te ćete uštedjeti. Također, zdravija zamjena skupim sokovima su čajevi i prirodni sokovi koje možete napraviti sami.

22. Oprez i na blagajni

Zamke ne prestaju ni kad mislite kako ste gotovi s kupnjom. Energetska pića, “jeftine” čokoladice, bomboni te povoljni upaljači od samo nekoliko kuna stoje uz blagajnu za impulzivne kupce koji im ne mogu odoljeti dok čekaju u redu.

23. Domaće je jeftinije

Specijalne, magične mješavine začina s potpisom glasovitih kuharskih majstora najčešće su sačinjene od čak 90 posto soli. Mnogo ćete jeftinije proći kupite li osnovne začine i aromatično bilje te sami pripremite začin prema želji.

24. Kupujte ciljano

Pratite letke prodavaonica te zapišite gdje su pojedini artikli najjeftiniji. U jednoj ćete trgovini pronaći jeftinije meso, a u drugoj voće te tako planski štedjeti.

25. Voće i povrće na vreće

Kupite li vrećicu luka, krumpira, jabuka ili naranči, proći ćete jeftinije nego ako ih kupujete u manjim količinama. Ipak, budite sigurni da svu količinu možete i upotrijebiti prije no što namirnice propadnu, u suprotnom vam se kupnja naveliko ne isplati.

26. Popis protiv panike

Ograničeno vrijeme ponude, npr. “do 15. listopada nudimo popust od 15 posto na čokolade” tjera kupce da kupuju i ono što im ne treba. Najbolja obrana je popis i potom traganje za trgovinama koje povoljnije prodaju potrebne proizvode.

27. Zalihe za dugu zimu

Kupujete li sezonsko voće i povrće izravno od proizvođača, proći ćete jeftinije. Kupite li više, dat će vam i popust, a vi možete kod kuće pripremiti fine džemove, prirodne sokove i ajvar te ukiseliti povrće da ste mirni cijelu zimu. 

28. I sir se može zamrznuti

Nađete li povoljno tvrdi ili polutvrdi sir, kupite ga više. Narežite ga na komade od 250 g do pola kilograma, zamotajte u plastičnu foliju i zamrznite. Tako ga možete čuvati do šest mjeseci. Svježe i kremaste sireve nemojte zamrzavati.

29. Provjerite rok trajanja

Obvezno provjerite rok trajanja proizvoda - onima na popustu najčešće brzo istječe. 

30. Mlijeko se ne kvari brzo 

Nađete li pasterizirano mlijeko po povoljnoj cijeni, kupite ga više jer ga možete zamrznuti u plastičnim bocama.

31. Koliko se može čuvati 

Govedina će u zamrzivaču sačuvati okus do 12 mj., mljeveno meso do 4, a kuhano 2-3 mjeseca. 

32. Slasno, a zamrznuto 

Da bi sačuvalo okus i boju, povrće prije zamrzavanja kratko blanširajte, a voće narežite. 

33. Izvan sezone - zamrznuto

Iako svježe namirnice djeluju primamljivije, uštedite kupujući zamrznute. Kupujete li ga izvan sezone, zamrznuto povrće i voće znatno je jeftinije, a nije ništa manje zdravo od svježega. Osim toga, možete ga dulje čuvati pa neće propasti.

34. Zeleno voće zre i doma

Kupite voće koje je još zeleno. Marelice, banane, dinje, kivi, nektarine, breskve, kruške i šljive nastavit će sazrijevati i u vašoj smočnici. Jabuke, višnje, grejp, grožđe, naranče, ananas, jagode, mandarine i lubenice kupujte kada su zreli.

35. Uštedite uz 24shop

Potrudite se te zapamtite cijene osnovnih namirnica. Tako ćete moći usporediti cijene te pronaći povoljnije namirnice. Cijene možete uspoređivati i u rubrici 24shop te na portalu supermarketi.info.

36. Vege hrana je ipak jeftinija

Meso, perad i ribu zamijenite jeftinijim vegetarijanskim namirnicama kao što su grah, tofu, povrće, cjelovite žitarice, mahunarke i jaja. Jaja su odličan i jeftin izvor proteina, a možete ih jesti kao doručak, ručak ili večeru.

37. Ne kupujte praznog želuca

Izbjegavajte kupnju na prazan želudac - gladni ljudi potroše do 20 posto više. 

38. Još bolji gulaš

Kupujte jeftinije komade mesa koji su sasvim dobri za variva, juhe i složenac. Tvrde komade mesa omekšajte mariniranjem. Umjesto skupljega svježeg, za složenac i juhu možete upotrijebiti i jeftinije ili konzervirano meso i povrće.  

39. Tjedni jelovnik

Velik dio namirnica završava u smeću jer zaboravimo da ih imamo te se pokvare. Svaki tjedan napravite inventuru smočnice, hladnjaka i zamrzivača. Tako ćete imati uvid u to koje namirnice imate te ćete prema tome napravite jelovnik i potrošiti ih na vrijeme. 

40. Tijesto za kolače čuva se u zamrzivaču i do tri mjeseca

Tijesto za kolače, Kruh i juhe možete čuvati u zamrzivaču do tri mjeseca. 

41. Ništa se ne baca

Umjesto da skuplje plaćate rasječene komade, kupite cijelo pile. Budite kreativni te ostatke piletine, povrća i mesa iskoristite u juhama, varivima, salatama i složencima. 

42. I vrećica je skupa

Ne kupujte svaki put nove vrećice, nego ponesite svoju torbu ili košaru za kupnju. Ujedno ćete uštedjeti te ćete poštedjeti okoliš suvišnog otpada, a možda i zaraditi koji dodatan bod na svojoj članskoj kartici kupca.

43. Malo pakiranje se ne isplati

Namirnice pakirane pojedinačno i one u kojima su dodatno odijeljene porcije najskuplja su varijanta. Stoga je bolje da kupite veliko pakiranje pa ga sami potom rasporedite na više manjih i uštedjet ćete.

44. Čuvajte se mamaca

Na reklamnim letcima istaknuta je najjeftinija roba, a ona je zapravo mamac jer se računa da ćete uz jeftine proizvode kolica napuniti i onima koji nisu sniženi. Oprezno i s popustima, usporedite cijene prije i poslije sniženja.  

45. Malo truda, više uštede

Gdje god vam ponude, ispunite pristupnice za registrirane kupce i dobit ćete karticu. Njome ćete kao vjerni kupac moći ostvariti više pogodnosti i popusta na određene namirnice, a to će vam se na kraju itekako isplatiti.

46. Žalite se bez suzdržavanja

Katkad je kupljena namirnica pokvarena, ukiselila se, popljesnivila, izlomila se i sl.. Bez suzdržavanja vratite ili zamijenite pokvarene namirnice. Hrana je skupa, a za svoj novac morate dobiti odgovarajuću kvalitetu.

47. Svježi sir za više "mesa"

Povrće, grah i soja jeftiniji su od mesa, stoga najmanje dva mesna obroka u tjednu zamijenite posnim jelima. Količinu mesa možete “povećati” tako da mesu za hamburger dodate malo svježeg sira. Sjeckanoj ribi dodajte zobenih pahuljica.

48. I novac i zdravlje

Uštedjet ćete pravo malo bogatstvo ako se odreknete nezdravih grickalica i slatkiša koji su štetni i za vaš novčanik i za vitku liniju. Umjesto grickalica, jedite voće koje je zdravije i jeftinije, a od njega možete napraviti i ukusan voćni sladoled ili voćni kolač.

49. Ne plaćajte tuđe pogreške

Kontrolirajte račun kako biste na vrijeme uočili eventualni nesklad između cijene namirnica na polici i one na blagajni. Primjerice, u SAD-u se zbog pogrešna skeniranja cijena u blagajne trgovačkih lanaca na godinu sliju dvije i pol milijarde dolara.

50. Na rubu je što trebate

Kupujte na rubnim dijelovima velikih trgovina jer su tamo osnovne namirnice - kruh, svježe meso i mliječni proizvodi. Kupujete li tako, za svoj ćete novac dobiti više hranjivih tvari. Na policama su u sredini supermarketa skuplje, prerađene namirnice.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 34
VIDEO

Obrađeno više od 99,5 posto biračkih mjesta: HDZ ima 61 mandat, SDP 42, DP 14, Most 11
UŽIVO: REZULTATI IZBORA

Obrađeno više od 99,5 posto biračkih mjesta: HDZ ima 61 mandat, SDP 42, DP 14, Most 11

Nakon objave prvih rezultata u HDZ-u je zavladalo oduševljenje, a u SDP-u razočaranje. Cijelo vrijeme traje prebrojavanje, ali SDP se ne miče sa 42 mandata...

UŽIVO Gužve na biralištima! Mnogi se žale da ih nema na listi. DIP se oglasio o izlaznosti
IZ MINUTE U MINUTU

UŽIVO Gužve na biralištima! Mnogi se žale da ih nema na listi. DIP se oglasio o izlaznosti

Hrvatska bira 11. saziv Sabora odnosno 151 zastupnika. Građani svoje pravo mogu iskoristiti do 19 sati, kada se birališta zatvaraju
FOTO Izbori 2024. ruše rekorde: Pogledajte gdje je najveća, a gdje najmanja izlaznost birača
NAJVEĆA IZLAZNOST U 24 GODINE

FOTO Izbori 2024. ruše rekorde: Pogledajte gdje je najveća, a gdje najmanja izlaznost birača

U usporedbi s proteklim godinama, ova izlaznost je za šest postotnih poena viša nego 2020. godine, 5,3 posto više nego 2016. godine, a premašila je čak i rekordnu 2015. godinu kada je do 11.30 sati glasalo 21,55 posto