Obavijesti

Promo sadržaj

6 jednostavnih načina za zaštititi pametni telefon

6 jednostavnih načina za zaštititi pametni telefon
9

Vaš pametni telefon vrijedna je stvar, ne samo zbog novca koji ste izdvojili nego i zbog podataka koje imate na telefonu

Isprobali smo šest praktičnih načina na koje je moguće zaštititi smartphone i podatke koje imamo spremljene.

Privatnost je vrlo bitna u današnje vrijeme, a najnovija GDPR uredba najbolje oslikava situaciju s podacima. U vašem pametnom telefonu pohranili ste 1000 telefonskih kontakata, na tisuće različitih SMS / WhatsApp / Viber /Messenger poruka, snimili fotografija da niti sami ne znate koliko. Imate i desetke različitih mobilnih aplikacija s kojima se predstavljate svijetu, dijelite svoje misli i svakodnevicu, pratite poznate i nepoznate prijatelje. U samo jednoj sekundi sve što ste godinama skupljali može nestati.

Držeći se one poznate da je bolje spriječiti nego liječiti, kako kasnije ne biste bili na lijekovima za smirenje, pročitajte na koje sve načine možete zaštititi svoj smartphone, pa čak i ako ga negdje izgubite ili vam ga ukradu. Uobičajeno povlačenje prstom pri otključavanju ekrana prava je opasnost za vaš pametni telefon, a ništa duže ne traje aktiviranje drugih, učinkovitijih vrsta zaštita s kojima ćete spokojnije spavati. Napunili smo bateriju velikog kapaciteta na pametnom telefonu meanIT Smartphone X6 s ekranom omjera 18:9 i dijagonale 5,99 inča uz vrlo mali rub, dostupnom u crnoj i zlatnoj boji te podesili čak šest zaštita telefona i naših podataka.

1. Dok spavamo na fotelji, čak niti naš mlađi brat neće uspjeti pogledati što smo radili noć prije. Telefon smo spokojno ostavili na stolu sa strane, a brat je iskušavao otključavanje ekrana. Ali, uzalud mu je bio trud jer smo na meanIT X6 aktivirali otključavanje ekrana prepoznavanjem lica – telefon smo držali na udaljenosti 20 do 50 cm od lica te snimili svoje lice. Pri svakom aktiviranju ekrana dovoljno je samo pogledati u mobitel, a ekran se u tren oka otključava.

2. Znate li da na svijetu ne postoje dva čovjeka s istim otiskom prsta? Papilarne linije na našim prstima ostaju iste cijeloga života pa bez straha možemo svoj pametni telefon zaključati s otiskom prsta čak i ako ga ne mislimo koristiti duže vrijeme. Naravno, to je bila samo šala jer danas se telefon koristi 24 sata na dan. Biometrija ili skeniranje otiska prsta zasniva se na daktiloskopiji, grani kriminalistike koja se bavi identifikacijom osoba. Na pametnom telefonu X6 senzor otiska prsta nalazi se na idealnom ergonomskom mjestu, ispod dvostruke stražnje kamere te ga je dovoljno samo na trenutak dotaknuti, a ekran će se instantno otključati. Pristup aplikacijama te kupnju novih aplikacija također je moguće autorizirati sa svojim prstom, ili s više njih.

3. Uzorak ili pattern na prvi pogled izgleda poput igre, ali radi se o ozbiljnoj zaštiti telefona spajanjem točaka na ekranu. Možete nacrtati bilo koju izlomljenu liniju uz pomoć devet točaka, ali budite oprezni ako koristite jednostavan uzorak jer će na ekranu ostati vidljiva linija koju je kasnije lako ponoviti.

4. Izgubite li svoj smartphone, a spojen je na internet, putem opcije „Pronađi moj uređaj“ vrlo lako ćete ga locirati na računalu – možda je ostao u automobilu, ispao vam je u žbunje dok ste šetali psa ili se još uvijek vozi ispod sjedala u ZET-ovom autobusu 268. Stoga pri svakoj promjeni smartphonea, kad kupite novi, obavezno aktivirajte ovu opciju.

5. Smart Lock ili pametno zaključavanje još je jedan koristan i praktičan način zaštite telefona. Dok god koristimo uređaj, bilo dok sjedimo ili dok se krećemo, meanIT pametni telefon će ostati otključan, ali čim uređaj otkrije da ste ga spustili automatski će se zaključati.

6. Pametni telefon na kojem su telefonski kontakti pohranjeni u SIM karticu nema smisla. Izgubite li telefon, ostali ste bez svih kontakata. Stoga u pametnom telefonu obavezno koristite Gmail te sve telefonske brojeve pohranjujte u Google kontakte kako biste ih uvijek imali dostupne. Čak i ako vam se baterija isprazni, na tuđem mobitelu ili računalu se možete spojiti na svoj Gmail i potražiti suprugin broj telefona kako bi došla po vas jer vi malo duže obilježavate Martinje.
 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
VIDEO

Plodine stigle i u Korenicu
PROMO

Plodine stigle i u Korenicu

Otvorenjem supermarketa u Korenici, Plodine su dosegle broj od ukupno 134 supermarketa diljem Hrvatske, te najavljuju nastavak širenja maloprodajne mreže.

Otkriveno tko stoji iza slogana "Dobar izbor Zlatnog vrijedi!"
PROMO

Otkriveno tko stoji iza slogana "Dobar izbor Zlatnog vrijedi!"

U jeku izborne kampanje i brojnih poruka koje nas okružuju svaki dan, nismo mogli ne primijetiti jednu koja će se svidjeti svima
Akademija prirodnog graditeljstva u Vukomeriću
PROMO

Akademija prirodnog graditeljstva u Vukomeriću

Matko Šišak u Vukomeriću vodi akademiju prirodnog graditeljstva, gdje se polaznici kroz 12 dana uče graditi kuće od prirodnih materijala poput drva, slame i gline