Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
9 komentara

Abdicirao belgijski kralj Albert II.: Razlog je izvanbračna kći?

Kralj je kazao da se povlači s funkcije u korist svog sina, princa Filipa. Abdikacija će stupiti na snagu 21. srpnja kada Belgijanci obilježavaju svoj nacionalni praznik

REUTERS
Foto: REUTERS
9 komentara

Belgijski kralj Albert II. (79) u televizijskom obraćanju objavio je svoju abdikaciju, piše BBC

Kazao je da se povlači s funkcije u korist svog sina, princa Filipa. Abdikacija će stupiti na snagu 21. srpnja kada Belgijanci obilježavaju svoj nacionalni praznik.

Kralj Albert je objasnio kako mu zdravlje više nije dovoljno dobro kako bi ispunjavao svoje dužnosti te odstupa nakon 20 godina vladanja.

- Shvaćam da mi moja starost i zdravlje više ne dopuštaju ispunjavanje svih dužnosti kako bih ja to želio - rekao je kralj te dodao kako je princ Filip dovoljno pripremljen za preuzimanje funkcije.

Kralj Albert je prvi od šest belgijskih kraljeva koji se povlači s trona. 1993. godine je nakon smrti naslijedio svoga brata, kralja Badouina. Bio je umiješan u veliki skandal kada je optužen da je otac izvanbračne kćeri, Delphine Boel, te je to dovelo do krize u braku s kraljicom Paolom.

Boel je ovog ljeta pokrenula sudski postupak u kojem pokušava dokazati da je kraljeva kći, a mnogi smatraju da je to jedan od važnijih razloga za abdikaciju. Belgija je ustavna monarhija u kojoj kralj ima uglavnom ceremonijalnu ulogu.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message