Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
5 komentara

Abe želi mijenjati ustav kako bi Japanci opet mogli ratovati

Abe je odavna želio donijeti amandman na članak 9 ustava o odricanju od rata "zauvijek" i sada mu valja pridobiti nesklone zastupnike da provede izmjenu

Japan's Prime Minister Shinzo Abe speaks to media after the news conference by the U.S. President Donald Trump, after the summit between the U.S. and North Korea, in Tokyo
Foto: ISSEI KATO/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL
5 komentara

Japanski premijer Shinzo Abe pozvao je u ponedjeljak na raspravu o izmjeni poslijeratnog pacifističkog ustava ocijenivši da su rezultati jučerašnjih izbora za Senat pokazali da to birači traže. 

Abeova Liberalno-demokratska stranka i njegov koalicijski saveznik Komeito dobili su u koaliciji čvrstu većinu, no čak i s manjim saveznicima neće ostvariti dvije trećine, takozvanu "supervećinu" potrebnu da počne sporni proces izmjene ustava.

"Narod je ocijenio da bi se rasprava trebala održati", rekao je Abe u ponedjeljak. 

Da bi izmijenio ustavnu odredbu prema kojem Japan ne smije koristiti rat kao sredstvo za rješavanje međunarodnih sporova, Abe je sa saveznicima trebao osvojiti najmanje 85 mjesta od 124 koliko se popunjavalo.

Dodao je u ponedjeljak da želi "ozbiljnu raspravu" iznad prepucavanja između vladajućih i oporbe.

Abe je odavna želio donijeti amandman na članak 9 ustava o odricanju od rata "zauvijek" i sada mu valja pridobiti nesklone zastupnike da provede izmjenu.  

Očekuje se da će pokušati uvjeriti članove druge najveće oporbene stranke, Demokratske narodne stranke.

Ustav iz 1947. koji su poraženom Japanu na kraju Drugog svjetskog rata diktirali pobjednici Amerikanci, dopušta japanskoj vojsci borbeno djelovanje tek u slučaju da i sama bude napadnuta te japanskoj vojsci nije dozvoljeno ni sudjelovanje u manevrima s vojnim partnerom Sjedinjenim Državama. 

Mirovine, PDV koji treba porasti u listopadu, te ustav i obrazovanje bile su glavne teme kampanje za izbor za gornji dom.  

Premijer je u nedjelju ocijenio da su izborni rezultati pokazali da treba "nastaviti obećanu politiku na stabilnim temeljima", i da on želi "ispuniti ta očekivanja".

"Rezultati su pokazali da su birači glasali za status quo", kazao je politolog Shinichi Nishikawa sa Sveučilišta Meiji.

Abea više podržavaju mladi ljudi koji vole stabilnost nego starije osobe koje strahuju od njegove želje da promijeni pacifistički japanski ustav.

Oporba je u lošem stanju, razbijena u više malih stranaka. 

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message