Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
18 komentara

Addiko banka mora vratiti 50 tisuća kuna i platiti troškove

Udruga Franak je u posjedu pravomoćne presude Županijskoga suda u Splitu iz travnja ove godine, kojom su promjene kamatnih stopa proglašene ništetnima, kao i ugovorna odredba o valutnoj klauzuli CHF

Foto: Marko Lukunic/PIXSELL
18 komentara

Udruga Franak je u posjedu pravomoćne presude Županijskoga suda u Splitu iz travnja ove godine, kojom su promjene kamatnih stopa proglašene ništetnima, jednako tako i  ugovorna odredba o valutnoj klauzuli CHF.

Riječ je o ugovoru o kreditu koji je banka jednostrano raskinula, priopćila je Udruga Franak. Presudom je utvrđeno, navode, da Addiko banka mora tužitelju-potrošaču vratiti 50.000 kuna preplaćenih kamata uz pripadajuće zatezne kamate te platiti još 170.000 kuna sudskih troškova.

STUPNJEVITE TUŽBE Udruga Franak oštećenima: Tužiti najkasnije do 13. lipnja

Županijski sud u Splitu, navode detalje iz presude, potvrdio je presudu Općinskoga suda u Splitu kojom je utvrđeno da su ništetne ugovorne odredbe o valutnoj klauzuli CHF te o promjeni kamatne stope odlukom banke, uz utvrđenje novčanog iznosa za isplatu preplaćenih kamata. Presudom je utvrđeno da prestaju obveze tužitelja i sudužnika vezane za valutnu klauzulu CHF.

Radi se o otkazanome kreditu po kojemu je već nekretnina prodana, pa je Addiko djelomično namiren. Županijski sud u Splitu utvrdio je da je prvostupanjski sud pravilno primijenio materijalno pravo, utvrđujući da se tužena banka pri sklapanju predmetnoga Ugovora o kreditu u dijelu ugovaranja promjenjive kamatne stope isključivo temeljem odluka banke i uz ugovaranje valutne klauzule vezane uz švicarski franak nije pridržavala načela savjesnosti i poštenja, da se o navedenim ugovornim odredbama nije pojedinačno pregovaralo, da tužena banka nije vodila računa o interesima tužitelja kao potrošača i nije mu dala nužne i osnovne informacije o rizicima ugovaranja spomenutih odredaba, što je uzrokovalo znatnu neravnotežu među strankama na štetu tužitelja.

SLUČAJ ŠVICARAC Nakon presude Vrhovnog suda, prva presuda u korist klijenta

Što se tiče ugovorne odredbe kojom su ugovorne stranke ugovorile valutnu klauzulu vezano za švicarski franak, sud kaže da je banka mogla znati da je u budućem ugovornom razdoblju vraćanja kredita moguće očekivati bitne promjene u kretanju tečaja švicarskog franka, s obzirom na vrijeme sklapanja Ugovora i okolnosti, kako u gospodarstvu Republike Hrvatske, tako i globalno, koje će izvjesno i izgledno utjecati na tečaj CHF prema kuni u tom budućem razdoblju. Tužena banka je očito takve informacije uskratila tužitelju pri pregovaranju i sklapanju Ugovora o kreditu, radi čega je tužitelj bio onemogućen procijeniti ukupne rizike i ekonomske posljedice, kaže sud. 

Tema: Hrvatska

Možda vas zanima i ovo:
Message