News

Komentari 96

Ademi tuži državu za milijun kuna jer je nevin bio u zatvoru

Ademi tuži državu za milijun kuna jer je nevin bio u zatvoru

Hrvatska je selektivno slala dokumente u Haag te nikad nije dostavila ratni dnevnik 9. gardijske brigade i ostale dokumente koji su mu išli u prilog, kazala je odvjetnica

General Rahim Ademi tuži Hrvatsku jer je nevin sedam mjeseci ležao u haaškom pritvoru i za odštetu traži milijun kuna, piše Novi list.

Ademi je tužbu građanskom sudu u Splitu podnio još prije dvije godine, što je za Novi list potvrdila i njegova odvjetnica Jadranka Sloković.

- General Ademi je boravio u pritvoru jer je država u Haag selektivno slala dokumente koji su upućivali na to da je on izdavao zapovijedi u akciji Medački džep, iako nije bilo tako. Primjerice, država u Haag nikada nije dostavila ratni dnevnik 9. gardijske brigade, a i ostali dokumenti, koje je naknadno prikupljala obrana, a koji su išli Ademiju u prilog nikada nisu stigli u Haag - kazala je Sloković. 

Suđenje u kojem se Ademija i Mirka Norca teretilo po zapovjednoj odgovornosti, Haag je prepustio Hrvatskoj gdje je ustanovljeno da Ademi nije kriv. Naime, utvrđeno je da na terenu bio još jedan zapovjednik, admiral Davorin Domazet Lošo koji je bio izaslanik načelnika Glavnog stožera Janka Bobetka i koji je izdavao zapovijedi Norcu. Norac je dobio sedam godina zatvora.

Ademi je u Haag otišao dobrovoljno u srpnju 2001., a pušten je u veljači 2002., a kasnije je predmet prepušten hrvatskom pravosuđu.

Najčitaniji članci