Obavijesti

News

Komentari 26

Afera Agram: Svjedoci se ne sjećaju detalja putnih naloga

Afera Agram: Svjedoci se ne sjećaju detalja putnih naloga
1

Svjedočenjem voditeljice zagrebačke Službe za međugradsku suradnju Tihane Marić, koja je kazala kako joj nisu poznati detalji spornih putnih naloga, nastavljeno je suđenje zagrebačkom gradonačelniku

VIDEO

Zbog proteka vremena ne mogu se sjetiti detalja vezanih za putni nalog za Mariju Cahariju i njezino putovanje u Beč. Ne znam tko je sastavio izvješće o tom putovanju niti iz kojeg je razloga ona putovala u Beč, kazala je Marić. Pritom je dodala kako joj nisu poznati niti detalji vezani za putovanja Dijane Muhović u Njemačku i Bosni i Hercegovini te putovanje Zdenka Antunovića.

Svjedokinja Dunja Cerovečki, koja u gradskoj upravi radi na poslovima sastavljanja putnih naloga, rekla je kako se ne sjeća detalja vezanih za sporna putovanja Zdenka Antunovića i Dijane Muhanović, ali da se sjeća naloga kojeg je radila za voditeljicu podružnice upravljanja projektima Grada Zagreba Mariju Cahariju.

Pokretanje videa...

02:28

- Vozači nisu morali nužno navoditi imena osoba koje voze te se u tom slučaju radi putni nalog samo za vozača pa samim time on može voziti koga hoće. Za putovanje i izradu putnog naloga je potrebno odobrenje gradonačelnika i suglasnost pročelnika Ureda gradonačelnika, kazala je Cerovečki.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Uskok tereti Bandića da je sam ili na traženje Zdenka Antunovića od Mire Lace u više navrata zatražio da službena vozila sa ili bez vozača stavi na raspolaganje njemu bliskim osobama u privatne svrhe.

Suglasnosti za službena putovanja izdavao je Laco dok ih je potpisom odobravao Bandić, a potom je Laco donosio rješenja kojim se odobravaju službena putovanja i potpisivao putne naloge. U pojedinim slučajevima Laco je nakon završenih putovanja odobravao te nalagao i neosnovane isplate dnevnica osobama koje na to nisu ostvarivale pravo, sumnja Uskok.

Grad Zagreb je na ime troškova korištenja službenih vozila za privatne svrhe neovlaštenih osoba oštećen za oko 18 tisuća kuna, dok su se pojedine privatne osobe okoristile neovlaštenim korištenjem službenih vozila Grada Zagreba te neovlaštenom naplatom dnevnica, smatra Uskok

Svjedočio je i Gzim Rexhepi, član Vijeća albanske nacionalne manjine Grada Zagreba, koji je iskazivao na okolnost poticanja na lažno svjedočenje jer Uskok stavlja na teret Bandiću da je u dva navrata tražio od nekadašnje voditeljice Zaklade za pomoć oboljelima od cerebrovaskularnih bolesti Vide Demarin da promijeni iskaz dan Uskoku i potpiše dva antidatirana dokumenta kojima bi tvrdila da su umjetnine nađene u pretragama njegovog doma i vikendice zapravo vlasništvo zaklade.

Rexhepi je kazao da poznaje Vidu Demarin te da se s njom sastao kako bi potpisala priopćenje za medije prema kojem se obavještava javnost da se neće održati aukcija prikupljenih umjetnina, što je ona i potpisala.

U ponedjeljak je trebala svjedočiti i odvjetnica Melani Polinčić koja radi u odvjetničkom uredu Hanžeković i partneri koji je branio Bandića te je zbog toga iskoristila blagodat nesvjedočenja.

Optužnicu protiv zagrebačkog gradonačelnika i njegovih suradnika te poslovnih partnera gradskih tvrtki Uskok je sudu predao još sredinom prosinca 2015. Sedam točaka optužnice za štetu gradskom i državnom proračunu sud je potvrdio u ožujku 2018., a tri su točke tada tužiteljstvu vraćene na doradu. Krajem ožujka optužno vijeće zagrebačkog Županijskog suda je obustavilo postupak protiv Bandića u dijelu optužnice koja ga je teretila za štetu Državnom proračunu zbog neplaćanja poreza na donacije primljene nakon predsjedničkih izbora 2010.

Na početku suđenja za potvrđeni dio optužnice Bandić je, kao i njegovi suoptuženici, kazao su da se ne osjeća krivim.

Isto su ponovili i bivši šef Holdinga Slobodan Ljubić, vlasnik CIOS-a Petar Pripuz, bivši direktor ZET-a Ivan Tolić, direktor Čistoće Miljenko Benko, zamjenica pročelnice gradskog Ureda za imovinsko-pravne poslove Ines Bravić, načelnica odjela za pravne poslove u Gradskom uredu za imovinsko-pravne poslove Koraljka Rožanković Uremović, direktor građevinske tvrtke Bramgrad-projekt Branko Mihaljević, nekadašnji pročelnik stručne službe gradonačelnika Vidoje Bulum, pročelnik Bandićeva ureda Miro Laco te glavni tajnik Zagrebačkog športskog  saveza Zdenko Antunović.

Optužnicom su bili obuhvaćeni i gradonačelnikov suradnik Dragutin Kosić te bivši direktor zagrebačke plinare Ante Dodig koji su nakon priznanja nedjela i nagodbe s tužiteljstvom sporazumno osuđeni na uvjetne kazne.

(mz)

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 26
VIDEO

Obrađeno skoro 100 posto: HDZ ima 61 mandat, SDP 42, DP 14, Most 11 mandata, a Možemo 10
UŽIVO: REZULTATI IZBORA

Obrađeno skoro 100 posto: HDZ ima 61 mandat, SDP 42, DP 14, Most 11 mandata, a Možemo 10

Nakon objave prvih rezultata u HDZ-u je zavladalo oduševljenje, a u SDP-u razočaranje. Cijelo vrijeme traje prebrojavanje, ali SDP se ne miče sa 42 mandata...

FOTO Izbori 2024. ruše rekorde: Pogledajte gdje je najveća, a gdje najmanja izlaznost birača
NAJVEĆA IZLAZNOST U 24 GODINE

FOTO Izbori 2024. ruše rekorde: Pogledajte gdje je najveća, a gdje najmanja izlaznost birača

U usporedbi s proteklim godinama, ova izlaznost je za šest postotnih poena viša nego 2020. godine, 5,3 posto više nego 2016. godine, a premašila je čak i rekordnu 2015. godinu kada je do 11.30 sati glasalo 21,55 posto
Pogledajte kako su glasali vaši susjedi, grad, selo, općina...
IZBORI 2024.

Pogledajte kako su glasali vaši susjedi, grad, selo, općina...

Na stranicama izbori možete pregledati rezultate po izbornim jedinicama i gradovima , tj. pogledati kako se glasalo u vašem 'susjedstvu'...