Obavijesti

News

Komentari 75

Afera 'dnevnice': Saucha bi već sutra mogao izaći iz pritvora?

Afera 'dnevnice': Saucha bi već sutra mogao izaći iz pritvora?
1

Većina svjedoka u aferi 'dnevnice' već je dala iskaze. Na razgovoru u DORH-u u četvrtak je bio i bivši premijer Zoran Milanović u čijem je uredu Saucha bio predstojnik

VIDEO

Saborski zastupnik SDP-a i bivši predstojnik kabineta premijera u vladi Zorana Milanovića, Tomislav Saucha mogao bi danas ili u petak biti pušten iz pritvora, kazala nam je to njegova odvjetnica Aleksandra Horvat.

- Znat ćemo više nakon što vidimo spis u Uskoku - kazala je.

Iskaz dao Milanović

Većina svjedoka u aferi 'dnevnice' već je dala iskaze. Na razgovoru u DORH-u u četvrtak je bio i bivši premijer Zoran Milanović u čijem je uredu Saucha bio predstojnik.

- Odgovorio sam na sva pitanja, koja su istražitelji imali, potpisao sam iskaz i to je bilo to. Trajalo je ukupno 20-ak minuta -kazao je kratko Milanović za N1.

U zahtjevu koji je DORH dostavio prošli tjedan u Sabor navodi se da će kao svjedoci biti ispitane "osobe koje su u to vrijeme bile zaposlenici Ureda predsjednika Vlade i Ureda za opće poslove". Milanović nije bio zaposlen u Vladi, nego je obnašao političku dužnosnost premijera

Suachina obrana još se nije žalila na odluku o istražnom pritvoru, a rok za žalbu istječe sutra.

- Odlučit ćemo nakon što se vidi koliko je svjedoka ostalo. Sve ide jako brzo - kazala je odvjetnica.

Jednomjesečni pritvor zbog moguće utjecaja na svjedoke

Podsjetimo, sudac istrage u petak navečer odbio je prijedlog obrane da se Saucha pusti na slobodu uz jamčevinu i odredio mu istražni zatvor zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke.

Saucha je uhićen i pritvoren u petak nakon što mu je, na zahtjev Državnog odvjetništva, Hrvatski sabor skinuo zastupnički imunitet.

Uskok je protiv Sauche pokrenuo istragu temeljem podataka iz Izvješća Državnog ureda za reviziju o radu Vlade u 2015. u svezi isplata dnevnica posebnim savjetnicima predsjednika Vlade od 307.000 kuna, izvršenih na osnovu 57 naloga za službena putovanja u inozemstvo, a "nakon javnih istupa istih u kojima su izjavili da na službena putovanja nisu putovali niti su im novčani iznosi povezani sa službenim putovanjima isplaćeni".

Uskok sumnja da je Saucha od studenoga 2013. do siječnja 2016. kao predstojnik Ureda predsjednika Vlade "u kojem svojstvu je bio ovlašten nalagati izdavanje i svojim potpisom odobravati putne naloge i putne račune za službena putovanja u inozemstvo kao i odobravati sve isplate u svezi tih službenih putovanja, u cilju pribavljanja nepripadne imovinske koristi za sebe, na štetu Državnog proračuna, tajnici svog Ureda usmeno nalagao izradu neistinitih putnih naloga.

Pri tome je određivao svrhu, vrijeme trajanja i mjesto službenog putovanja u inozemstvo, uz naznaku da troškove putovanja i smještaja snosi organizator te je potom nalagao da se u gotovom novcu iz sredstava Državnog proračuna isplate akontacije dnevnica, iako je znao da se radi o stvarno nepostojećim službenim putovanjima posebnih savjetnika.

Oštetio državu za pola milijuna kuna

Tako izrađene putne naloge je potom potpisivao te nalagao njihovu dostavu u devizno računovodstvo Ureda za opće poslove Hrvatskog sabora i Vlade Republike Hrvatske radi obračuna i isplate akontacija dnevnica. Sukladno njegovim uputama izrađeno je ukupno 117 putnih naloga za službena putovanja u inozemstvo na imena posebnih savjetnika predsjednika Vlade Republike Hrvatske.

Nakon što su ovlašteni službenici Ureda za opće poslove Hrvatskog sabora i Vlade Republike Hrvatske, u uvjerenju da se radi o vjerodostojnim putnim nalozima za službena putovanja u inozemstvo koja će stvarno biti i izvršena, obračunali te na teret sredstava Državnog proračuna isplatili gotov novac u visini traženih akontacija dnevnica.

Na većini naloga Sauchin potpis

Tako isplaćene novčane iznose okrivljenik je zadržavao za sebe te svojim potpisom putnih računa kao naredbodavatelj potvrđivao da su službena putovanja doista i obavljena, iako je znao da to nije odgovaralo istini", izvijestio je Uskok na svojoj internetskoj stranici.

Na opisani je način na štetu državnog proračuna pribavio imovinsku korist u iznosu od preko 540 tisuće kuna i 1.360 eura, izvijestilo je Državno odvjetništvo na svojoj internetskoj stranici.

SDP pokreće postupak protiv Sauche

Predsjedništvo SDP-a donijelo je u srijedu navečer odluku o o pokretanju stranačkog postupka protiv svog saborskog zastupnika Tomislava Sauche, koji se zbog afere s dnevnicama trenutno nalazi u istražnom pritvoru u Remetincu, no nikakve mjere stranka neće izricati dok  Saucha ne izađe iz pritvora i iznese svoju obranu.

 “Svi vjerujemo da je nevin, ali politička odgovornost je šira od građanske. Ne možemo se praviti da se to ne događa. Donijeli smo odluku o pokretanju stranačkog postupka protiv Sauche, ali se neće odvijati dok je on u pritvoru i dok ne bude imao priliku iznijeti svoju obranu. Pokreće se postupak, ali neće se izricati nikakve mjere”, izjavio je član Predsjedništva SDP-a Peđa Grbin u stanci sjednice Predsjedništva.

 Mjere koje se mogu izreći su opomena, suspenzija ili isključenje, rekao je Grbin, odbivši prejudicirati koja mjera će biti izrečena protiv Sauche s obzirom da je postupak tek na početku.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 75
VIDEO

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?
IZ MINUTE U MINUTU

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i  Hrvatsku...
NEVJEROJATNO

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i Hrvatsku...

ATENA, GRČKA Jaki vjetrovi donijeli su saharski pijesak koji je prekrio dijelove Grčke, među njima i glavni grad Atenu. Kažu kako je to jedan od najgorih slučajeva koje vežu za pustinjski pijesak u šest godina. Prema projekcijama Copernicusa, ova meteorološka pojava mogla bi pogoditi Hrvatsku krajem mjeseca
Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!
ČESTITKE!

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!

Vrijedni dobici odlaze igračima Hrvatske Lutrije iz Osijeka i s otoka Krk