News

Komentari 3

Afera zlato: Dvojica optuženika nagodila se i dobila blaže kazne

Optužnicu protiv skupine Uskok je podigao lani u prosincu tereteći pripadnike da su prilikom prodaje gotovo 640 milijuna kuna vrijednog zlata utajili preko 200 milijuna kuna proreza i prireza

Dvojica pripadnika skupine optužene da su prilikom prodaje gotovo 640 milijuna kuna vrijednog zlata utajili preko 200 milijuna kuna proreza i prireza, nagodili su se Uskokom na sjednici optužnog vijeća, a o ostalim optuženicima, među kojima su Luka i Ante Gelo, na sljedećoj sjednici.

Tomislav Šikić osuđen je na djelomičnu uvjetnu kaznu od dvije godine zatvora s tim da će osam mjeseci morati provesti u zatvoru, a preostali dio na uvjetnoj slobodi. Osim toga državi će morati vratiti 36 tisuća kuna materijalne koristi. Vinko Šutalo osuđen je na godinu dana zatvora koja mu je zamijenjena radom za opće dobro, a državi mora vratiti 13 tisuća kuna.

Sljedeća sjednica optužnog vijeća zagrebačkog Županijskog suda zakazana je za 28. travnja.

Optužnicu protiv skupine pod vodstvom Luke Gale i njegova oca Ante Uskok je podigao lani u prosincu tereteći pripadnike da su prilikom prodaje gotovo 640 milijuna kuna vrijednog zlata utajili preko 200 milijuna kuna proreza i prireza.

Nakon pokretanja istrage Uskok je isticao da su Luka i Ante Gale okupili mrežu tvrtki koje su primale novac iz Italije i prale ga fiktivnom kupovinom zlata, a mediji su tvrdili da je jedna od talijanskih tvrtki s kojima su surađivali povezana je s američkom istragom protiv jednog peruanskog narko kartela.

Riječ je o slučaju otkrivenom nakon krađe zaplijenjenog zlata i novca iz sefa u sjedištu zagrebačke kriminalističke policije.

Najčitaniji članci