Obavijesti

News

Komentari 2

Afrička svinjska kuga: Nove preventivne mjere u Hrvatskoj

Osnovni cilj svih mjera koje se poduzimaju, kako ističu iz Ministarstva, je brza determinacija lokacije u slučaju pojave virusa te sprečavanje širenja na druge farme

Ministarstvo poljoprivrede uvodi nove preventivne mjere radi ranog otkrivanja i sprječavanja unosa virusa afričke svinjske kuge (ASK) u Hrvatsku, pa tako među ostalim farme koje ne udovoljavaju biosigurnosnim uvjetima neće smjeti prodavati ni premještati svinje, a uvode se i  novčane nagrade za dojavu o lokaciji uginule divlje svinje.

Osnovni cilj svih mjera koje se poduzimaju, kako ističu iz Ministarstva, je brza determinacija lokacije u slučaju pojave virusa te sprečavanje širenja na druge farme.

U Ministarstvu poljoprivrede jučer je naime održan sastanak na kojem su detaljno raspravljene mjere koje Ministarstvo poduzima i namjerava poduzeti radi ranog otkrivanja i sprječavanja unosa virusa afričke svinjske kuge u Hrvatsku.

Na sastanku su sudjelovali proizvođači i predstavnici sektora svinjogojstva, Hrvatski veterinarski institut, Hrvatska veterinarska komora i Hrvatski lovački savez.

Iz Ministarstva u priopćenju navode da je izbijanje bolesti u Srbiji jasan primjer kako se rizik od izbijanja ASK ne može precizirati na ograničeno područje zemlje (primjerice ograničavanje uz granicu sa zaraženom zonom).

"S obzirom da u Hrvatskoj predstoji vrijeme tradicionalne svinjokolje i prometovanja mesom svinja i živim svinjama, dodatno se povećava rizik te će se za sva gospodarstva koja ne udovoljavaju minimalnim biosigurnosnim uvjetima odrediti provedba mjere zabrane stavljanja u promet živih svinja na cjelokupnom teritoriju Hrvatske", ističu iz Ministarstva.

Napominju kako će iznimno, klanje životinja na vlastitom gospodarstvu te premještanje živih svinja biti dozvoljeno samo ukoliko prije istih ovlaštena veterinarska organizacija provede klinički pregled životinja na gospodarstvu u skladu s uputom Uprave za veterinarstvo i sigurnost hrane.

Klinički pregled nije potrebno provoditi ukoliko se žive svinje otpremaju sa gospodarstva izravno na klanje u odobreni objekt. 

Iz Ministarstva navode i kako je potrebno intenzivirati i druge mjere iz Naredbe o smanjenju brojnog stanja pojedine vrste divljači, a koje se odnose na pojačani odstrel u svrhu smanjenja populacije.

Mjera pojačanog odstrela od strane Ministarstva poljoprivrede sufinancirana je besplatnom pretragom na trihinelozu.

Kako bi se postigli što bolji rezultati i populacija svela na zadovoljavajuću brojku, Ministarstvo poljoprivrede će do 31. prosinca 2019. godine dodatno financijski poticati selektivni odstrel ženskih grla divlje svinje na cijelom području Republike Hrvatske.

Značaj te mjere, kako se navodi u priopćenju, prepoznala je i Europska Komisija koja je Hrvatskoj odobrila financijska sredstva za sufinanciranje njene provedbe.

Kao dodatne mjere kojima se nastoji što ranije otkriti virus ASK uvodi se aktivno nadziranje odstrijeljenih divljih svinja u lovištima koja se nalaze na granici Hrvatske sa Srbijom i Bosnom i Hercegovinom te aktivno nadziranje domaćih svinja na svim gospodarstvima na kojima se svinje drže na otvorenom.

Isto tako, Ministarstvo poljoprivrede planira uvođenje novčane nagrade građanima za dojavu o lokaciji uginule divlje svinje.

U cilju olakšavanja dojave otvorit će se besplatna telefonska linija te mail adresa na koju će se zaprimati  informacije, a izdat će se i Uputa o biosigurnosti u slučaju nalaska lešine, ističu iz Ministarstva poljoprivrede.

(abe)

Pokretanje videa ...