Obavijesti

News

Komentari 59

"Agrokor je privatna kompanija i odgovornost je na njima"

"Agrokor je privatna kompanija i odgovornost je na njima"
1

Ako se Agrokor približava dogovoru s kreditorima, ja mislim da je to dobro jer je to upravo djelovanje uprave i privatne kompanije, rekla je ministrica Martina Dalić

VIDEO

Ministrica gospodarstva i potpredsjednica Vlade Martina Dalić nakon sjednice Vlade u petak dodatno je obrazložila novi Zakon o izvanrednoj upravi, tzv "lex Agrokor". Više puta je i na sjednici i na konferenciji za novinare naglasila kako Zakon nije napravljen zbog jedne osobe i jedne kompanije, tj Ivice Todorića i Agrokora već je upravo tim slučajem Vlada bila potaknuta za moguće rizike i izradu ovakvog rješenja kako bi se i drugim kompanijama pomoglo ili ukoliko u budućnosti dođu u takvu situaciju.

Vlada je jasno isticala da je Agrokor privatna kompanija i da je odgovornost na njima da nađu rješenje za financijske poteškoće pred kojima se Agrokor nalazi.

- Ako se Agrokor približava dogovoru s kreditorima, ja mislim da je to dobro jer je to upravo djelovanje uprave i privatne kompanije. Ako se takav dogovor postigne, očekujem da će u kratkom roku biti sanirani dugovi prema dobavljačima. Pojedini računi i eventualne blokade su posljedica poslovnih odluka pojedinih tvrtki, tražbina koje te tvrtke imaju i njihovih dospjelosti - rekla je ministrica Dalić. Ministar Ante Šprlje je rekao kako je Vlada jedinstvena oko zakona i vjeruje da će vlast pokazati spremnost za prihvaćanje ovakvog zakona jer je on potreban i ustavan. 

Ministrica je objasnila kako se prema prijedlogu Zakon o postupku izvanredne uprave tzv. Lex Agrokor može primijeniti na dioničko društvo od sistemskog značaja za Republiku Hrvatsku. To je društvo koje samostalno ili zajedno sa svojim ovisnim ili povezanim društvima zapošljava prosječno više od 5.000 radnika te čije postojeće bilančne obveze samostalno ili zajedno sa svojim ovisnim ili povezanim društvima, iznose više od 7.500.000.000,00 kuna. Također je rekla da prijedlog za otvaranje postupka izvanredne uprave može podnijeti dužnik ili vjerovnik dužnika, ali uz suglasnost dužnika.

Vlada imenuje izvanrednog upravitelja kojeg zatim potvrđuje Trgovački sud u Zagrebu te on upravlja tvrtkom u razdoblju od 15 mjeseci, koliko najduže proces izvanrednog upravljanja može trajati. Ukoliko se nakon isteka 15 mjeseci tvrtka ne ustabili, tek tad ide u stečaj. Kako je istaknula Dalić, konačni cilj Zakona je da se postigne nagodba s vjerovnicima u kojoj će se opisati kako i na koji način će se namiriti vjerovnici. Za postupak nagodbe potrebno je dvije trećine vjerovnika. 

Vrlo važno za naglasiti je, kaže Dalić, da tvrtke ne mogu birati. One mogu otvoriti stečaj, ali ako sud utvrdi da ispunjava navedena dva kriterija, automatski ju upućuje na Zakon o izvanrednoj upravi. 
Izvanredni povjerenik s danom imenovanja preuzima funkcije Skupštine, Nadzornog odbora i Uprave.

Nakon imenovanja izvanrednog povjerenika, on imenuje privremeno vjerovničko vijeće koje na temelju stanja potraživanja u knjigama utvrđuje tražbine. Privremeno vjerovničko vijeće imenuje se kako se ne bi stvorio vremenski jaz do imenovanja redovnog vjerovničkog vijeća. 

U pripremi nagodbe, izvanredni povjerenik dužan je angažirati savjetnike za restrukturiranje, pravne osobe  s međunarodnim referencama koji će predložiti plan restrukturiranja.  

Specifičnost Zakona je što propisuje status najstarije tražbine koja, ističe Dalić, ne postoji u postojećem zakonodavnom okviru. Ona ima prednost prilikom isplate u odnosu na sve druge. Povjerenik u ime društva, uz odobrenje vjerovničkog vijeća, može podići novi kredit kako bi dobavljačima platio dugovanja  za robe i usluge koja su nastala do dana pokretanja postupka izvanredne uprave nad kompanijom. 

Zakon ne obvezuje Agrokor da zatraži postupak izvanredne uprave pogotovo u slučaju ako se dogovore s bankama.  

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 59
VIDEO

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'
PRATITE NA 24SATA

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?
IZ MINUTE U MINUTU

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori
Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'
POGLEDAJTE VIDEO

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'

Piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s višenamjenskim borbenim avionima Rafale danas 25. travnja 2024. godine oko 12 sati prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor stupili su u kontakt s Hrvatskom kontrolom zračne plovidbe. U hrvatski zračni prostor ušli su u području Istarske županije, a poletjeli su s aerodroma u francuskom Bordeauxu nešto prije 11 sati. Prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor, piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva poslali su poruku svim hrvatskim građanima s ovog povijesnog preleta: "Upravo ulazimo u hrvatski zračni prostor koji će od danas biti još sigurniji. Hrvatski Rafale i hrvatski piloti su stigli kući!"