Obavijesti

News

Komentari 50

Snimka uhićenja krijumčara: Prebacivali strance u Hrvatsku

Snimka uhićenja krijumčara: Prebacivali strance u Hrvatsku
1

Osumnjičeni su od prosinca 2017. godine do travnja 2018.za iznos od 350 do 2800 eura, organizirali i pomogli stranim državljanima da izbjegavajući graničnu kontrolu iz BiH uđu u Hrvatsku

VIDEO

Tijekom utorka u koordiniranoj akciji Penta na području PU zagrebačke uhićeno je petero ljudi i na području PU karlovačke uhićeno je šestero ljudi, dok Ministarstvo sigurnosti BiH, Granična policija BiH temeljem međunarodne policijske suradnje na svom području provode operativne akcije, objavio je u srijedu MUP.

POGLEDAJTE VIDEO:

- Policijski službenici Službe organiziranog kriminaliteta PU zagrebačke u suradnji s PNUSKOK-om, a u koordinaciji sa Uredom za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta te Graničnom policijom BiH, Centralnim istražnim uredom iz Sarajeva i Tužilaštvom BiH dovršili su višemjesečno kriminalističko istraživanje nad 11 hrvatskim državljana i 1 bosansko-hercegovačkim državljaninom zbog sumnje u počinjenje kaznenih djela „Protuzakonito ulaženje, kretanje i boravak u RH, drugoj državi članici EU ili potpisnici Šengenskog sporazuma“ i „Počinjenje kaznenog djela u sastavu zločinačkog udruženja“ - objavio je MUP.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

01:10

Provedenim kriminalističkim istraživanjem utvrđeno je kako se 12 osumnjičenih osoba starosti 23 do 71 godine, među kojima su i dvije žene, u najmanje 25 događaja povezalo u zločinačko udruženje, tijekom kojeg su, s zajedničkim ciljem stjecanja protupravne imovinske koristi, organizirali krijumčarenje i prijevoz više od 150 stranih državljana s područja Bihaća i Velike Kladuše na područje Republike Hrvatske. 

Razbili zločinačko udruženje krijumčara: U tijeku uhićenja
Razbili zločinačko udruženje krijumčara: U tijeku uhićenja

Osumnjičene osobe su od prosinca 2017. godine do travnja 2018., svatko u skladu sa svojom ulogom u zločinačkom udruženju, za novčani iznos od 350 do 2800 eura (ovisno o ulozi) organizirali i pomogli stranim državljanima da izbjegavajući graničnu kontrolu iz Bosne i Hercegovine uđu u Republiku Hrvatsku kod mjesta Vaganac, na području Petrove Gore, Cetingrada ili Maljevca, gdje bi ih vozač teretnim ili osobnim automobilom prevozio prema Zagrebu ili prema Karlovcu i potom u Zagreb, koristeći pritom i vozila kao „prethodnicu“.

Sukladno podjeli uloga dio osumnjičenih osoba pregovarao je sa osobama iz Bosne i Hercegovine i dogovarali ilegalno prebacivanje stranih državljana na opisani način na područje Republike Hrvatske, gdje bi ih preuzimao vozač i po uputama smještao u zagrebačke hotele i hostele, a osumnjičene su osobe nepripadnu materijalu korist dijelile ovisno o ulozi u zločinačkom udruženju.
Nakon provedenog kriminalističkog istraživanja u utorak je Uredu za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta protiv 12 osoba podnijeta kaznena prijava zbog osnovane sumnje u počinjenje 27 kaznenih djela protuzakonitog ulaženja, kretanja i boravka u RH, drugoj državi članici EU ili potpisnici Šengenskog sporazuma u sastavu zločinačkog udruženja.
Istraga se nastavlja.

Uhićena još dvojica krijumčara ilegalnih migranata

Policija u Bosni i Hercegovini u srijedu je uhitila još dvije sobe pod sumnjom da su bile dio lanca organizatora krijumčarenja ilegalnih migranata iz BiH prema Hrvatskoj, čime je na osam povećan ukupan broj privedenih u toj zemlji u sklopu operacije započete u utorak u suradnji s hrvatskom policijom, potvrđeno je tijekom dana iz sjedišta Tužiteljstva BiH u Sarajevu.

Dvojicu osumnjičenih krijumčara pripadnici Granične policije BiH uhitili su na području Unsko-sanske županije, gdje je organizirana kriminalna skupina i koncentrirala svoje aktivnosti uspjevši od početka godine u Hrvatsku prebaciti najmanje 150 ilegalnih migranata koji su u BiH stigli uglavnom iz Turske i s Kosova.

Još šest članova ove skupine privedeno je u utorak u sklopu operacija pod kodnim nazivima "Taurus" i "Oks", a iz Tužiteljstva BiH je potvrđeno kako je nakon kaznene obrade, koja je nad njima provedena, od Suda BiH zatraženo da im se odredi pritvor.

Istragom je utvrđeno kako su svi uhićeni opetovano ilegalno prelazili granicu između BiH i Hrvatske.

Pritvor je predložen zbog procjene tužitelja da bi oni ostankom na slobodi mogli ometati istragu, prikrivati dokaze ili utjecati na svjedoke.

 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 50
VIDEO

Potvrđeno za 24sata: Plenković ide u Europski parlament? Nosit će listu. Ovo su ostala imena...
EU IZBORI

Potvrđeno za 24sata: Plenković ide u Europski parlament? Nosit će listu. Ovo su ostala imena...

Po snazi HDZ-a, Plenković sigurno osvaja petogodišnji mandat na izborima 9. lipnja. To će opet otvoriti raspravu o tome hoće li uopće ostati u Hrvatskoj ako mu ponude pozicije unutar europskih institucija

Plenković: 'Milanović odmah treba dati ostavku. Sad ću iz inata i dišpeta formirati 76!'
SASTAO SE VRH HDZ-A

Plenković: 'Milanović odmah treba dati ostavku. Sad ću iz inata i dišpeta formirati 76!'

Nakon sastanka vrha HDZ-a, šef stranke Plenković obratio se javnosti
Što je sad ovo? Čak tri partnera HDZ-a idu na europske izbore s ovim oporbenim strankama!
NOVA KOALICIJA

Što je sad ovo? Čak tri partnera HDZ-a idu na europske izbore s ovim oporbenim strankama!

HSLS i HNS su na parlamentarnim izborima bili na listi s HDZ-om i dosad su im čuvali leđa u vladajućoj većini. Jednako kao i SDSS. Ali za ove izbore su formirali blok s onima koji ne žele čuti za podršku HDZ-u