Obavijesti

News

Komentari 39

Akcija Uskoka u Splitu: Za 700 kn investitoru priskrbili 2 mil. eura. 'Bila je gladna u pritvoru'

Akcija Uskoka u Splitu: Za 700 kn investitoru priskrbili  2 mil. eura. 'Bila je gladna u pritvoru'

Izradili su glavne projekte te dali izjave kojima su neistinito potvrdili da su projekti i njihove kasnije izmjene izrađeni u skladu s urbanističkim planom te zakonima i propisima o gradnji i prostornom uređenju

U akciji Uskoka u Splitu privedeno je 12 ljudi oko građevinskih dozvola. 

Među privedenima su 58-godišnjakinja i 57-godišnjakinja kao zaposlenice gradskog ureda za graditeljstvo, 60-godišnjak, 71-godišnjak i 56-godišnjak kao glavni projektanti, 55-godišnjak kao inspektor zaštite od požara nadležnog tijela državne uprave, 76-godišnjak kao nadzorni inženjer trgovačkog društva iz Splita, 65-godišnjak kao investitor i osnivač trgovačkog društva iz Splita, 60-godišnjak kao stvarni voditelj poslovanja prethodnog trgovačkog društva u poslovima izgradnje hotela, 54-godišnjak kako investitor izgradnje stambene zgrade na Mejama, 57-godišnjakinja kao predstavnica investitora trgovačkog društva iz Splita te 37-godišnjak kao savjetnik za graditeljstvo u gradskom uredu.

USKOK i policija potvrdili: U Splitu je jutros uhićeno 12 ljudi
USKOK i policija potvrdili: U Splitu je jutros uhićeno 12 ljudi

Sumnjiči ih se da su kršeći propise iz Zakona o gradnji, Zakona o zaštiti od požara, ali i urbanističke planove Grada Splita pogodovali investitoru kako bi u jednu građevinu cjelinu spojio hotel i stambenu zgradu na Mejama.

Investitor je na taj način priskrbio najmanje 2.027.970,00 eura.

Počinivši niz nezakonitosti investitoru su omogućili povećanje građevinske površine, ali i stambenog smještajnog kapaciteta hotela, odnosno omogućena mu je znatna imovinska korist, priopćila je policija i nabrojala što su osumnjičeni učinili.

Izradili su glavne projekte te dali izjave kojima su neistinito potvrdili da su projekti i njihove kasnije izmjene izrađeni u skladu s urbanističkim planom te zakonima i propisima o gradnji i prostornom uređenju.

Izdali građevinsku dozvolu, a potom i njene izmjene te dopune protivno lokacijskim uvjetima detaljnog plana uređenja i Generalnog urbanističkog plana, izdali su i građevinsku dozvolu i dopustili izgradnju više podzemnih i nadzemnih etaža (povećali površinu i katnost), te lažno prikazivali stanje koje je ranije utvrdila građevinska inspekcija. 

Nova meta istražitelja USKOK-a u Zagrebu: 73 milijuna kuna vrijedni ugovori za biootpad
Nova meta istražitelja USKOK-a u Zagrebu: 73 milijuna kuna vrijedni ugovori za biootpad

Takvim lažnim prikazivanjem investitoru omogućili nastavak gradnje i dovršetak izgradnje hotela, potom i ishođenje uporabne dozvole te bez provođenja ispitivanja funkcionalnosti sustava za dojavu požara u jednom trgovini u sklopu trgovačkog centra, neistinito utvrdili da je sustav vatrodojave sukladan glavnom projektu te da se može izdati uporabna dozvola zanemarujući opasnost za život i zdravlje ljudi.

Omogućivši investitoru veću površinu i katnost građevine, a potom i njenu uporabu, investitoru, trgovačkom društvu, i njegovom osnivaču, osumnjičenom 54-godišnjaku pribavljena je protupravna korist od najmanje 1.266.000,00 eura.

Za izdavanje uporabne dozvole, 60-godišnjak je 57-godišnjakinji obećao, a 54-godišnjak dao poklon vrijedan najmanje 700 kuna.

Među privedena tri djelatnika grada Splita najviše se ističe pročelnica za urbanizam koju se sumnjiči da je građevinskom poduzetniku pomogla oko hotela na Žnjanu.

- Ona nije ostvarila nikakvu korist. Stoga, ne postoje nikakva obilježja kaznenog djela koja joj se stavljaju na teret - rekla je odvjetnica Karmen Ivančević, čijoj klijentici noć u pritvoru nije dobro prošla.

Policija i USKOK rade dobro i zato se HDZ drži Ustavnog suda
Policija i USKOK rade dobro i zato se HDZ drži Ustavnog suda

- Bila je gladna, bilo joj je vruće, uvjeti nisu baš - rekla je odvjetnica Ivančević za Novu TV