Obavijesti

News

Komentari 311

'Ako bude nove većine, to znači da Petrov neće biti šef Sabora'

'Ako bude nove većine, to znači da Petrov neće biti šef Sabora'
1

Dobio sam i punu potporu da pristupimo formiranju parlamentarne većine koja bi omogućila nastavak rada Vlade i stabilnost hrvatskih institucija, kazao je premijer

VIDEO

Nakon sjednice Predsjedništva, održana je i sjednica Kluba HDZ-a nakon koje je premijer Andrej Plenković istaknuo kako počeli skupljati potpise za parlamentarnu većinu.

POGLEDAJTE VIDEO:

Premijer Plenković: Netko mora odgovarati za eventualne propuste u knjigama Agrokora Reporterka: Nikol Zagorac

Posted by 24sata Video on Thursday, April 27, 2017

"Ne smije biti zamjena teza. Vlada funkcionira. Nepovjerenje jednom članu Vlade pokazali su članovi Vlade iz Mosta. Otuda je krenulo nepovjerenje. Ja tu kao premijer nemam ni dilema ni izbora što raditi. Ne može Vlada funkcionirati na način da ne postoji minimalno političko povjerenje i ljudska kolegijalnost između onih koji rade svoj posao predano, čak dulje i od mandata ove Vlade. Drugo, vrlo jasan mandat je da ovdje dogovorimo novu parlamentarnu većinu koja će omogućiti nastavak rada Vlade i ostvarivanje svih naših ciljeva...Ako se u narednim danima slijed događaja razvije da bi u nekoj varijanti to značilo nove izbore, sva tijela HDZ-a spremna su i na nove izbore. Smatramo da smo u ovom odnosu bili iskreni, dobronamjerni, korektni, realizirali sve zajedničke projekte, danas usvojili tri mišljenja na Mostove zakone, njima važne.. Što se tiče mene, mi smo i moralno i politički bili na najvišoj razini partnerskog duga. Da sebi tražim zamjerku, ne mogu je naći", kazao je Plenković.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

"Nije korektno, da ministar Marić, a vidite kakvo stanje imamo, u svim aspektima ostvaruje pozitivne trendove, koji uspješno i predano radi svoj posao, nije dobio priliku ni da kaže što misli o inicijativi oporbe o izglasavanju nepovjerenja pred Saborom, nego se formira stav a priori da nema povjerenje. To je ona granica, koja znači da nema povjerenja", dodao je.

Na pitanje ide li na smjenu predsjednika Sabora Bože Petrova i hoće li za to imati dovoljno potpisa, Plenković samouvjereno poručuje da "ćemo imati dovoljno potpisa za sve, za što god hoćete".

'Supotpis predsjednika Sabora nije potreban'

Na pitanje što će učiniti ako se Mostovi ministri pojave sljedeći tjedan na sjednici Vlade, pošto poručuju da oni nastavljaju raditi svoj posao, Plenković odgovara da su hrvatski Ustav i propisi vrlo jasni.

"Ukoliko ja koji sam dao povjerenje ministrima dođem u tijeku rada svoje Vlade u situaciju gdje ministri koje sam ja izabrao izglasavaju javno nepovjerenje njihovom kolegi, onda tu nema nikakvih dilema. U istom trenutku ni ja kao predsjednik Vlade nema povjerenja u svoje kolege. Oni u tom trenutku kada sam ja to potpisao i kada to stupi na snagu više nisu ministri moje Vlade. Ne postoji ni jedan propis koji bi zahtijevao supotpis predsjednika Sabora niti bilo kakvu odluku Sabora nakon što sam ja ovu odluku donio", oštro poručuje Plenković.

Na opasku da je supotpis tražio kad je formalno razrješavao ministricu Dalić i ministra Gorana Marića, Plenković kaže kako je to bila proceduralna stvar, a ovo sada je politička stvar. 

"Vlada nije srušena. Radi se o mom nepovjerenju prema trojici ministara koji su javno glasali protiv odluke Vlade i protiv kolege do kojeg sjede, s kojim surađuju... To se jednostavno ne radi, to je nečuveno", kaže Plenković. 

Mostov Nikola Grmoja poručio je tijekom dana kako je pozadina smjene Mostovih ministara da bi se zasutavila istraga oko Agrokora, a premijer poručuje da je to apsurdno.

"Ta vrsta apsurdnih izjava, ne da su neutemeljene, nego su nevjerojatne. Da li smo mi spašavali jednog čovjeka, jednu obitelj? Tri puta sam sreo Todorića u životu, od toga dva puta u ovoj situaciji kada rješavamo sistemski problem za hrvatsko gospodarstvo. Rješavamo ovaj problem racionalno i odgovorno, komunikacijski i reagirali smo sistemskim zakonom. Naravno da netko treba odgovarati. Što mislite da ja mislim da ne treba? Ali je bilo prioritetno riješiti sistemsko pitanje gospodarstva i financijskog sustava i to je ono što smo napravili, zajedno uz potporu Mosta. Ukoliko se pokaže da će novi, neovisni revizori pogledati financijska izvješća i knjige Agrokora i ako se tu pokaže da je nešto protuzakonito, jasno je da netko mora odgovarati za to. To je politika ne populistička, ne demagoška nego racionalna, zakonita i odgovorna i to je politika Vlade koju ja vodim", poručio je Plenković.

'Dobio sam podršku Predsjedništva'

Predsjednik HDZ-a i premijer Andrej Plenković izjavio je u četvrtak da je dobio jedinstvenu potporu Predsjedništva stranke za razrješenje troje Mostovih ministara i preslagivanje parlamentarne većine, a ako to ne uspije, HDZ je spreman za nove izbore.

"Dobio sam jedinstvenu podršku svih članova Predsjedništva odluci koju sam donio danas, a na koju sam bio primoran nakon što je troje ministara Mosta odlučilo glasati protiv očitovanja Vlade kojom se odbija inicijativa oporbe za izglasavanje nepovjerenja ministru financija Zdravku Mariću", izjavio je Plenković novinarima u HDZ-ovoj središnjici.

Istaknuo je kako je dobio punu podršku Predsjedništva HDZ-a i članova Vlade da pristupe formiranju parlamentarne većine koja bi omogućila nastavak rada Vlade i stabilnost hrvatskih institucija i nastavak rada na svim zakonskim aktivnostima i mjerama koje će pridonijeti boljitku hrvatskih ljudi.

'I ja i HDZ spremni smo za nove izbore'

Cijeli moj angažman i cijela misija Vlade, svih nas zajedno je da Hrvatska nastavi s gospodarskim rastom, da bude politički stabilna i da bude solidarnosti u društvu i da osiguramo pravnu sigurnost. Ta četiri stupa naše politike bili su i ostat će motiv i putokaz budućeg rada, poručio je Plenković.  No, ako u sljedećim danima ne bude mogućnosti za formiranje parlamentarne većine koja omogućuje stabilnost i nastavak rada Vlade, Plenković je istaknuo kako je on osobno, kao i HDZ, spreman ići na nove izbore. To su tri vrlo, precizna i jasna zaključka iza kojih svi stojimo i s kojima ćemo otići u Hrvatski sabor i imati konzultacije s članovima našega kluba, rekao je Plenković novinarima. 

 Odgovarajući na novinarski upit treba li mu supotpis (predsjednika Sabora) za razrješenje ministara, Plenković je rekao kako nema nikakve dileme da temeljem članka 110. Ustava, predsjednik Vlade može razriješiti ministre i da je on to već učinio te da mu ne treba nikakav supotpis. Bilo kakva ranija praksa, ako je i postojala nije bila nužna i time se ne treba opterećivati. Dodao je kako je nakon što je potpisao odluku ona stupila odmah na snagu.

'Formirat ćemo parlamentarnu većinu'

Na upit očekuje li problem prilikom formiranja nove parlamentarne većine, Plenković je kratko odgovorio kako očekuje da će formirati parlamentarnu većinu.

Ovo što se danas dogodilo nije bilo na inicijativu HDZ-a, nego reakcija na činjenicu da partneri u Vladi s kojima sam inzistirao da želim formirati stabilnu vlast, korektnu suradnju u dobroj vjeri i da smo ispoštovali baš sve na što se HDZ obavezao, čak i danas, nakon točke 5 (rasprava o inicijativi oporbe za razrješenjem ministra financija Zdravka Marića) na Mostove zakonske prijedloge, Vlada je usvojila sva ta tri mišljenja.

Naša pozicija je sasvim jasna, a kako će Most postupiti danas nakon što su  digli ruke protiv kolege u Vladi s kojim rade dulje nego ja, to je pitanje za njih, a ne za mene, rekao je Plenković.  Poručio je kako ne želi špekulirati i da radi ozbiljan posao upravljanja zemljom i da sve radi odgovorno kako bi iza svojih odluka mogao stajati.

Na novinarsko pitanje zašto mu je Zdravko Marić važniji od Vlade, Plenković je odbacio takvu tvrdnju rekavši kako je Zdravko Marić član Vlade i ministar financija i da je ipak nešto skromno pridonio najmanjem deficitu od 2002., smanjenju javnog duga, rastu BDP-a i pozitivnim ocjenama kreditnih agencija unatoč događajima u Agrokoru.   

Zahtjevu oporbe za njegovim razrješenjem dali smo vrlo jake protuargumente iza kojih stojimo, poručio je Plenković.

Upitan ostaje li predsjednik Hrvatskog sabora (Božo Petrov) i dalje na toj funkciji, Plenković je rekao kako će se to vidjeti vrlo brzo.

Naglasio je kako Vlada nije pala i da je mogućnost da sastavi novu parlamentarnu većinu izgledna te da je njegova poruka - poruka političke stabilnosti te da zaključci HDZ-ova Predsjedništva jasno govore o hijerarhiji prioriteta i da se ponašaju odgovorno.

'Novi izbori su trošak, politički ih se ne bojim'

Novi izbori su trošak, politički ih se ne bojim, dapače, mislim da možemo ostvariti i bolji rezultat nego prošle godine, rekao je Plenković.

Istaknuo je da je za Hrvatsku važno, zbog ozbiljnih izazova koje imamo, od političkih, sigurnosnih i gospodarskih, da ima funkcionalna vlast koja može donositi odluke.

To je moj cilj i to je cijelo vrijeme bio motiv politike i suradnje jedne vlade, istaknuo je Plenković. Ne možete imati partnerstvo u kojoj imate Vladu A i Vladu B, postoji jedna Vlada i odgovornost za njezin rad i to je ono što se danas vrlo transparentno moglo vidjeti da nije slučaj. Vjerujem da bi malo tko, tko ima zdrav razum mogao postupiti drugačije, nego što sam postupio danas, uvjeren je Plenković.

Na upit o velikoj koaliciji, Plenković je najavio da će razgovarati sa svim partnerima i da je ono što je dobro za Hrvatsku dobro i za HDZ i da postoji čitav niz saborskih zastupnika koji su spremni podržati stabilnost Republike Hrvatske. 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 311
VIDEO

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'
MAJCI VJEŠTAČE MOBITEL

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'

Mještani kažu kako obitelj Ilić godinama nisu viđali u susjedstvu. Kažu kako u toj vikendici već godinama nikoga nema, objekt je zapušten pa susjedima nije najjasnije zašto je obitelj sa sobom tamo povela djecu

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju
ZBOG NOVIH SAZNANJA?

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju

Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag
Snimke s mjesta događaja: Policija kopa teren kod štaglja gdje je nestala malena Danka
VIDEO: CURICA NESTALA U SRBIJI

Snimke s mjesta događaja: Policija kopa teren kod štaglja gdje je nestala malena Danka

BANJSKO POLJE, SRBIJA - Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag. Roditelji djevojčice ponovno su pozvani u policijsku postaju, ali za sada još nema informacija je li to povezano s kopanjem zemljišta oko kuće gdje je malena Danka nestala.