Obavijesti

News

Komentari 29

Ako ne ukinu vize za Hrvate, uvode se vize za Amerikance

Ako ne ukinu vize za Hrvate, uvode se vize za Amerikance
1

Europski parlament pozvao je Komisiju da u roku od dva mjeseca donese delegirani akt kojim bi se privremeno suspendiralo ukidanje viza za građane SAD-a kada putuju u Europsku uniju

VIDEO

Europski parlament danas je u Bruxellesu izglasao rezoluciju u kojoj traži da Europska komisija izvrši svoje zakonske obveze i donese delegirani akt kojim bi se privremeno suspendiralo ukidanje viza za građane SAD-a kada putuju u Europsku uniju, sve dok se potpuno ne uvede vizni reciprocitet sa svim zemljama članicama Europske unije. 



Europski parlament pozvao je Komisiju da to učini u roku od dva mjeseca. 

Zastupnik Tonino Picula koji od početka mandata 2013. vrlo aktivno radi na ukidanju viza za Hrvate kada putuju u Ameriku, glasovao je za taj prijedlog i pozdravlja odluku.

- Podsjećam da je 12. travnja istekao dvogodišnji zakonodavni rok za primjenu viznog reciprociteta! Unatoč tome i dalje imamo situaciju  da američki građani slobodno putuju Europskom unijom, a naši građani baš kao i građani Bugarske, Cipra, Poljske i Rumunjske moraju ispunjavati uvjete i plaćati aplikaciju za vizu čime su nepravedno diskriminirani u odnosu na sve druge zemlje članice. Drago mi je da Europski Parlament nastavlja vršiti pritisak na Komisiju da izvrši svoje obveze sve dok se ne ispoštuje potpuni vizni reciprocitet između Europske unije i SAD-a. Građani Hrvatske moraju imati ista prava kada putuju u SAD kao i ostali europski građani - rekao je.


Upravo na diskriminaciju Picula je upozorio lani u lipnju, u pisanoj izjavi koju je zajedno s 11 kolega poslao Vijeću i Komisiji te ih pozvao da povećaju politički pritisak na SAD da ukinu zahtjeve za vizu za građane EU-a i pruže podršku naporima dotičnih država članica u pripremi mogućeg uvođenja zahtjeva za vizu za američke građane u EU. 

Podsjećamo, upravo politički pritisak na SAD da bi se zajamčio bezvizni režim za sve države članice EU bez diskriminacije, bili su i među sedam amandmana koje je zastupnik Picula uložio na izvješće o TTIP sporazumu i koji su ušli u finalnu Rezoluciju Europskog parlamenta. Picula je o tome razgovarao i na sastanku s američkim predstavnikom za trgovinu Michaelom Fromanom te na brojnim sastancima koje je imao u američkom Kongresu i State Departmentu, tijekom svog službenog posjeta Washingtonu. Također je lani u lipnju od američkog veleposlanika pri EU Anthony L. Gardnera, dobio odgovor da su Hrvatska i Cipar najbliže tome da im se ukinu vize za SAD.
 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 29
VIDEO

Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a

Izrael napao Iran. Odjekuju eksplozije: 'Proračunata osveta. Pokazali su da ih mogu probiti'.
IZ MINUTE U MINUTU

Izrael napao Iran. Odjekuju eksplozije: 'Proračunata osveta. Pokazali su da ih mogu probiti'.

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer
Milanović se konačno oglasio: 'Razgovori o sastavljanju nove saborske većine već traju...'
NAKON IZBORNE NOĆI

Milanović se konačno oglasio: 'Razgovori o sastavljanju nove saborske većine već traju...'

Kao i do sada, ja ću se i u ovoj situaciji do kraja držati slova i duha hrvatskog Ustava - napisao je Milanović