Obavijesti

News

Komentari 6

'Ako ožive nuklearni program, Iran će imati velikih problema'

'Ako ožive nuklearni program, Iran će imati velikih problema'
1

Tijekom sastanka s Macronom u Ovalnom uredu Trump je posprdno i s prezirom govorio o nuklearnom sporazumu koji je ispregovarao njegov prethodnik

VIDEO

Američki predsjednik Donald Trump upozorio je u utorak Iran da ne nastavlja s prijetnjama o ponovnom aktiviranju svojega nuklearnog programa, u trenutku kada se on i francuski predsjednik Emmanuel Macron bore da pronađu dobar temelj za očuvanje iranskoga nuklearnog sporazuma iz 2015. 

Tijekom sastanka s Macronom u Ovalnom uredu Trump je posprdno i s prezirom govorio o nuklearnom sporazumu koji je ispregovarao njegov prethodnik, bivši američki predsjednik Barack Obama, čiji je cilj spriječiti Iran da razvije nuklearno oružje. 

Iranske su vlasti nedavno izvijestile da će ponovno aktivirati nuklearni program ako sporazum propadne, a visoki iranski dužnosnik u utorak je kazao da bi Teheran, ako Trump odbaci dogovor, mogao izaći iz sporazuma.

"Ako ponovno ožive svoj nuklearni program, imat će više problema nego što su ih imali ikad prije", upozorio je Trump. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

"Slobodno to naglasite - ožive li nuklearni program, imat će još veće probleme nego prije", ponovio je Trump svoju prijetnju.

Sporazum je nazvao "užasnim dogovorom koji je bio potpuno bezuman" jer ne sadrži odredbe o balističkim raketama ni o iranskim aktivnostima u sukobima u područjima poput Sirije ili Jemena. 

Ledena kraljica: Melania opet izbjegavala Trumpovu ruku
Ledena kraljica: Melania opet izbjegavala Trumpovu ruku

U skladu sa sporazumom Iran je pristao smanjiti svoje nuklearne ambicije u zamjenu za ukidanje ekonomskih sankcija. Teheran od početka tvrdi da se nuklearni program koristi isključivo u mirotvorne svrhe. Francuski predsjednik Macron u Washington je doputovao nadajući se da će Trumpa uvjeriti na 'ostanak' u iranskome nuklearnom sporazumu.

Trumpu je tom prigodom rekao kako smatra da je sporazum dio "šire slike" sigurnosti u regiji.

"Kada je riječ o Iranu moramo staviti stvari u regionalni kontekst. Imamo situaciju u Siriji koja dovodi u pitanje sigurnost u cijeloj regiji i smatram da imamo isti cilj, a to je izbjeći eskalaciju i širenje nuklearnog oružja u regiji. Pitanje je zapravo koji je najbolji put", rekao je Macron. 

Vjeruje da bi dvije zemlje trebale početi raditi na novom sporazumu koji bi uklonio zabrinutost SAD-a, odnosno blokirao svaku nuklearnu aktivnost Irana do 2025., okončao njegov balistički program i dao političko rješenje kako bi se obuzdale aktivnosti Teherana u regiji.

"To je jedini put prema stabilnosti", istaknuo je Macron.

Francuski predsjednik pozvao je Francusku i SAD na suradnju kada su posrijedi islamistički militanti, Sjeverna Koreja i Irana te pitanje slobodne i poštene trgovine, kao i klimatske promjene. 

Spomenuo je prošlogodišnje Trumpovo povlačenje iz Pariškoga klimatskog sporazuma priznavši da se "ne slažemo uvijek u pogledu rješenja", no istaknuo je "sudbinu naših potomaka koja je u pitanju."

Macron i Trump su zadovoljni odnosima Amerike i Francuske
Macron i Trump su zadovoljni odnosima Amerike i Francuske

Macron i njegov američki domaćin Donald Trump izrazili su zadovoljstvo snagom prijateljstva dviju zemalja, prigodom dolaska Macrona i njegove supruge Brigitte u utorak u Bijelu kuću, u državni posjet SAD-u.

Po dolasku su ih pozdravili Trump i njegova supruga Melania. Oni su domaćini prvoga državnog posjeta otkad je Trump postao predsjednik prije 15 mjeseci.

Dvojica predsjednika rukovala su se i razmijenila poljupce te odslušala nacionalne himne zajedno sa svojim suprugama.

Trump je rekao da je Macronov posjet "potvrda trajnog prijateljstva koje veže dvije države".

"Zaista je u redu da održavamo prvi državni posjet s vođom najstarijeg američkog saveznika, ponosne države Francuske", kazao je.

Macron je rekao da je posjet "svjedočanstvo snage" odnosa između Pariza i Washingtona, a Trump je francuskome predsjedniku na sudjelovanju u nedavnoj akciji u Siriji.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 6
VIDEO

Obrađeno skoro 100 posto: HDZ ima 61 mandat, SDP 42, DP 14, Most 11 mandata, a Možemo 10
UŽIVO: REZULTATI IZBORA

Obrađeno skoro 100 posto: HDZ ima 61 mandat, SDP 42, DP 14, Most 11 mandata, a Možemo 10

Nakon objave prvih rezultata u HDZ-u je zavladalo oduševljenje, a u SDP-u razočaranje. Cijelo vrijeme traje prebrojavanje, ali SDP se ne miče sa 42 mandata...

FOTO Izbori 2024. ruše rekorde: Pogledajte gdje je najveća, a gdje najmanja izlaznost birača
NAJVEĆA IZLAZNOST U 24 GODINE

FOTO Izbori 2024. ruše rekorde: Pogledajte gdje je najveća, a gdje najmanja izlaznost birača

U usporedbi s proteklim godinama, ova izlaznost je za šest postotnih poena viša nego 2020. godine, 5,3 posto više nego 2016. godine, a premašila je čak i rekordnu 2015. godinu kada je do 11.30 sati glasalo 21,55 posto
Pogledajte kako su glasali vaši susjedi, grad, selo, općina...
IZBORI 2024.

Pogledajte kako su glasali vaši susjedi, grad, selo, općina...

Na stranicama izbori možete pregledati rezultate po izbornim jedinicama i gradovima , tj. pogledati kako se glasalo u vašem 'susjedstvu'...