Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
98 komentara

'Ako roditelji djeci uskraćuju cjepivo, oni krše njihova prava'

Pravobraniteljica zahtijeva pet promjena Kaznenog zakona. Struka se s druge strane ne slaže. Sa zahtjevima pravobraniteljice ne slaže se ni ministar Milan Kujudnžić

Zagreb: Sabor sjednicu nastavio raspravom o izvješću o radu pravobraniteljice za djecu
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
98 komentara

Prijetnja kaznenim progonom ponekad predstavlja jedini put da se osigura pravo djeteta na zdravstvenu uslugu koja mu je potrebna kako bi se djetetu pružilo pravo na uživanje najviše moguće razine zdravlja, stoji u prioćenju pravobraniteljice za djecu Helence Pirnat Dragičević, kojim traži pet promjena Kaznenog zakona.

Pravobraniteljica zahtijeva da se počinitelje seksualnog nasilja nad djecom adekvatnije kažnjava i nadzire.

Uz to, Pirnat Dragičević želi da se roditelje koji ne cijepe svoju djecu, čime, kako ističe, ozbiljno krše njihova prava, kazni zatvorom.

PREDLAŽE IZMJENU ZAKONA Pravobraniteljica za djecu traži kaznu zatvora za necijepljenje

Ako roditelji u Hrvatskoj ne cijepe dijete, prema sadašnjem zakonu mogu platiti kaznu od 2000 kuna, ali prvo ih netko mora prijaviti sanitarnoj inspekciji. U Srbiji su kazne oko 6300 kuna, u Sloveniji od 1400 do 3700 kuna, a u Njemačkoj čak 18.000 kuna.

Iako je ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković rekao da mu prijedlozi pravobraniteljice “na prvu” zvuče logično, dio javnosti i medicinske struke ih ne odobrava.

S Europskog zdravstvenog foruma u austrijskom Bad Gesteinu, europski stručnjaci reagirali su na ideju da se roditelji šalju u zatvor zbog necijeljenja djece. 

- Slanje roditelja u zatvor bilo bi kao da koristite nuklearno oružje. Ja ne bih počeo s nukelarnim bombama, nego je bolje javnost senzibilizirati o važnosti cijepljenja. Prvi korak je napraviti kampanju javnog zdravstva, podsjetiti roditelje na njihovu dužnost da cijepe djecu. Takav plan je najlakši, najučinkovitiji i najjeftiniji – poručio je s panela o cijepljenju Panos Kanavos, izvanredni profesor za međunarodnu zdravstvenu politiku Londonske škole ekonomije i političkih znanosti. I ministar zdravstva Milan Kujundžić usprotivio se zahtjevima pravobraniteljice.

Danas počelo cijepljenje protiv gripe PREKRŠILA ZAKON Majka nije cijepila dijete, sud u Koprivnici kaznio ju je s 300 kn

- Zatvorske kazne ne treba, ne znam tko se s tim igra. Prevencija od cjepiva je svakom jasna, onaj tko ne cijepi svoje dijete izlaže ga smrtnom riziku. Mislim da ne treba ići s drastičnim kaznama nego treba prvenstveno roditeljima objašnjavati, što i sad radimo, i zato u posljednje dvije godine imamo bolju procijepljenost - rekao je Kujundžić.

Tema: Hrvatska

Možda vas zanima i ovo:
Message