Obavijesti

News

Komentari 196

Ako se ne pojave na poslu za naše zastupnike nema kazne

Ako se ne pojave na poslu za naše zastupnike nema kazne
4

Sabor zastupnicima putnicima opravdava troškove amortizacije u iznosu od 2 kuna po kilometru. Vraćaju im novac za cestarine, karte za avion, autobus, vlak i trajekt

VIDEO

Prema imovinskoj kartici, Branko Bačić jedini je zastupnik kojem Sabor plaća troškove stanovanja i režija iako ima vlastiti stan u Zagrebu. Stan ima 42 kvadrata i stekao ga je darovnim ugovorom.

Bačić nam je rekao da je stan naveden u imovinskoj kartici prodao u srpnju prošle godine, ali je nedavno kupio novi, od 64 kvadrata. Još se nije upisao kao vlasnik, a nada se da će uskoro srediti papirologiju te da će se u njega useliti do ljeta. Tko je do prodaje živio u stanu koji mu je upisan u imovinskoj kartici, Bačić odgovara:

- To je jednosoban stan u kojem je bila moja kći dok nije diplomirala. U novom većem stanu živjet ćemo zajedno - rekao je Bačić i uredno primio naknadu za stanarinu, režije i putne troškove.

Od 151 zastupnika, plaću od Sabora ne prima njih sedam, a njih 13 prima razliku plaće. Željko Kerum prima 19.000 kn neto plaće kao splitski gradonačelnik. U Saboru se ne pojavljuje jer je to, kaže, gubitak vremena. Šef HDZ-a Tomislav Karamarko pojavi se samo na aktualnom prijepodnevu i na raspravama o točkama dnevnog reda za koje procijeni da su bitne, ali plaće se nije odrekao.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Iako su nedavno uveli evidenciju dolazaka zastupnika na posao, sankcije ne postoje. Za razliku od naših, europarlamentarci ostaju bez pola dnevnice ako ne dođu na sjednice, a u njemačkom Bundestagu za svaku propuštenu sjednicu kazna je 100 eura. Zastupnici nisu uredni ni u dolascima na sjednice saborskih odbora. Često ih jedva ima dovoljno za glasovanje.

Deset samaca prima naknadu za odvojenost od obitelji

Među zastupnicima koji primaju naknadu za odvojeni život nalazi se i deset samaca. Ne zna se od koga bi oni trebali biti odvojeni. To im je omogućeno zbog širokog tumačenja Zakona...

Saborski Odbor za izbor i imenovanja pravo na naknadu odobrava svakom zastupniku koji ima prijavljeno prebivalište u mjestu udaljenom 50 kilometara od radnog mjesta u Saboru. Takvo pravo ima, na primjer, i SDP-ova zastupnica Sandra Petrović Jakovina iz Pitomače. Ona je, prema službenim podacima Sabora, u prva tri mjeseca dobila naknadu za stanarinu i režije, kao i za odvojeni život. Međutim, u veljači se udala za ministra poljoprivrede Tihomira Jakovinu, koji je dobio na korištenje stan u Zagrebu kao član Vlade i kojem ministarstvo plaća stanarinu i režije.

- Nakon udaje, otkazala sam stan i meni Sabor više ne treba pokrivati troškove stanovanja i režija - kaže zastupnica.

Međutim, svjedoci kažu kako je i prije udaje živjela s Jakovinom i primala sve saborske naknade. Dodala je da više i ne uzima naknade za putne troškove jer ne putuje u Slavoniju sa svojim autom.

- Preko tjedna smo u Zagrebu, a vikendom u Bukovlju - rekla je zastupnica.

Zbog varanja na putnim troškovima prije dvije godine kažnjen je Zoran Vinković (HDSSB). Dok je bio zastupnik SDP-a, uhvaćen je da je protupravno iz saborske blagajne naplatio 17.000 kn putnih troškova. Iako je novac vratio, Povjerenstvo za sprečavanje sukoba interesa kaznilo ga je s 10.000 kuna.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 196
VIDEO

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'
IZ MINUTE U MINUTU

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer

Žestoke reakcije na Ustavni sud, Benčić: To je udar; Milanović poručio 'Ovo tu je državni udar'
POSTIZBORNI PREGOVORI

Žestoke reakcije na Ustavni sud, Benčić: To je udar; Milanović poručio 'Ovo tu je državni udar'

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1
Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a