News

Komentari 9

'Ako se sustav dobro postavi nije isključen pad cijene plina'

'Ako se sustav dobro postavi nije isključen pad cijene plina'

Žao mi je što to ne mogu kratkoročno pretpostaviti da bi moglo doći do značajnog smanjenja, rekao je Jureković u Saboru koji raspravlja o izvješću o radu HERA-E

U saborskoj raspravi izvješće o radu Hrvatske energetske regulatorne agencije (HERA) za prošlu godinu postavilo se pitanje mogu li građani nakon smanjenja cijene struje, uskoro očekivati i smanjenje račune za plin. Predsjednik upravnog vijeća HERA-e Tomislav Jureković nije mogao obradovati građane.

- Žao mi je što ne mogu kratkoročno pretpostaviti da bi moglo doći do značajnog smanjenja, međutim ni ono nije isključeno ako se sustav dobro postavi - kazao je Jureković.

Napomenuo je kako za razliku od struje kojoj je cijena na tržištu povoljnija, situacija s cijenom plina nije takva.

- Cijena po kojoj se plin trenutno može kupovati, vjerojatno nitko u Hrvatskoj ne može dopremiti ispod te cijene - kazao je.

'Mnogi prešli na grijanje na drva iako imaju plinske instalacije'

Željko Šemper (HSU) u raspravi je upozorio da je pad potrošnje energenata u prošloj godini jasno pokazuje da domaćinstva, posebno umirovljenička sve manje koriste plin za grijanje jer su im rate astronomske, pa on praktički mora birati da li će mu biti toplo ili će biti gladan. I Boro Grubišić (HDSSB) upozorio je da su poskupljenja, ali i "žestoki porezni ugriza do krvi" žagorčali život građanima, a mnogi od njih su, iako imaju plinske instalacije i struju, prešli na grijanje na drva. Davor Bernardić (SDP) slaže se da je iznimno važna zaštita umirovljenika. Napomenuo je da cijenu određuje tržište.

Bernardić: Meni je žao svakog povećanja cijene

- Uvijek je loš trenutak za povećanje cijene. Meni je žao svakog povećanja cijene, no nažalost otkad je čovječanstva povećanja cijene se stalno događaju. Ali ono što treba imati na umu i o čemu treba voditi računa je upravo da se to tržište uredi, da se regulira kako bi se omogućio dolazak zdrave konkurencije jer zdrava konkurencija će potencijalno omogućiti snižavanje cijene za krajnje korisnike, poduzetnika, industrijskog proizvođača, građanina - kazao je Bernardić.

Popijač: Zašto se sada mogla smanjiti cijena struje

HDZ-ovci su podsjetili na poskupljenja cijene struje i plina u režiji Vlade u protekle dvije godine, a najveći udar bio je u svibnju prošle godine. Uz poreznu presiju, poskupljenja su direktno doprinijela produbljivanju krize, što je snažno utjecalo na kupovnu moć građana, ali i na smanjenje konkurentnosti gospodarstva. Đuro Popijač upozorio je da do danas nismo čuli odgovore zašto se sada mogla smanjiti cijena struje i zašto se prije godinu i pol dana morao dogoditi taj udar na građane i na gospodarstvo. Ipak, napomenuo je da smanjenje nije dugo trajalo, jer je Vlada povećala naknade za obnovljive izvore energije. Popijač je upitao i kakva nam je sigurnost opskrbe strujom:

- Sigurnost opskrbe električnom energijom do 2020. godine može se bitno pogoršati. Gdje su investicije u klasični izvor električne energije. Što je s bombastičnim najavama o izgradnji hidroelektrana, termoelektrana i hoćemo li do 2020. godine ostati bez vlastitih izvora električne energije? Na to pitanje ne može odgovoriti HERA, a pitanje je može li to itko iz ove Vlade - kazao je Popijač.

Najčitaniji članci