Obavijesti

News

Komentari 328

'Preživljavanje' s 18.000 kuna: Je li dovoljno rezati 10 posto?

'Preživljavanje' s 18.000 kuna: Je li dovoljno rezati 10 posto?
5

S obzirom na znanje matematike koje je Milanović pokazao u "aferi kočija", pitanje je kako je premijer Zoran Milanović računao moguće smanjivanje svoje plaće

VIDEO

Premijerovu najavu smanjenja plaća dužnosnicima od pet do deset posto treba uzeti s rezervom. S obzirom na znanje matematike koje je Milanović pokazao u “aferi kočija”, kada je u dva dana dva puta “snizio” cijenu automobila i iz računice izbacio PDV, kamate i ostale troškove, pitanje je kako je premijer računao moguće smanjivanje svoje plaće.

Prema imovinskoj kartici, premijer mjesečno državu stoji 38.831 kn bruto, a na ruke dobije 19.854 kn. Ako si smanji neto plaću deset posto, ostat će na oko 18.000 kuna mjesečno, a ako si smanji bruto iznos, neto plaća će mu biti nešto manja od 19.000 kn. Po tome, “bolan rez” od 5 do 10 posto niže plaće on i ministri bi jedva i osjetili.

Čitatelji 24sata na stranici na Facebooku “Smanjimo plaće i privilegije saborskim zastupnicima” kažu kako bi, s obzirom na rezultate Vlade u posljednje dvije godine, dužnosnicima plaće trebalo rezati najmanje 30 posto kako bi i sami osjetili posljedice vlastite politike.

Smanjivanje plaća dužnosnicima, što su 24sata inicirala još u travnju prošle godine ekskluzivnom objavom liste plaća i izdašnih dodataka na plaće svih 152 saborskih zastupnika, u Vladi su donedavno nazivali populizmom. Podsjetimo, prije deset dana većina od 84 saborska zastupnika (među kojima su i SDP-ovci i HNS-ovci) glasovala je protiv prijedloga Laburista da im se plaće smanje 21 posto. No u deset dana mnogo toga je pošlo krivo za Vladu. Bruxelles procedurom prekomjernog deficita stišće naš proračun i ne misli popustiti dok Slavko Linić ne nađe uštede.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Ministrica socijalne politike Milanka Opačić rekla je da se ministri ponašaju kao građani na minimalcu, uspoređujući svoj posao s ljudima koji krpaju kraj s krajem sa šestinom njezine plaće. Katastrofalne poplave pokvarile su premijerov vikend na skijanju, a nabava skupih Audija A6 za ministre bila je kap koja je prelila čašu. Zbog svega, ali i loših rezultata državne politike, smanjivanje plaća dužnosnicima (i ostalim uhljebima svih stranačkih boja na svim razinama) nužna je mjera koja ne smije biti simbolična.

Više o ovoj temi pročitajte u tiskanom izdanju... 

Rezove traži više od 139.000 ljudi

Podsjetimo, Facebook grupu “STOP - smanjimo plaće i privilegije saborskim zastupnicima” 24sata osnovala su nakon otkrića naših novinara kolike sve povlastice imaju saborski zastupnici. Do danas je ta stranica privukla više od 139.000 sljedbenika koji svaki dan zahtijevaju da se dužnosnicima smanje plaće i ukinu privilegije poput naknada za odvojeni život, putnih troškova, plaćenih režija itd. Smatraju kako je pravedno da se plaće zastupnika smanje na razinu od dvije prosječne hrvatske plaće, uz ukidanje saborskog paušala od 1500 kuna i stroge kontrole svih njihovih troškova.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 328
VIDEO

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'
IZ MINUTE U MINUTU

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer

Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a
Žestoke reakcije na Ustavni sud, Benčić: To je udar; Milanović je najavio svoju konferenciju
POSTIZBORNI PREGOVORI

Žestoke reakcije na Ustavni sud, Benčić: To je udar; Milanović je najavio svoju konferenciju

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1