Obavijesti

News

Komentari 93

'Ako ste imale seks s više od tri muškarca, možete umrijeti'

'Ako ste imale seks s više od tri muškarca, možete umrijeti'
3

Jing (17) iz Kine kaže kako su ih učili da su žene stvorene da bi služile muškarcima, a jedna od metoda bila je prisiljavanje učenica da roditeljima ispovjede "grijehe iz prošlosti"...

VIDEO

Edukacijski centri koji žene uče kako biti "kreposne" posljednjih godina raširili su se po cijeloj Kini. Svoje polaznice uče da se ženstvenost i karijera ne mogu miješati te da bi u svom životu trebale biti ponizne sluge. 

Jedna od takvih škola nalazila se u sklopu kulturnog instituta u gradu Fushunu na sjeveru Kine. Kad je doznala da takvo nešto postoji, tamošnja javnost većinom je bila bijesna no nekim ženama očito odgovara ovakav "povratak tradicionalnim vrijednostima".

Neke od ključnih poruka koje takvi centri prenose ženama su:

- Žene zaokupljene karijerom ne završavaju dobro

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- Žene bi trebale biti na najnižoj razini u društvu i ne bi se trebale uzdizati

- Žene uvijek moraju slušati naredbe njihovih očeva, muževa i sinova

- Nikad ne smijete uzvraćati ako vas suprug tuče niti mu ikad proturječiti kad viče na vas

- Ako je žena imala seksualni odnos s više od tri muškarca, mogla bi se razboljeti i umrijeti

Doznavši što se podučava u njihovom kraju, lokalne vlasti u Fushunu naredile su zatvaranje instituta.

'Morale smo ispovijedati grijehe roditeljima i rođacima'

Jing (17) jako je sretna što je "imala čast" pohađati kontroverznu školu u uvidjeti da to ne vodi nikud, piše BBC.

- Imala sam samo 13 godina i bila sam zločesta. Majka me je poslala u institut da me smiri. Sjećam se da sam čim sam došla morala čistiti zahod bez rukavica, to je bilo odvratno!, kaže Jing čija je majka rođena na selu i ima vrlo skromno obrazovanje.

Jing kaže kako su ih učili da su žene stvorene da bi služile muškarcima, a jedna od metoda bila je prisiljavanje učenica da svojim roditeljima i rođacima ispovjede svoje "grijehe iz prošlosti".

- Bilo je tu i psihoterapija, a ono što me najviše šokiralo su bili video intervjui s "izliječenim ženama". U jednom od njih žene su tvrdile da su imale seksualni odnos s više muškaraca te da su uskoro dobile osip i ranice po cijelom tijelu. Sve je, kako su govorile, nestalo kad su prihvatili tradicionalne vrijednosti. Tada su bile "čudesno izliječene", prisjeća se Jing.

Preskočila ogradu i pobjegla

Djevojka kaže da edukacijski kamp traje sedam dana no ona nakon četvrtog dana više nije mogla izdržati pa se popela preko ograde i pobjegla. 

- To je bilo ispiranje možda. Normalnim ljudima tamo nije mjesto. Mnogi ljudi koji žive u velikim gradovima pomislili bi da je ovako nešto izmišljotina, ali nije jer takva mjesta i dalje postoje u malim gradovima i ruralnim dijelovima zemlje, kaže Jing. 

Motivacija za otvaranje edukacijskih centara ze "ponizne žene" uglavnom je daleko od uvjerenja i ideologija. U pozadini svega ipak je, očekivano, novac. Kulturni centar u Fushunu dobio je dozvolu za rad kao organizacija koja se brine za dobrobit građana, ali nikad nisu imali dozvolu za otvaranje bilo kakvih škola.

To ih nije spriječilo u otvaranju raznih edukacijskih kampova diljem Kine kroz koje je, prije nego su ih vlasti zatvorile, prošlo više od 10.000 učenica.

Centri su se financirali donacijama polaznika, a zarađivalo se i prodajom tradicionalnih kineskih nošnji preko interneta. Kako bi pridobili što više članova, najčešće su se obraćali obiteljima s problematičnom djecom i obećavali im da će ih promijeniti kroz podučavanje tradicionalnim vrijednostima.

Na meti su im bile i kompanije čijim su šefovima "prodavali priču" da svojim učenjima mogu stvoriti bolju radnu atmosferu. Za promociju koriste se i kratkim videima poput ovog.

Nauče da su 'niža bića' pa budu sretne

Iako su vlasti u Kini zatvorile velik broj ovakvih i sličnih škola, mnoge od njih i dalje normalno rade. Većina polaznica su neobrazovane žene iz ruralnih krajeva, često i iz nesretnih brakova. 

U školama susreću druge žene sa sličnim problemima i osnovna lekcija koju nauče - da su žene "niža bića" - često se smatra rješenjem za njihove probleme. 

Neke žene budu toliko zadovoljne ovakvom edukacijom da kasnije i same počnu volontirati u kampovima. 

- Nedostatak obrazovanja, ali i pravne zaštite u ruralnim krajevima plodno su tlo za ovakve ideje. Ipak, ne bih širila paniku. Vrijeme ne možemo vratiti, ravnopravnost spolova realnost je i u Kini. Ovakvim školama možemo se samo smijati, kaže stručnjakinja za ženska prava Xie Lihua. 
 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 93
VIDEO

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...
POSTIZBORNI PREGOVORI

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'
IZ MINUTE U MINUTU

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer
Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a