Obavijesti

News

Komentari 13

Ako strategija Vlade i zaživi neće je imati tko provoditi...

Ako strategija Vlade i zaživi neće je imati tko provoditi...

Od 1994. do danas dobili smo pet demografskih strategija, a stanovništvo je s 4,5 palo na četiri milijuna. Možda bi manje palo da nismo imali ni jednu?

VIDEO

Nova, “krovna” hrvatska strategija, koja će osmisliti naš razvoj od 2020. do 2030., koštala je navodno čak 32 milijuna kuna. Pretpostavljamo da je strategiju izradio premudri Solomun sa suradnicima, kad toliko košta. Zadnja takva lista želja koju je pisao jedan SDP-ov stručnjak koštala je 900.000 kuna.

Prošle godine doznali smo da na njoj “radi” 800 ljudi, s vremena na vrijeme, bez ikakve koordinacije. Finalni dokument trebao bi predstavljati bazu za povlačenje novca iz EU. Lani je, nakon dvije godine rada, radna skupina formulirala ključne vizije. Glase ovako: “Hrvatska 2030. - zemlja odgovornih, hrabrih, poduzetnih i osviještenih ljudi”; “Hrvatska - zemlja u kojoj ću i ja ostati!”, “Pravedna, konkurentna, održiva i otvorena zemlja snažnih regija”.

To su mogli dobiti i džabe, parafrazirajući Alana Forda (“Hrvatska, u kojoj ne gube oni koji pobjeđuju”) Od 1994. do danas dobili smo pet demografskih strategija, a stanovništvo je s 4,5 palo na četiri milijuna. Možda bi manje palo da nismo imali ni jednu?

Prema analizi dr. Željka Ivankovića, imamo oko 150 strateških dokumenata.

Na sve strane sve sami stratezi! Vlada, međutim, u utorak najčešće ne zna što će raditi u četvrtak. Premijer i predsjednik usklađeno djeluju jedino “preko nišana”. Ali vratimo se pitanju svih pitanja – na što je potrošen novac? Na koga, koliko, kako, zašto. Je li bilo javne nabave? Vjerojatno su posao rascjepkali na niz malih, pa nije; ali ako je tako, onda je cilj strategije – poštena država – već u startu promašen. Tko jamči primjenu? Ovdje se dužnosnici ne pridržavaju ni Ustava i zakona, a kamoli fakultativnih “strategija”. Dokument je naručila HDZ-ova vlada.

Naslijede li je SDP-ovci, hoće li se pridržavati njenih odrednica? Pa nisu se držali ni svoga Plana 21. Ako ova “majka svih strategija” nekim čudom i zaživi, neće je imati tko provoditi, jedina djelotvorna strategija vlasti u ovoj državi jest strategija - puste zemlje.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Vidi sve članke ovog autora
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 13
VIDEO

UŽIVO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'
PRATITE NA 24SATA

UŽIVO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?
IZ MINUTE U MINUTU

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori
Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'
POGLEDAJTE VIDEO

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'

Piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s višenamjenskim borbenim avionima Rafale danas 25. travnja 2024. godine oko 12 sati prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor stupili su u kontakt s Hrvatskom kontrolom zračne plovidbe. U hrvatski zračni prostor ušli su u području Istarske županije, a poletjeli su s aerodroma u francuskom Bordeauxu nešto prije 11 sati. Prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor, piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva poslali su poruku svim hrvatskim građanima s ovog povijesnog preleta: "Upravo ulazimo u hrvatski zračni prostor koji će od danas biti još sigurniji. Hrvatski Rafale i hrvatski piloti su stigli kući!"