Obavijesti

News

Komentari 202

'Ako svećenik ne prihvaća sve ljude, neka zatvori svoja vrata'

'Ako svećenik ne prihvaća sve ljude, neka zatvori svoja vrata'
1

Jučer je mnoge potresao slučaj malog Adama koji ima Downov sindrom i kojeg zbog toga svećenik nije htio dati prvu pričest. Ipak, pod pritiskom javnosti, Adam je danas pričest ipak primio.

VIDEO

Adam je peto dijete u obitelji. Krstio ga je biskup, a kako kaže majka, Župnik ne dopušta da bude na oltaru s drugom djecom jer je drukčiji - jer ima Downow sindrom.

POGLEDAJTE VIDEO SPECIJAL:

Pokretanje videa...

01:21

Kad sam pitala svećenika - zašto Adam ne može biti gore, on mi je rekao: 'Šta će Adam gore, on i onako ništa ne zna'. Župnik kaže, pošto se radi o još dvoje djece, njih troje - on je rekao 'oni su bolesni ne mogu biti gore - rekla je Slavica Kadić za RTL.

Majka djeteta iz Gradišta kod Županje koja se požalila RTL-u na svećenika koji njezinom sinu nije dozvolio da ide na prvu pričest jer ima Downov sindom kaže i da je pisala dekanu i nadbiskupu. Nadbiskup joj je pak odgovorio da žali zbog neugodnosti i da će razgovarati sa župnikom, ali je 'u godinama kada nije moguće savijanje grana, nego se grane pod pritiskom lome'.

- Kad je riječ o djeci s teškoćama u razvoju, onda bih rekla ne samo da imaju jednaka prava nego bi trebala imati i više ljudskosti. Bilo koja vrsta diskriminatornog ponašanja, a pogotovo, ako ona dolazi, usudila bih se to tako reći, od Crkve ili bilo koje druge vjerske zajednice je još tužnija - smatra Ivana Milas Klarić, pravobraniteljica za djecu.

Preokret: Svećenik je ipak pričestio i malog Adama

Malenog Adama, dječaka sa Downom sindromom, svećenik zajedno sa drugom djecom ipak pričestio uz oltar Reporterka: Danijela Mikola

Posted by 24sata on Sunday, 30 April 2017

Papa Franjo: U Katoličkoj crkvi mogu biti svi ili nitko

O stavu Crkve prema djeci s invaliditetom i bolesnima govorio je i papa Franjo u lipnju prošle godine u prigodi Jubileja bolesnika i invalidnih osoba u Vatikanu kritizirao župnike koji ne prihvaćaju sve osobe u svojim crkvama, pozivajući ih da radije "zatvore" njihova vrata nego da nekog odbace.

Na susretu s djecom s Downovim sindromom koja su mu sjedila do nogu igrajući se u velikoj dvorani Pavla VI., Jorge Bergoglio je emotivno reagirao na pitanje djevojčice Serene iz Italije koja mu se požalila da se ne osjeća dobrodošla u svojoj župi i da ne razumije zašto ne može primati pričest.

"Serena, dovodiš me u nepriliku, jer ako kažem što mislim ... Govorila si o jednoj od najružnijih stvari koja postoji među nama: diskriminaciji! Reći: ti nisi kao ja, odlazi (...) Mislim na svećenika koji ne prihvaća sve osobe. (Kažem mu) Zatvori svoja vrata, molim te. Jer (u Katoličkoj crkvi) mogu biti svi ili nitko", istaknuo je Sveti Otac.

Prozvani svećenik nije htio pred kamere, samo je poručio da će sva djeca ipak zajedno primiti prvu pričest.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 202
VIDEO

UŽIVO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso, parkirali u hangare vojarne. Kreće svečani program
PRATITE NA 24SATA

UŽIVO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso, parkirali u hangare vojarne. Kreće svečani program

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?
IZ MINUTE U MINUTU

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori
Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!
ZARADILE 30 TISUĆA EURA

Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!

DETALJI OPTUŽNICE Spolne usluge oglašavale su pod naslovima 'Plava bomba 35 g.', 'Mazna37', 'Vatrena plavuša, grudi 4' i slično. Neki od muškaraca su odlazili kada bi vidjeli da žena ne odgovara opisu iz oglasa