Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
17 komentara

'Ako želite zatvoriti poduzeće, plaćate desetke tisuća kuna...'

Ovakvi nameti nisu primjereni društvenoj klimi koja za cilj ima poticanje poduzetništva i predstavljaju poseban namet malim i srednjim poduzetnicima, upozorili su iz Hrvatske udruge poslodavaca

Foto: Grgo Jelavic/PIXSELL
17 komentara

Hrvatska udruga poslodavaca poslala je početkom siječnja Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta dopis kojim upozoravaju na odredbe Zakona o trgovačkim društvima vezane uz likvidaciju poduzeća, a koje HUP smatra vremenski i administrativno opterećujućima za poduzetnike i predstavljaju dugotrajan i skup postupak, priopćili su iz HUP-a. 

Hrvatska udruga poslodavaca | Autor: Robert Anic/PIXSELL Foto: Robert Anic/PIXSELL

U svom priopćenju HUP tvrdi da će, u slučaju da je imovina društva veća od obveza, provest će se likvidacija društva koja je dugotrajna jer prestaje postojati pravna osobna i prije toga je nužno da sva njena imovina i obveze pravno prijeđu na neku fizičku osobu koja i dalje postoji. 

Postupak traje najmanje pola godine, a u praksi zapravo i godinu dana, što sve zajedno prelazi iznos od desetak tisuća kuna, a obuhvaća višekratnu objavu javnih poziva vjerovnicima, čak i u slučaju da je u knjigama evidentiran samo jedan te podnošenje tri financijska izvještaja u rangu završnog računa. 

Za poduzeće ne postoji mogućnost mirovanja ili zamrzavanja. Dok ono postoji, dužno je izvještavati poreznu i predavati FINI izvještaje za javnu objavu, a imenovani direktor je odgovoran za njegovo cjelokupno poslovanje, pa tako i za to. Možda najspornije od svega je što je onaj tko je imenovan direktorom, sve dok se ne zaposli na drugom radnom mjestu, dužan plaćati doprinose za obavezna osigurana dok  poduzeće ne bude likvidirano. 

HUP u svom priopćenju upozorava da su od početka ove godine troškovi postali veći, jer je zadnjim izmjenama Zakona o doprinosima uvedena odredba prema kojoj direktori moraju plaćati doprinose na puno radno vrijeme, čime su stvoreni dodatni troškovi koji dosežu do 2000 kuna doprinosa mjesečno. Što je postupak likvidacije duži, troškovi su veći. 

Ovakvi nameti nisu primjereni društvenoj klimi koja za cilj ima poticanje poduzetništva i predstavljaju poseban namet malim i srednjim poduzetnicima koji bi u trenutku poslovnog neuspjeha i zatvaranja poduzeća trebali biti sposobni plaćati dodatne naknade, umjesto da im se postupak učini što bezbolnijim i potakne ih na nove poduzetničke pothvate, tvrde u HUP-u. 

Tema: Hrvatska

Možda vas zanima i ovo:
Message