Obavijesti

News

Komentari 69

Alarmantni podaci: Naša tijela su puna arsena, žive i olova

Alarmantni podaci: Naša tijela su puna arsena, žive i olova
1

Osim što su i u hrani, opasni metali koji uzrokuju autizam, opadanje kose, teške bolesti kože nalaze se i u nekim cjepivima, otopinama za leće i zubnim plombama

VIDEO

Živa i olovo najčešći su teški metali koje hrvatski građani nose u tijelu, ali se nađe tu i aluminija, kadmija i arsena. U posljednje tri godine u zagrebačkoj Poliklinici Leptir nude klijentima uslugu analize stanja organizma iz pramena kose. U tom su razdoblju uzeli više od 300 uzoraka. Svaki se pramen kose šalje u američki laboratorij Trace Elements, a rezultati su gotovi već za desetak dana. Ponekad znaju biti prilično alarmantni. 

Na primjer, jednoj je 38-godišnjoj ženi nađena višestruka koncentracija žive od dopuštenog (prihvatljiva granična vrijednost je 0,18 mg na 100 g kose, a ona je imala 0,73). 

Nutricionistica Poliklinike Marija Batinić Sermek kaže da je sumnja pala na konzerviranu tunu, jer ju je žena često koristila u prehrani. No osobito su zanimljivi rezultati analize dvoje djece s autizmom jer je njima nađena povećana koncentracija olova i žive. 

Živa i olovo povezuju se s autizmom

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Marija Batinić Sermek kaže da su najnovija znanstvena istraživanja pokazala kako se upravo živa i olovo povezuju s poremećajima iz autistična spektra. Kod jedne od tih djevojčica, dvogodišnjakinje, nađen je i aluminij te arsen u maloj količini. Teško je reći kako su ti metali došli u tijela to dvoje djece. 

Na primjer, majka u trudnoći može na fetus prenijeti teške metale. Jednako tako može biti oštećen gen za eliminaciju teških metala. 

Živa i olovo se dovode u vezu s poremećajima iz autistična spektra, ali znanost još ne može sigurno tvrditi uzrokuju li teški metali autizam, ili djeca zbog autizma ne mogu eliminirati teške metale, kaže nutricionistica Batinić Sermek. Najveći je izvor žive kontaminirana morska hrana, poput riba i školjki. 

No jednako tako izvori mogu biti neki pesticidi, fungicidi, germicidi (antiseptici i dezificijensi), lijekovi, diuretici, onečišćena voda, cjepiva, baterije, industrija elektronike, vodene boje, zapaljeni građevinski materijali, otopine za meke leće, kreme za izbjeljivanje kože te amalgam iz zubnih plombi.

 Živa u organizmu: Počinje drhtanjem ruku

Posljedice dolaska žive u organizam su tremor (drhtanje ruku), iritacija kože, gubljenje pamćenja, bubrežni poremećaji, nekontrolirano i povećano rumenjenje, osjetljivost kože (posebno oko usana), pretjerano izlučivanje sline, otežano gutanje, neurološki poremećaji, loša ravnoteža i osjećaj gorenja (često se primijeti na rukama i stopalima). S druge strane rani znakovi nakupljanja olova mogu biti nejasni, a uključuju simptome poput umora, anemije, poremećaja ravnoteže i loše koordinacije. 

Povišene razine olova mogu smanjiti imunitet te pridonijeti pojavi bolesti bubrega, autizma, raka, propadanju zuba, artritisu i visokom tlaku.

Više o hrani koja sadrži opasne metale pročitajte u 24sata Expressu.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 69
VIDEO

Obustavili potragu za Dankom (2) u Srbiji. Djed: 'Bugarska je blizu, bojim se da je oteta...'
JOŠ JE NISU PRONAŠLI

Obustavili potragu za Dankom (2) u Srbiji. Djed: 'Bugarska je blizu, bojim se da je oteta...'

Djevojčicu od jučer traže stotine ljudi. Tu su volonteri, policija, potražni psi, Gorska služba spašavanja, rudari, helikopteri, termovizijske kamere...

Pozlilo je ocu nestale djevojčice, napisao potresne riječi. Policija ispitala i mamu. Curici ni traga
MISTERIOZNI SLUČAJ IZ SRBIJE

Pozlilo je ocu nestale djevojčice, napisao potresne riječi. Policija ispitala i mamu. Curici ni traga

Svi se nadaju kako će djevojčica uskoro biti pronađena i vraćena svojim roditeljima. U tijeku je velika potraga za Dankom (2) na istoku Srbije. Prvi put su koristili i 'Amber Alert'
Tragedija u Njemačkoj: Autobus Flixbusa se prevrnuo, u nesreći poginulo najmanje pet osoba...
FOTO: STRAVIČNA PROMETNA

Tragedija u Njemačkoj: Autobus Flixbusa se prevrnuo, u nesreći poginulo najmanje pet osoba...

U autobusu je bilo 53 putnika te dvoje vozača. Uz pet poginulih više ljudi je teško ozlijeđeno u ovoj nesreći...