Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
16 komentara

Albanci slavili neovisnost po cijeloj Europi i SAD-u

Slavilo se na zagrebačkom Velesajmu, ispred sjedišta NATO-a u Bruxellesu, pred institucijama Europske unije, u New Yorku, u Londonu...

24sata/ilustracija
Foto: 24sata/ilustracija
16 komentara

Čelnik Demokratskog saveza Albanaca u Crnoj Gori (DSACG) Mehmet Bardhi izjavio je u nedjelju, povodom proglašenja neovisnosti Kosova, kako očekuje da će službena Podgorica sagledati realnost i vrlo brzo priznati "najmlađu europsku državu". Ferhat Dinosha, predsjednik Demokratske unije Albanaca (DUA), burno je sa svojim pristašama proslavio čin proglašenja kosovske neovisnosti. Na ulcinjskoj rivi Dinosha je izjavio kako na Kosovu ima mjesta za sve narode i da je to što se dogodilo u nedjelju u Prištini veliki doprinos stabilizaciji regije. Većina čelnika prosrpskih stranaka u crnogorskom parlamentu u nedjelju je otputovala u Kosovsku Mitrovicu kako bi, kako su izjavili, pokazali srpskom narodu da nisu sami i napušteni. Kosovski Albanci širom Europe i svijeta slavili su u nedjelju proglašenje neovisnosti.
Oko tisuću Albanaca okupilo se na proslavi u restoranu Globus na Zagrebačkom velesajmu.
- Ovaj dan je značajan dan za albanski narod, ovo je poseban i povijesni dan - rekao je predsjednik Unije zajednica Albanaca u Hrvatskoj Ton Marku, dodajući da je to ostvarenje stoljetnog sna njegovog naroda. Poslijepodne u prostorijama Islamskog centra u Zagrebu svi zainteresirani pratili su izravni prijenos Skupštine Kosova na kojoj je proglašena neovisnost. Više stotina Albanaca proslavilo je proglašenje neovisnosti Kosova okupljanjem najprije pred sjedištem NATO-a u Bruxellesu, a zatim i ispred institucija Europske unije. Do tisuću ljudi, noseći američke, albanske i europske zastave, okupilo se najprije ispred sjedišta NATO-a u Bruxellesu kako bi proslavili proglašenje neovisnosti. Nešto kasnije svi su došli na trg između sjedišta Europske komisije i Vijeća EU-a, a onda se pješice i automobilima uputili prema prema američkom veleposlanstvu i središtu Bruxellesa. Tisuće Albanaca slavilo je proglašenje neovisnosti na središnjem trgu u Beču, gdje se uživo prenosila sjednica Skupštine Kosova. Organizatori skupa donijeli su plakate na kojima su natpisi zahvale Europskoj uniji, NATO-u i Austriji za njihov doprinos neovisnosti Kosova. Deseci mladih Albanaca pjevali su svoje narodne pjesme, a kolone automobila s crvenim zastavama prolazile su ulicama Beča trubeći. Oko 2000 Albanaca s Kosova slavilo je u Stuttgartu na jugu Njemačke. Policija je priopćila da su proslave bile mirne. Tisuće Albanaca okupile su se i pred sjedištem UN-a u New Yorku noseći albanske i američke zastave. Kosovski Albanci slavili su svoju neovisnost i u Londonu.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message