Obavijesti

News

Komentari 23

'Nije fer ovo što EU komisija radi, treba čekati odluku suda'

'Nije fer ovo što EU komisija radi, treba čekati odluku suda'

Saborski zastupnik Goran Aleksić iz Udruge Franak gostovao je u studiju 24sata i prokomentirao 'slučaj švicarac', arbitražu, vladu...

VIDEO

POGLEDAJTE VIDEO: Uživo u studiju 24sata Goran Aleksić iz Udruge Franak

'Konverzije pod upitnikom ili je stvar riješena?'

- Ta stvar je riješena. Ustavni sud je kod ocjene ustavnosti zakona o konverziji htio da se zakon suspendira dok se ne odluči od ustavnosti. Jasno je i decidirano rekao - konverzija je gotova, nema više retroaktivnosti. Dakle onaj tko može eventualno nastradati - može samo država - kaže Aleksić. 

- Arbitraža u Washingtonu se mora spriječiti. Bila je interpilacija u saboru u petom mjesecu gdje je traženo da se ospori nadležnost arbitražnog centra u Washingtonu i da se izađe iz bilateralnog sporazuma s Austrijom i to je u skladus mišljenjima EU komisije. Ona je zahtijevala još i prije nekoliko godina od tri članice EU da izađu  iz bilateralnih ugovora između sebe jer su ti ugovori u suprotnostima s europskim pravilima. Interpilacija nije prošla - navodi Aleksić.

Sad je jasno da na osnovu te tužbe nećemo platiti nikakve tri milijarde kuna zbog konverzije.

Time je jedna bitka dobivena. Ostaje nam riješiti odnose s Europskom komisijom kojoj je u srijedu vlada poslala “tajno” pismo s objašjenjem zbog čega i kako je išla konverzija. Javnost je bila razočarana i u strahu da vlada krije svoj stav jer možda pogoduje bankama, ali iz vladinih krugova nas uvjeravaju da rade u interesu građana. Kažu da pismo nisu objavili iz formalnih razloga jer to nije praksa i da ne žele takvim gafom narušiti odnose s EK. Kako doznajemo, drugi razlog je strateški - ne žele otkrivati bankama svoje poteze. Podsjetimo, Božo Petrov je izričito naglasio da bi pitanje švicarca mogla biti presudna točka za odnos između HDZ-a i Mosta jer Most staje u obranu građana. Bliski Mostu nas uvjeravaju da je odgovor sročen u zaštitu nacionalnih interesa, ali da tek treba vidjeti kako će se HDZ dalje nositi s ovim pitanjem. Most ne vidi smisla u arbitraži.

- EU komisija je prošle godine prekršajno prijavila pet zemalja zbog toga što nisu izašle iz bilateralnih ugovora međusobnih. Arbitražni sud u Washingtonu nema nadležnost nad sporovima u EU - dodaje.

 'Kakav je dopis vlade koji je otišao na adresu u Bruxellesu?'

- Tražili smo (Udruga Franak) da nam se uputi što to EU komisija traži, ali nismo dobili ništa, žalili smo se povjerenstvu za informiranje. Vlada je kršila zakon. Ona tvrdi da su te informacije tajne, ali to nije istina. To je uobičajeno da se radi tajno, ali nije zakonom određeno - tvrdi Aleksić.

Banke 'svete krave' u koje se ne dira?

- Mi smo mlada država i nismo svjesni svoje suverenosti. Način na koji se mijenja kamatna stopa je ništetna. Piše u zakonu ukoliko je takva odredba ugovorena, potpuni ugovor je ništetan. Država to ne zna primjeniti. Da se to desilo u Njemačkoj, vlada bi morala platiti odštetu svojim građanima - kaže Aleksić.

- Banke su prije bile državne i nisu išle naušrtb građana. Sada imaju nezakoniti način promjene kametne stope. Banke su uzele milijarde na tome. Ljudi nemaju povjerenja u sudstvo i odvjetnike pa ne tuže - dodaje.

- Navodno EU komisija može ovo pokrenuti što je pokrenula, ali ako komisija želi biti fer treba zastati i vidjeti što će Ustavni sud odlučiti - nije fer ovo što ona radi, makar ima pravo na to - rekao je. 

- Udruga Franak je aktivistička udruga koja će raditi sve što je dosad. Ja sam s kolegama osnovao novu stranku Snaga- stranka narodnog i građanskog aktivizma. I mi ćemo uz pomoć snage mijenjati društvo na bolje - zaključio je Aleksić.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 23
VIDEO

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?
IZ MINUTE U MINUTU

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!
ČESTITKE!

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!

Vrijedni dobici odlaze igračima Hrvatske Lutrije iz Osijeka i s otoka Krk
VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i  Hrvatsku...
NEVJEROJATNO

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i Hrvatsku...

ATENA, GRČKA Jaki vjetrovi donijeli su saharski pijesak koji je prekrio dijelove Grčke, među njima i glavni grad Atenu. Kažu kako je to jedan od najgorih slučajeva koje vežu za pustinjski pijesak u šest godina. Prema projekcijama Copernicusa, ova meteorološka pojava mogla bi pogoditi Hrvatsku krajem mjeseca