Obavijesti

News

Komentari 18

Aleksić: Neću podržati nove ministre koji će se izglasavati

Aleksić: Neću podržati nove ministre koji će se izglasavati
1

Saborski zastupnik kritizirao je i prijedlog Zakon o ništetnosti ugovora o kreditu s međunarodnim obilježjima sklopljenih u Republici Hrvatskoj, kaže da je pun nedosljednosti

VIDEO

Trenutna politička situacija vrlo je osjetljiva i nesigurna, smatra saborski zastupnik Goran Aleksić koji se na tu temu raspisao na društvenim mrežama, a kritizirao je i Škibolin Zakon o ništetnosti ugovora o kreditu s međunarodnim obilježjima sklopljenih u Republici Hrvatskoj.

Njegovu objavu prenosimo u cijelosti:

Konzultirao sam se sa stranačkim suradnicima i donio određene zaključke.

Trenutna politička situacija vrlo je osjetljiva i nesigurna. Vlada RH radi intenzivno na održavanju vlasti, a sve to događa se prije svega zbog krizne situacije u vezi s Agrokorom. Razumljivo je da Vlada RH nastoji taj problem riješiti što bezbolnije za Republiku Hrvatsku. 

Tijekom protekloga tjedna razgovarao sam s ministrima Zdravkom Marićem i Martinom Dalić te s predsjednikom Vlade RH Andrejom Plenkovićem. Sastanci su bili prilično intenzivni i na njima se pokušalo iznaći način za moje sudjelovanje u vladajućoj većini. Sve to se mora razmotriti u kontekstu dosadašnjeg nečinjenja vlasti po pitanjima donošenja određenih zakonskih rješenja u vezi, prije svega, s propisivanjem metodologije za utvrđivanje kamatnih parametara u postojećim kreditima u kojima ti parametri nisu ugovoreni. Potpuno je jasno da se razgovori s ministrom Marićem po tome pitanju vode već godinu i po dana, a da se pritom nije učinilo baš ništa za rješenje toga problema. Podsjećam na činjenicu da je baš glavni akter vlasti HDZ krajem 2015. jasno obećao da će riješiti taj problem, i to u suradnji s Udrugom Franak, a do danas nije po tome pitanju učinjeno baš ništa, i to unatoč mojim brojnim izlaganjima u Hrvatskome saboru na tu temu, unatoč pojedinačnim razgovorima s političarima iz vlasti i van vlasti na tu temu te unatoč održanoj tematskoj sjednici dvaju odbora u Hrvatskome saboru, a potrebno je napomenuti da izvještaj s te sjednice još nije uopće niti objavljen na stranicama Hrvatskoga sabora.

Poznato je da je zastupnik Marin Škibola podržao imenovanje predsjednika Sabora Gordana Jandrokovića u zamjenu za obećanje premijera Plenkovića da će donijeti Zakon o ništetnosti ugovora o kreditu s međunarodnim obilježjima sklopljenih u Republici Hrvatskoj, za koji Škibola smatra da će riješiti problem ugovora sa stranim zadrugama bez licence. Na temelju razgovara s dvojicom odvjetnika stručnih za to područje mogu zaključiti sljedeće:
- da predloženi zakon nije retroaktivan
- da predloženi zakon ima puno pravnih nelogičnosti, nedosljednosti i nomotehničkih nepravilnosti
- da je vrlo upitno koliko takav zakon može uistinu pomoći dužnicima stranih zadruga koje su u RH poslovale bez licenci.

Nastavit ću kao i dosad raditi prioritetno na sljedećim rješenjima:
- na zakonskim izmjenama radi utvrđivanja početnih fiksnih kamatnih marži u svim postojećim kreditima u kojima te marže nisu ugovorene
- na zakonskim izmjenama Glave IV.b u Zakonu o potrošačkom kreditiranju na način da se ta glava primjenjuje retroaktivno
- na zakonskim rješenjima za van-sudsko vraćanje preplaćenih kamata oštećenim dužnicima na temelju kolektivne sudske presude u slučaju Franak.
Sve to pokušat ću riješiti upućivanjem zakonskih prijedloga u saborsku proceduru donošenja uz podršku kolega u Hrvatskome saboru koji budu voljni podržati moje prijedloge, a računam na sve zastupnike oporbe, ali i na pojedine zastupnike koji će sudjelovati u obnašanju vlasti.

Ukoliko  unatoč primijećenim nelogičnostima Škibolin Zakon o ništetnosti ugovora o kreditu s međunarodnim obilježjima sklopljenih u Republici Hrvatskoj bude donesen, više neće biti moguće predlagati zakon kojim bi se glava IV.b Zakona o potrošačkom kreditiranju primjenjivala retroaktivno, jer predloženim zakonom zastupnika Škibole ta glava ide izvan snage, pa onda u tome slučaju ostaje veliko pitanje na koji način riješiti problem koji se najvjerojatnije neće riješiti tim novim zakonom.

Neću podržati nove ministre koji će se izglasavati u Hrvatskome saboru, a po tome pitanju bit ću u vrijeme glasanja suzdržan.

I dalje ću usko surađivati s Udrugom Franak kod donošenja odluka bitnih za rješenje problematike vezane uz bankarsko poslovanje te uz probleme dužnika u kreditima.

AKTUALNA POLITIČKA SITUACIJA Konzultirao sam se sa stranačkim suradnicima i donio određene zaključke. Trenutna politič...

Posted by Goran Aleksić on Monday, 8 May 2017
Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 18
VIDEO

Plenković: 'Milanović odmah treba dati ostavku. Sad ću iz inata i dišpeta formirati 76!'
SASTAO SE VRH HDZ-A

Plenković: 'Milanović odmah treba dati ostavku. Sad ću iz inata i dišpeta formirati 76!'

Nakon sastanka vrha HDZ-a, šef stranke Plenković obratio se javnosti

Što je sad ovo? Čak tri partnera HDZ-a idu na europske izbore s ovim oporbenim strankama!
NOVA KOALICIJA

Što je sad ovo? Čak tri partnera HDZ-a idu na europske izbore s ovim oporbenim strankama!

HSLS i HNS su na parlamentarnim izborima bili na listi s HDZ-om i dosad su im čuvali leđa u vladajućoj većini. Jednako kao i SDSS. Ali za ove izbore su formirali blok s onima koji ne žele čuti za podršku HDZ-u
'Izborit ćemo se da svako srpsko selo ima sve što i hrvatsko. Ali SDSS je nama neprihvatljiv!'
BURNA PRESICA PENAVE

'Izborit ćemo se da svako srpsko selo ima sve što i hrvatsko. Ali SDSS je nama neprihvatljiv!'

SDSS i Možemo! su nam neprihvatljivi partneri. Sa svima drugima se razgovora.  Pravi razgovori su tek krenuli s jučerašnjim danom, kaže Penava