News

Komentari 96

Alemka Markotić otkrila: 'Pregovaramo o popuštanju mjera za Božić i Staru godinu'

Alemka Markotić otkrila: 'Pregovaramo o popuštanju mjera za Božić i Staru godinu'

Neke su zemlje više puta uvodile lockdown, a mi smo bili stava da pravila ponašanja, mjere koje propagiramo dvije godine, mogu držati stvari pod kontrolom, rekla je

Unatoč omikronu zbog kojeg se mnoge europske zemlje zatvaraju, Hrvatska za nadolazeće blagdane ne bi trebala postrožavati mjere.

Alemka Markotić za RTL potvrdila je da trenutno raspravljaju čak i o opciji popuštanja mjera,. O tome će, kaže, odlučiti epidemiolozi. 

Ustavni sud je danas rekao da su COVID potvrde u skladu s Ustavom, ali da će ih Stožer u budućnosti kada bude donosio nove mjere morati bolje i jasnije obrazložiti.

- Nisam vidjela što je točno napisao Ustavni sud, ali nije nikakav problem da se mjere dodatno bolje pojasne i obrazlože - rekla je Markotić.

Na pitanje postoji li mogućnost da kada omikron postane dominantan da dođe do novih zatvaranja Markotić je odgovorila kako sve zemlje prate situaciju.

- Neke su zemlje više puta uvodile lockdown, a mi smo bili stava da pravila ponašanja, mjere koje propagiramo dvije godine, a to su distanca, nošenje maski tamo gdje treba i dezinficijensi mogu držati stvari pod kontrolom - rekla je i dodala kako se omikron pokazao kao brza varijanta.

- Ono što može zabrinjavati su migracije koje će uslijediti tijekom božićnih i novogodišnjih blagdana, kao i skijaška sezona. Vidjet ćemo što će se događati - pojasnila je.

U Hrvatskoj je trenutno osam slučaja omikrona te se desetak slučajeva nalazi na analizi u HZJZ-u.

Što se tiče COVID potvrda, na razini EU odlučeno je da će one trajati devet mjeseci od prve doze, a za sada se neće ograničavati trajanje nakon booster doze. 

- Dok god će virus imati prostora se replicirati i dok god bude niska procijepljenost on će imati prostora za stvaranje novih varijanti -  dodaje.

Novi lijek protiv COVID je stigao u Hrvatsku, a nakon što predstojnik Puljiz obavi sastanak s Povjerenstvom ministarstva zdravstva za liječenje COVID bolesnik te će uslijediti dodatne instrukcije nakon kojih će započeti distribucija, potvrdila je Markotić.

Što se tiče učinkovitosti lijeka protiv COVID-a bio je dosta učinkovit na dosadašnje varijante pogotovo na delta soj.

- Nemamo ohrabrujuće rezultate što se tiče omikrona, ali treba dozvoliti da se ipak vidi u većem broju ljudi - objašnjava ravnateljica.

Najčitaniji članci